Η ταλαιπωρημένη εταιρεία κατασκευών China Evergrande Group κατέθεσε αίτηση για προστασία από πτώχευση σε αμερικανικό δικαστήριο στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες ασκήσεις αναδιάρθρωσης χρέους στον κόσμο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την επιδεινούμενη κρίση ακινήτων στην Κίνα και την αποδυνάμωση της οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Evergrande, που κάποτε ήταν η κατασκευάστρια εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα, έχει γίνει το παράδειγμα της πρωτοφανούς κρίσης χρέους της χώρας στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας, αφού αντιμετώπισε κρίση ρευστότητας στα μέσα του 2021.

Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ζητήσει προστασία βάσει του κεφαλαίου 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, το οποίο προστατεύει τις μη αμερικανικές εταιρείες που υποβάλλονται σε αναδιαρθρώσεις από πιστωτές που φιλοδοξούν να τις μηνύσουν ή να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κατάθεση είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να το κάνει στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η Evergrande αρνήθηκε να σχολιάσει.

Κίνα: Η κρίση των ακινήτων φτάνει στη Νέα Υόρκη

Τεράστιο χρέος

Η αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της Evergrande αφορά συνολικά 31,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν ομόλογα, εγγυήσεις και υποχρεώσεις επαναγοράς. Θα συναντηθεί με τους πιστωτές της αργότερα αυτό το μήνα για την πρόταση αναδιάρθρωσης.

Μια σειρά κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων έχουν αθετήσει τις εξωτερικές δανειακές τους υποχρεώσεις από τότε, αφήνοντας ημιτελή σπίτια, βυθίζοντας τις πωλήσεις και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ένα πλήγμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων έχει επίσης αναζωπυρώσει τον κίνδυνο μετάδοσης, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο σε μια οικονομία που έχει ήδη αποδυναμωθεί από τη χλιαρή εγχώρια κατανάλωση, την παραπαίουσα εργοστασιακή δραστηριότητα, την αυξανόμενη ανεργία και την αδύναμη ζήτηση στο εξωτερικό.

Τήρηση υποχρεώσεων

Ένας μεγάλος κινεζικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων δεν τήρησε τις υποχρεώσεις αποπληρωμής ορισμένων επενδυτικών προϊόντων και προειδοποίησε για κρίση ρευστότητας, ενώ η Country Garden, ο Νο1 ιδιώτης εργολάβος της χώρας, έγινε ο τελευταίος που σημείωσε ασφυκτική κρίση ρευστότητας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι επενδύσεις σε ακίνητα, οι πωλήσεις κατοικιών και οι νέες κατασκευές έχουν συρρικνωθεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Morgan Stanley αυτή την εβδομάδα παρακολούθησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες χρηματιστηριακές εταιρείες και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας για φέτος. Βλέπει τώρα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,7% φέτος, από 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο στόχος της Κίνας

Η Κίνα στοχεύει σε ετήσια ανάπτυξη 5% για φέτος, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων προειδοποιεί ότι μπορεί να χάσει τον στόχο, εκτός εάν το Πεκίνο αυξήσει τα μέτρα στήριξης για να ανακόψει την πτώση.

Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και των ακινήτων, καθώς και η απουσία συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της οικονομίας έχουν προκαλέσει ρίγη στις παγκόσμιες αγορές. Οι ασιατικές μετοχές οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2,8%, που είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Τα κινεζικά blue-chips υποχώρησαν κατά 0,5% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε άλλο ένα 1,3%.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν μεγάλη μείωση του επιτοκίου αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ζήτηση πιστώσεων και να στηριχθεί ο προβληματικός τομέας των ακινήτων.

Αναδιάρθρωση χρέους

Σε απάντηση στην εντεινόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα προσαρμόσει και θα βελτιστοποιήσει τις πολιτικές για τα ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Από τότε που εκτυλίχθηκε η κρίση χρέους του τομέα στα μέσα του 2021, με την Evergrande στο επίκεντρο της αναταραχής, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Καθώς οι εργολάβοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, η Longfor Group, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική κατασκευάστρια εταιρεία της Κίνας, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιταχύνει τη “διάρθρωση των κερδών” της, ανταποκρινόμενη στις αλλαγές της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.

Η Evergrande ανακοίνωσε τον Μάρτιο ένα εξωτερικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, αναμένοντας ότι θα διευκολύνει τη σταδιακή επανέναρξη των εργασιών και τη δημιουργία ταμειακών ροών. Τώρα συγκεντρώνει την υποστήριξη των πιστωτών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πολλαπλά προβλήματα

Μια θυγατρική εταιρεία της κατασκευάστριας εταιρείας, η Tianji Holdings, ζήτησε επίσης την Πέμπτη προστασία βάσει του κεφαλαίου 15 στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν.

Κατά την κατάθεση στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν, η Evergrande δήλωσε ότι επιδιώκει την αναγνώριση των συνομιλιών αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ, στα νησιά Κέιμαν και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η εταιρεία πρότεινε τον προγραμματισμό ακρόασης για την παραπομπή στο κεφάλαιο 15 για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ένας άλλος κινεζικός εργολάβος, η Modern Land (China) Co. Ltd., η οποία δεν είχε καταβάλει τις πληρωμές των εκτός συνόρων ομολόγων της που έπρεπε να καταβληθούν τον Οκτώβριο του 2021, είχε υποβάλει αίτηση αναγνώρισης βάσει του κεφαλαίου 15 του πτωχευτικού κώδικα στη Νέα Υόρκη.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της China Evergrande έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022. Οι μετοχές της Evergrande Services σημείωσαν βουτιά έως και 20% την Παρασκευή, ενώ η China Evergrande New Energy Vehicle Group έχασε έως και 17%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου