Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπάρχει δυσκολία προσέγγισης σε έξι χωριά.

Ο αριθμός των νεκρών είναι 15 άτομα και επισήμως οι αγνοούμενοι είναι δύο. Πρόκειται για τους νεόνυμφους από την Αυστρία που παντρεύτηκαν στο Πήλιο και περνούσαν εκεί τον μήνα του μέλιτος όταν η εξοχική κατοικία που παραθέριζαν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Το «στοίχημα» Μητσοτάκη και τα «αγκάθια» για την ευρωπαϊκή στήριξη

Ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές ακόμα εάν υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι καθώς μέχρι και σήμερα υπάρχει δυσκολία προσέγγισης σε αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ακόμα με σαφήνεια τι κατάσταση επικρατεί εκεί.

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, είπε στην ενημέρωση της Δευτέρας πως υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφόχωρι και Πλατύκαμπο, ενώ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες πόρτα-πόρτα σε άλλα χωριά».

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε.

Έρευνες βατραχανθρώπων

Η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) επιχειρεί στα πλημμυρισμένα σπίτια. Το Λιμενικό Σώμα έδωσε υλικό από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα χωριά Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση και Μαραθέα.

Όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς μέσα στα σπίτια που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, το νερό σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι το ταβάνι, ενώ έπιπλα και αντικείμενα «κολυμπάνε» στα πλημμυρισμένα δωμάτια.

Το νερό έχει φτάσει στο ταβάνι

Οι άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) αναζητούν με φακούς ίχνη ζωής ενώ όπου δεν είναι εφικτός άλλος τρόπος πρόσβασης, επιχειρούν να εισέλθουν στα σπίτια από τα παράθυρα.

Το νερό σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι το ταβάνι, ενώ έπιπλα και αντικείμενα «κολυμπάνε» στα πλημμυρισμένα δωμάτια

Σημειώνεται ότι η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών είναι εκείνη που εντόπισε και τα δύο θύματα, μητέρα και γιο, στην Μεταμόρφωση το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Οι βατραχάνθρωποι προσπαθούν να μπουν στο πλημμυρισμένο σπίτι από το παράθυρο

Αντικείμενα κολυμπάνε στο πλημμυρισμένο δωμάτιο

Όσο η στάθμη των νερών υποχωρεί αποκαλύπτεται η φρίκη

Στην ευρύτερη περιοχή το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.

Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους

Οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για να αποκατασταθεί η γεωργική παραγωγή και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πολλά χρήματα και πολύς χρόνος.

Το σίγουρο είναι ότι οι πληγέντες δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν εάν το κράτος δεν σταθεί ουσιαστικά δίπλα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ότι δεν θα μπορούν να βρουν διέξοδο μένοντας στην περιοχή.

Βλοχός στην Καρδίτσα

Κλειστή η Εθνική – Δραματική η κατάσταση στη Λάρισα

Στο μεταξύ, ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, ενώ ένα κομμάτι της Εθνικής Οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη.

Η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας υποχωρεί μεν, ωστόσο η απειλή παραμένει, γιατί σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού πιέζει ακόμη τα αναχώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.

Οι κάτοικοι κάνουν έκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.

Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλα που δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Δεν έχει μείνει τίποτα από τα χωριά στα Τρίκαλα

Επιστρέφουν μέρα με τη μέρα στα χωριά τους στα Τρίκαλα οι κάτοικοι, καθώς το νερό υποχωρεί, ελπίζοντας ότι μέρος των υπαρχόντων τους μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζουν είναι η απόλυτη καταστροφή.

Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.

Τα ζώα πνίγηκαν και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Συνολικά στη Θεσσαλία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για μέρες το πρόβλημα με την υδροδότηση ενώ ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για την εμφάνιση λοιμώξεων ελλοχεύει στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Οι αρχές με ανακοινώσεις τους συστήνουν στους πολίτες μέτρα προστασίας, με την απειλή για τη δημόσια υγεία να είναι η νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν