Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας έπεσαν την Τρίτη οι νοσηλείες ασθενών Covid-19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας  νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μόνο 18 ασθενείς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 542 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ τον  περυσινό Σεπτέμβριο το νούμερο ξεπερνούσε τους 1.300 και τα κρούσματα σε ΜΕΘ κυμαίνονταν γύρω στα 120.

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, το επταήμερο 14-20 Αυγούστου καταγράφηκαν 33 θάνατοι από  Covid-19, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Η τελευταία έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση  του ποσοστού των θετικών δειγμάτων σε σχέση με το επταήμερο που προηγήθηκε, καθώς και αύξηση των διασωληνώσεων.

Η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα το επταήμερο που έληξε στις 20 Αυγούστου (ΕΟΔΥ)

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται μεταξύ άλλων στην Κρήτη, όπου το στέλεχος «Έρις» αντιστοιχεί στη μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών.

Σημαντική φαίνεται πως είναι η κυκλοφορία του κοροναϊού και στην Ξάνθη, όπου οι τελευταίες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα έδειξαν αύξηση σχεδόν 200%.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει φτάσει στην Ελλάδα το στέλεχος ΒΑ.2.86, η φέρει μεγάλο αριθμό νέων μεταλλάξεων και έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από τον ΠΟΥ.

Καταγγελίες Γιαννάκου

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ πάντως κατήγγειλε ότι «η σταθερή πορεία του κοροναιού δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό καθότι το ΕΣΥ μαραζώνει λόγω μαζικών παραιτήσεων».

«Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επί πλέον τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2023 πάλι με επίσημα στοιχεία αποχώρησαν περί τους 1.500 υγειονομικοί εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες χάσαμε 6.500 υγειονομικούς από ΕΣΥ.

»Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν εως την αρχή των μνημονίων λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μη ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

»Ως εκ τούτων εαν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ συνεχώς θα μαραζώνει προς ωφελος του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα αυτών είναι το λειτουργικό αδιέξοδο με ράντζα, απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, περιφερειακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά και τα διακομίζουν, καθυστερήσεις στις διακομιδές ή διακομιδές με πρωτόγονες συνθήκες, απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, βία σε βάρος του προσωπικού κ.λ.π» κατέληξε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω