Στους 1.305 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής.

Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 1.832 – εκ των οποίων 1.220 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε σήμερα το Μαρόκο, μετά τον καταστροφικό σεισμό.

«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.


Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας και την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Αλγερίας, η οποία επιβλέπει την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Έλληνας περιγράφει πώς έζησε το σεισμό στο Μαρόκο

Τρομακτικές στιγμές έζησαν είκοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές, λόγω του σεισμού που σημειώθηκε την νύχτα της Παρασκευής στο Μαρόκο και κόστισε την ζωή σε πάνω από 820 άτομα.

«Είμαστε όλοι καλά», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο Χαράλαμπος Φασουλάς, Γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, ο οποίος βρισκόταν στο Μαρόκο την ώρα του σεισμού των 7 Ρίχτερ. «Η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή και μεγάλη σε διάρκεια», περιγράφει ο ‘Ελληνας μεταφέροντας σκηνές από το χάος και τις καταστροφές στο Μαρακές.


Για τις στιγμές που έζησαν οι είκοσι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο έκανε λόγο και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος. «Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Οι είκοσι Έλληνες συμμετέχοντες βρέθηκαν στο Μαρακές για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO στο οποίο συμμετέχουν 1500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα Σάββατο ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.

«Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους» λέει ο κ. Ζούρος, ενώ πρόσθεσε ότι «την ώρα του σεισμού οι σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα