Η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα ήρθε τελικά 13 χρόνια μετά την απώλειά της, με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται σε περισυλλογή μετά από ένα εντυπωσιακό πολύμηνο ράλι ανόδου που έβαλε και πάλι την ελληνική κεφαλαιαγορά στους «τίτλους» των μεγάλων αναλυτών. Σε περισυλλογή διότι όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα σε bull markets υπάρχουν και οι διορθώσεις, οι οποίες όμως πάντα είναι απαραίτητες για να αποσυμπιέζεται η ανοδική πίεση.

Το μέγα ερώτημα πλέον είναι το τι μέλει γενέσθαι στο εξής, δηλαδή εάν συνεχιστεί η άνοδος ή όχι, εάν το ΧΑ έχει τις δυνάμεις, είναι ελκυστικό και είναι σταθερό ώστε να γίνει πόλος έλξης νέων, θεσμικών αυτή τη φορά, κεφαλαίων.

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα – Σε BBB αναβάθμισε η DBRS

Σαφώς όμως το γεγονός ότι δεν είναι αναπτυγμένη αγορά (η αναβάθμισή της θα καθυστερήσει ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο), παίζει σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις μεγάλων κεφαλαίων, εντούτοις είναι σημαντικό να επαναπροσδιοριστούν οι αποτιμήσεις, οι οποίες είναι ένα εκ των βασικών κριτηρίων των εν λόγω αποφάσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με το τελευταίο report της JP Morgan για τις παγκόσμιες αγορές (σελ 174), η Ελλάδα έχει τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη, αλλά το discount είναι ακόμη στο 10% (σε όρους p/e). Σε απόλυτη βάση το discount ξεπερνά ελαφρώς το 20%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αυξητική πορεία των κερδών ανά μετοχή (EPS), στο 4% το 2024 και στο 6% το 2025, την ώρα μάλιστα που τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερα, ακόμη και με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Αναδυόμενη ή ευρωπαϊκή αγορά;

Η ελληνική κεφαλαιαγορά ισορροπεί μεταξύ εκείνων της Ευρωζώνης και εκείνων των αναδυόμενων οικονομιών. Αλλά είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, η JP Morgan δεν είναι και τόσο αισιόδοξη. Μάλιστα δηλώνει «ουδέτερη» (neutral) για τις αναδυόμενες και underweight (αποδόσεις χαμηλότερες από τις μέσες) για την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, για τις αναδυόμενες, αναφέρει ότι η Κίνα θα μπορούσε να συνεχίσει να απογοητεύει, ελλείψει σημαντικών κινήτρων, ενώ και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ακινήτων της χώρας αμφισβητούνται, με σαφείς ομοιότητες με την Ιαπωνία το 1990. Για την Ευρωζώνη, αναφέρει ότι παραμένει ελκυστικά τιμολογημένη, ακόμη και μετά την ισχυρή απόδοση στις αρχές του έτους, όπου σημείωσε άνοδο 30%+ έναντι του S&P500 από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου έως το υψηλό του Μαΐου, σε όρους δολαρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωζώνη είναι ένα παιχνίδι παγκόσμιου κύκλου Value, και θα μπορούσε να δυσκολευτεί να συνεχίσει να υπεραποδίδει σε περίπτωση κορύφωσης των PMIs, περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ και μιας πιο αδύναμης Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών