Πρώτο θέμα στην Κίνα έχει γίνει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε έναν Ταϊβανέζo μηχανικό τσιπ που ηγήθηκε της Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) για την παραγωγή τσιπ 7 νανομέτρων για το Mate60 Pro της Huawei, όπως αναφέρουν οι Asia Times.

Μετά το ντεμπούτο του επεξεργαστή Kirin 9000s στο Mate60 Pro στις 29 Αυγούστου, ο Λιάνγκ Μονγκ-Σονγκ, διευθύνων σύμβουλος της SMIC και πρώην μηχανικός της TSMC και της Samsung, υμνείται τώρα ως ήρωας της βιομηχανίας ημιαγωγών στην Κίνα, μαζί με τον ιδρυτή της Huawei Ren Zhengfei και τον ιδρυτή της SMIC Zhang Rujing.

ΙΚΕΑ: Ο άνθρωπος πίσω από την μεταμόρφωση της εταιρείας

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ;

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ συγκεντρώνει πληροφορίες για το φερόμενο τσιπ 7nm του Mate60 Pro, την ίδια στιγμή που πολλοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι στην Ταιβάν ανέφεραν ότι ο Λιάνγκ πιθανότατα ερευνάται και θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. Το Scoop Taiwan News δημοσίευσε τη Δευτέρα άρθρο με τίτλο «Οι ΗΠΑ ερευνούν το νέο τσιπ της Huawei. Ένας προδότης της TSMC θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις».

«Ποιος ηγήθηκε της SMIC για κατασκευάσει τσιπ 7 νανομέτρων; Πολλοί άνθρωποι έδειξαν με το δάχτυλο τον Λιάνγκ, ο οποίος κατηγορήθηκε από την TSMC για διαρροή βιομηχανικών μυστικών πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε το άρθρο. «Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν αν θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Πώς μπορεί οι ΗΠΑ να παραδεχτούν την ήττα τους τώρα; Είναι αδύνατο», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ταιβάν, Dale Jieh Wen-chieh, στα μέσα ενημέρωσης. «Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν σίγουρα τις κυρώσεις κατά της Huawei. Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της SMIC», τόνισε.

«Οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλουν κυρώσεις στον Λιάνγκ σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο», δήλωσε ο Jieh. «Αν δεν επισκεφθεί τις ΗΠΑ, δεν θα επηρεαστεί. Αλλά αν έχει περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, θα τα χάσει», ανέφερε.

Ο Λιάνγκ, ο οποίος είναι Ταϊβανέζος, εντάχθηκε στη SMIC το 2017, οκτώ χρόνια αφότου άφησε την TSMC. Η SMIC είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών της Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη SMIC, καθώς θεωρούν ότι η εταιρεία βοηθά την Κίνα να αναπτύξει την τεχνογνωσία της στους ημιαγωγούς. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στους Αμερικανούς να επενδύσουν ή να συνεργαστούν με τη SMIC.

Δεν είναι σαφές αν ο Λιάνγκ έχει προσωπικά παραβιάσει τους αμερικανικούς κανονισμούς εξαγωγών. Ωστόσο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ μπορεί να του επιβάλλει κυρώσεις εάν έχει στοιχεία ότι έχει βοηθήσει τη SMIC να παραβεί τους κανονισμούς.

Αναλυτές στην Κίνα υποστηρίζουν ότι είναι παράλογο να επιβληθούν κυρώσεις στον Λιάνγκ, καθώς οι αμερικανικοί περιορισμοί απαγορεύουν μόνο στους Αμερικανούς πολίτες να εργάζονται για κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Ο Λιάνγκ είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ορισμένοι τον θεωρούν ήρωα για τη συμβολή του στην κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών. Άλλοι τον θεωρούν προδότη γιατί εργάστηκε για τη SMIC. Γεννήθηκε το 1953 στην Ταϊπέι. Σπούδασε ηλεκτρολογική μηχανική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Cheng Kung και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley. Το 1988, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Θεωρείται ως ένας από τους  πρωτοπόρους της βιομηχανίας ημιαγωγών. Έχει εργαστεί για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, όπως η TSMC και η Samsung.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Liang εργάστηκε για την AMD, όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη των επεξεργαστών K6 και K7. Το 1992, επέστρεψε στην Ταϊβάν και εντάχθηκε στην TSMC.

Στην TSMC, βοήθησε την εταιρεία να αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της 130nm chip. Το 2009, άφησε την TSMC και εντάχθηκε στην Samsung με ένα τεράστιο συμβόλαιο 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η καριέρα του Λιάνγκ στη Samsung δεν κράτησε πολύ. Το 2011, η TSMC τον μήνυσε για διαρροή βιομηχανικών μυστικών ,έχασε τη δίκη και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Το 2017, εντάχθηκε στην SMIC, την κινεζική εταιρεία ημιαγωγών. Στην SMIC, ο Λιάνγκ βοήθησε την εταιρεία να αναπτύξει την τεχνολογία 7nm. Η SMIC είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που έχει αναπτύξει αυτή την τεχνολογία.

Η τεχνολογία 7nm

Η επίτευξη της 7nm τεχνολογίας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κίνα γιατί είναι απαραίτητη για την παραγωγή των πιο προηγμένων τσιπ. Η επιτυχία της SMIC αποτελεί σημάδι ότι η Κίνα μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην καινοτομία.

Ο Liang είναι αδιαμφισβήτητα ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών. Η συμβολή του στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 7nm είναι σημαντική τόσο  για την Κίνα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News