Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, προβλέπει απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάποιες περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, υπήρξαν καταγγελίες για κερδοσκοπικές κινήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τα νερά, αλλά και άλλα είδη πρώτη ανάγκης.

Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

«Ανακούφιση των πολιτών»

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρία Daniel έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα και παράλληλα ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την μεγάλη μάχη που δίνουν στις πληγείσες περιοχές

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν» και πρόσθεσε πως θα ενισχύονται συνεχώς τα μέσα του κρατικού μηχανισμού. «H χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και την ικανότητα γρήγορης αρωγής για την ανακούφιση των πολιτών»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, άμεσα ξεκινά η διαδικασία ανακούφισης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις καταστροφές και υπογράμμισε ότι η «χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και την ικανότητα γρήγορης αρωγής για την ανακούφιση των πολιτών».

«Έχω ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να διεκδικήσω από την ΕΕ, την μέγιστη βοήθεια που αξίζει να λάβουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Έχω στείλει ήδη την σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, είπε: «Να είμαστε ενωμένοι, δεν το βάζουμε κάτω. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να περάσουμε την μεγάλη αναποδιά».

Αυτοψία στην Καρδίτσα

Αρχικά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Καρδίτσα και πραγματοποίησε αυτοψία με ελικόπτερο πάνω από τις βυθισμένες περιοχές. Στη συνέχεια συναντήθηκε με δημάρχους της Καρδίτσας που έθεσαν τις προτεραιότητες κάθε δήμου με έμφαση στους απεγκλωβισμούς πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, στην τροφοδοσία των πολιτών, στην περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης και στη συνέχεια στην καταγραφή των ζημιών και στην ανάγκη να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις, να αποκατασταθούν οι υποδομές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία