Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων και των εικόνων που έχουν συγκλονίσει όλη τη χώρα από τις περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές και άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους υπάρχουν και δύο ανακοινώσεις που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα και απεικονίζουν τι γίνεται στην καθημερινότητα των πολιτών όσον αφορά την τσέπη τους. Αναφερόμαστε στα στοιχεία του πληθωρισμού Αυγούστου 2023 όπως αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) που αφορά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αλλά και εκείνους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2022 προέκυψε αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 11,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ως εδώ καλά. Ο πληθωρισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της πτώσης στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και οριακά στα καύσιμα. Όμως αν δει κανείς τι γίνεται στα τρόφιμα, στα είδη δηλαδή που θεωρούνται πρώτης ανάγκης τότε οι αυξήσεις παραμένουν εκρηκτικές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Αύγουστου του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα τα λαχανικά σημειώνουν αύξηση κατά 17,6%, τα αναψυκτικά και οι χυμοί κατά 14,4%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 12,7%, το ελαιόλαδο κατά 12%, το γάλα και τα αυγά κατά 11,9%, τα φρούτα κατά 10,7%, το κρέας κατά 9,7%, ο καφές και το τσάι κατά 8,7%, η ζάχαρη και τα παγωτά κατά 8,5%, τα ψάρια κατά 6,7%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 6,6%.

Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ έρχεται να αποκαλύψει ότι 1 στους 5 πολίτες (19,6% επί του συνόλου) το 2021 ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ λίγο καλύτερο είναι το ποσοστό (18,8%) για το 2022. Τα αντίστοιχα ποσοστά πολιτών στην ΕΕ-27 ήταν 16,8% και 16,5%.

Στο ερώτημα ποιοι παράγοντες έχουν οδηγήσει στην φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού η απάντηση είναι η ακρίβεια, οι έμμεσοι και άμεσο φόροι, η συμπίεση μισθών, η ανεργία και η ευέλικτη απασχόληση.

Τις επόμενες ημέρες που ο πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πλήρη εικόνα των καταστροφών σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες θα προχωρήσει σε ανακοινώσει συγκεκριμένων μέτρων και έτσι πρέπει. Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να δώσει απαντήσεις από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για το ποια όπλα υπάρχουν ώστε και η ακρίβεια να περιοριστεί αλλά και οι φτώχεια να εξαλειφθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion