Οι αντίπαλοι τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft και Oracle ανακοίνωσαν την Πέμπτη την εμβάθυνση της τετραετούς συνεργασίας τους στο cloud. Η Oracle θα τοποθετήσει το υλικό της Exadata στα κέντρα δεδομένων της Microsoft, επιταχύνοντας τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι πελάτες, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες βάσεων δεδομένων της Oracle που εκτελούνται σε Oracle Cloud Infrastructure και αναπτύσσονται σε κέντρα δεδομένων Microsoft Azure. Οι πελάτες θα μπορούν να λειτουργούν αυτές τις υπηρεσίες Oracle μέσα από το περιβάλλον Azure Cloud της Microsoft, αντί να χρειάζεται να τρέχουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον εργασίας Oracle.

Από το χαρτί στο cloud: Πώς η αξία των αρχείων έχει εκτοξευθεί

Η νέα διαλειτουργικότητα θα διευκολύνει τους χρήστες της Oracle να εκτελούν την τεχνητή νοημοσύνη του Microsoft Azure πάνω στη βάση δεδομένων της Oracle, σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η ενοποίηση θα απλοποιήσει τη διαδικασία αγοράς από την πλευρά των χρηστών, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, επειδή οι πελάτες του Azure θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Oracle ακόμη και αν δεν έχουν ξεχωριστό λογαριασμό Oracle.

Η υπηρεσία Oracle Database Service for Microsoft Azure ανακοινώθηκε πέρυσι, αλλά δεν περιελάμβανε τη συνεγκατάσταση του υλικού της Oracle σε κέντρα δεδομένων Azure. Βασίστηκε σε μια ολοκλήρωση που παρουσιάστηκε το 2019, γνωστή ως Oracle Interconnect for Microsoft Azure, η οποία απαιτούσε προσπάθεια και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη εκ μέρους των πελατών.

Οι προεπισκοπήσεις πελατών της νέας υπηρεσίας, Oracle Database@Azure, θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του επόμενου έτους σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία, με σχέδια επέκτασης σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσαν οι εταιρείες. Η Oracle και η Microsoft αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οικονομικές λεπτομέρειες του νέου επιπέδου συνεργασίας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε κορυφαίο επίπεδο, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σάτια Ναντέλα και τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Oracle Λάρι Έλισον, στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Redmond της Ουάσιγκτον.

AI και τα δεδομένα έρχονται

Οι εταιρείες μιλούν συχνά για τη στενή σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων. Στην προκειμένη περίπτωση, η AI και τα δεδομένα έρχονται κοντά με συγκεκριμένο τρόπο, σύμφωνα με τον Ναντέλα.

«Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, για εμάς, χρειάζεται όντως να φέρουμε τα δεδομένα εκεί όπου βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη. Και αυτό είναι που αντιπροσωπεύει πραγματικά η Oracle-Azure», δήλωσε ο επικεφαλής της Microsoft.

«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επωφεληθούν από το AI, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν δεν έχετε πρόσβαση σε δεδομένα με χαμηλή καθυστέρηση… Ναι, αυτό ήταν εφικτό στο παρελθόν. Αυτή είναι μια νέα γενιά τεχνολογίας που επιταχύνει αυτό που πραγματικά θέλουν οι πελάτες», κατέληξε.

Περιφραγμένοι κήποι

Πριν από χρόνια, πολλοί πάροχοι cloud προσπαθούσαν να κλειδώσουν τους πελάτες σε μια ενιαία πλατφόρμα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς το cloud έχει γίνει πιο κεντρικό στοιχείο των λειτουργιών. Οι πελάτες χρησιμοποιούν συνήθως πολλαπλά clouds και οι πάροχοι πλατφόρμων cloud, όπως η Microsoft και η Oracle, προσαρμόζονται σε αυτό το περιβάλλον πολλαπλών cloud.

Περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών επιχειρηματικού επιπέδου χρησιμοποιούν πολλαπλά cloud, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group του Μαΐου 2021.

«Τις πρώτες ημέρες, μπορούμε να πούμε ότι οι διάφορες πλατόφρμες cloud ήταν σαν περιφραγμένοι κήποι», δήλωσε ο Έλισον. «Οι πελάτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν την καλύτερη τεχνολογία στην κατηγορία τους, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο προμηθευτής του cloud και να μπορούν να αναμειγνύουν αυτές τις διαφορετικές τεχνολογίες απρόσκοπτα. Νομίζω ότι τα τείχη των περιφραγμένων κήπων θα πέσουν», συμπλήρωσε.

Έχει αλλάξει η δυναμική

«Είναι απίθανο να το είχαν κάνει αυτό πριν από το cloud. Το μοντέλο υιοθέτησης πολλαπλών cloud από τους οργανισμούς έχει αλλάξει τη δυναμική», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Σιντ Ναγκ, αντιπρόεδρος αναλυτής που καλύπτει τις υπηρεσίες cloud στην εταιρεία ερευνών και συμβουλών Gartner.

Σημειώνεται ότι η Google ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία, το Google Cross-Cloud Network, πριν από δύο εβδομάδες. Η νέα ανακοίνωση της Microsoft-Oracle «μπορεί να είναι μια απάντηση σε αυτό», δήλωσε ο Ναγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα