Οι ΗΠΑ πιθανώς να βιώσουν τη χειρότερη χρονιά εδώ και δεκαετίες όσον αφορά στην έκθεση της χώρας στον καπνό, καθώς τοξικά νέφη από τις πυρκαγιές στον Καναδά παρασύρθηκαν στα σύνορα προς τη Μεσοδυτική και την Ανατολική Ακτή νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Νέα Υόρκη και το Σικάγο είδαν περισσότερες «πολύ ανθυγιεινές» και «επικίνδυνες» ημέρες όσον αφορά στην ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση λεπτών σωματιδίων (PM2,5) σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες κάθε έτους από τότε που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) άρχισε να παρακολουθεί τα PM2,5 σε εθνικό επίπεδο (το 2000). Στην Ουάσιγκτον, ο αριθμός των «πολύ ανθυγιεινών» ημερών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Μαγιορκίνης: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν από τους καπνούς

Στην κλίμακα του δείκτη ποιότητας του αέρα της EPA, αυτές οι μέρες αντιστοιχούν στα υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Η εκτεταμένη έκθεση στα σωματίδια PM2,5, τον κύριο ρύπο που βρίσκεται στον καπνό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ποικίλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, καθώς και περιστατικών πρόωρου θανάτου.

Σε εθνικό επίπεδο, ο μέσος Αμερικανός έχει εκτεθεί αθροιστικά σε περισσότερα από 400 μικρογραμμάρια ρύπανσης PM2,5 ανά άτομο από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών, μόλις στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της ημερήσιας έκθεσης καπνού σε εθνικό επίπεδο από ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Αλλαγής και Ανθρώπινων Αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου Στάντφορντ. Αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος της σωρευτικής έκθεσης ετησίως από το 2006 έως το 2019 και ήδη χειρότερος από τα έτη μεταξύ 2020 και 2022 — όταν η δυτική πλευρά των ΗΠΑ βίωσε εποχές ακραίων πυρκαγιών.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το 2023 – μια ήρεμη χρονιά από άποψη πυρκαγιών στα δυτικά των ΗΠΑ – αποδεικνύεται ότι είναι ήδη πολύ χειρότερο από κάθε άλλη χρονιά που έχουμε βιώσει πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία», λέει ο Μάρσαλ Μπερκ, καθηγητής και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι «υπήρχαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι στην Ανατολική Ακτή εκτεθειμένοι από ό,τι στη Δύση», όπως εξηγεί.

Καμπανάκι ειδικών

Τα αποτελέσματα στην ποιότητα του αέρα θα γίνουν ακόμα πιο δραματικά, καθώς οι πυρκαγιές στον Καναδά θα συνεχιστούν μέχρι τον Αύγουστο, ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι οι φωτιές θα έχουν περαιτέρω συνέχεια. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν σε τμήματα του Μάουι στη Χαβάη νωρίτερα αυτό το μήνα, με δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς επηρεάζει παντού τις πόλεις των ΗΠΑ.

«Είναι μια σημαντική κλήση αφύπνισης», λέει ο Kim Knowlton, ανώτερος επιστήμονας στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων που εστιάζει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία. «Ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει εκατοντάδες ή και χιλιάδες μίλια με τον άνεμο και εκεί βρίσκεται η μεγάλη εμβέλεια της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της – μακροπρόθεσμες και σε μεγάλες αποστάσεις».

Τα τελευταία χρόνια στη Δύση, η επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών έχει ήδη επιβραδύνει ή έχει αρχίσει να αντιστρέφει την πρόοδο δεκαετιών στον καθαρισμό του αέρα. Και ενώ άλλα μέρη της χώρας δεν έχουν πληγεί σχεδόν τόσο σκληρά, φαίνεται πλέον ότι δεν είναι απρόσβλητα.

Η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μιλγουόκι και το Ντιτρόιτ είχαν τη σειρά τους στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο αυτό το καλοκαίρι – κάτι σπάνιο στη σύγχρονη εποχή για πολλές πόλεις των ΗΠΑ χάρη στους σκληρούς κανονισμούς που θεσπίστηκαν το τελευταίο μισό του αιώνα.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτές οι πρόσφατες μέρες γεμάτες καπνό σηματοδοτούν μια τρομακτική νέα τάση για το ανατολικό μισό των ΗΠΑ, αλλά υπογραμμίζουν τις εκτεταμένες απειλές που θέτουν οι πυρκαγιές που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε – και το πόσο δυσκολεύει και πάλι η μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green