Ακόμη μία νύχτα αγωνίας στα πύρινα μέτωπα της χώρας, με τις φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη να έχουν κατακάψει δασικές εκτάσεις και σπίτια.

Καθόλη τη διάρκεια της Τετάρτης η φωτιά βρισκόταν στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, σε χαράδρα, όπου τα εναέρια μέσα, που πλέον σταμάτησαν να πετούν, έκαναν απανωτές ρίψεις για να την περιορίσουν.

Λίγο πριν τις 23:00 καταγράφηκε αναζωπύρωση στα όρια του Εθνικού Δρυμού, με εχθρό τις ριπές του ανέμου. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οι εικόνες μετά την πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της τα τελευταία 24ωρα, από τη Φυλή μέχρι την Πάρνηθα, είναι αποκαρδιώτικες. Τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στη Χασιά αλλά και περιοχές του Μενιδίου όπως η Αγία Παρασκευή. Τα καμένα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα απανθρακωμένα ζώα προκαλούν θλίψη, καθώς η πυρκαγιά άφησε πίσω της στάχτες και αποκαΐδια.

Τεράστια οικολογική καταστροφή – Πόσα στρέμματα έχουν καεί σε Έβρο και Φυλή

Τι εξετάζουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς

Το ενδεχόμενο η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα να ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής εξετάζουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», το πύρινο μέτωπο από την βόρεια πλευρά και το άλλο, που πηγαίνει προς το Τελεφερίκ της Πάρνηθας, δίνουν μία ενθαρρυντική εικόνα.

Κάποιες αρχικές ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, ανέφερε ο δημοσιογράφος στο Live News, κάνουν λόγο για την πιθανότητα η φωτιά στην Πάρνηθα να έχει προκύψει από βλάβη σε κάποιο μετασχηματιστή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, κοντά στη Μονή Κλειστών.

Σημειώνεται ότι παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στη φωτιά στα Δερβενοχώρια.

Μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Κρήτη στην Πάρνηθα

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν στην Πάρνηθα πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κρήτη για να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, μεταβαίνουν στην Πάρνηθα 8 υδροφόρα οχήματα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού, με 35 πυροσβέστες.

Επίσης, μεταβαίνουν 2 ομάδες της 3ης ΕΜΟΔΕ με 17 υπαλλήλους και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού με 10 οχήματα και 53 πυροσβέστες.

Περισσότερα από 617.000 στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά στον Έβρο και πάνω από 50.000 στη Φυλή

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στον Έβρο και στη Ροδόπη, όπου από το μεσημέρι έχει πέσει το περισσότερο βάρος των δυνάμεων κατάσβεσης, παράλληλα με τις εναέριες ρίψεις και τις επίγειες προσπάθειες στο μέτωπο του δάσους της Δαδιάς.

Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ ειδοποιήθηκαν να αναχωρήσουν οι κάτοικοι από τα χωριά Χαμηλή, Βέλκιο και Μεστή Ροδόπης. Η φωτιά στον Έβρο καίει τμήματα δάσους στο ύψος της Συκορραχης στα όρια με τη Ροδόπη και από την άλλη πλευρά, μετά την Αλεξανδρούπολη, στον ορεινό όγκο της Δαδιάς.

Οκτώ χιλιόμετρα πριν από τη Συκορράχη, το τελευταίο προσβάσιμο χωριό, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς κατοίκους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Κίρκη, έζησε μια κόλαση φωτιάς χθες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, αφού είχε εγκαίρως εκκενωθεί.

Φωτιά στη Βοιωτία: Ζημιές στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά

Πύρινο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι στη Βοιωτία. Υπενθυμίζεται ότι έχει εκκενωθεί το Στείρι, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι σε Περιστερά και Άγιο Νικόλαο.

Θλιβερές ήταν οι εικόνες από την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες. Συγκεκριμένα η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού.

Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτίρια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε αυτά κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν παλιές εικόνες. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς. Σημειώνεται ότι το μοναστήρι προστατεύεται από την UNESCO ενώ στο σημείο βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα