Αιτία διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το TikTok αποτελεί μια εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο μικρής διάρκειας που είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η δημοτικότητα του, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία που κατέχει το TikTok, η ByteDance Ltd., εδρεύει στην Κίνα.

Το Tik Tok και το Instagram έγιναν οι «βασιλιάδες της ενημέρωσης» για τους νέους

Η Κίνα έχε θεσπίσει έναν νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες να μοιράζονται δεδομένα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια με την κυβέρνηση, εάν τους ζητηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του TikTok που διαμένουν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους πληροφοριών, του ιστορικού αναζήτησης και των βίντεο που παρακολουθούν.

Οι ανησυχίες

Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ σχετικά με το TikTok περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Συλλογή δεδομένων: Το TikTok συλλέγει μια μεγάλη ποσότητα δεδομένων από τους χρήστες του, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους πληροφοριών, του ιστορικού αναζήτησης και των βίντεο που παρακολουθούν. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση της Κίνας για να εξυπηρετήσει δικούς της σκοπούς.

Κατασκοπεία: Η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του TikTok για να παρακολουθεί τις τοποθεσίες των Αμερικανών χρηστών και να διεξάγει εταιρική κατασκοπεία.

Eπιρροή: Η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να επηρεάσει τη δημόσια γνώμη στις ΗΠΑ, προωθώντας ή καταστέλλοντας στρατηγικά, ορισμένα βίντεο.

Το TikTok έχει αρνηθεί ότι παρέχει δεδομένα χρηστών στην κυβέρνηση της Κίνας. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια παραμένουν. Το 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που απαγόρευε την πρόσβαση στο TikTok στις συσκευές της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το διάταγμα ανατράπηκε από δικαστήριο, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να εξετάζει τρόπους για να μετριάσει τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που σχετίζονται με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Τον Δεκέμβριο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ByteDance και της TikTok παραδέχθηκαν ότι οι υπάλληλοι της ByteDance είχαν αποκτήσει αθέμιτη πρόσβαση στις διευθύνσεις IP αμερικανών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων που έγραφαν επικριτικά άρθρα για την εταιρεία. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά την υπόθεση.

Υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες;

Τον Δεκέμβριο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ByteDance και της TikTok παραδέχθηκαν ότι οι υπάλληλοι της ByteDance είχαν αποκτήσει αθέμιτη πρόσβαση στις διευθύνσεις IP αμερικανών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων που έγραφαν επικριτικά άρθρα για την εταιρεία. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά την υπόθεση.

Τι ισχυρίζεται η ByteDance

«Επιτρέψτε μου να το δηλώσω απερίφραστα: Η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», κατέθεσε τον Μάρτιο ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Chew δήλωσε ότι το TikTok δεν ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τις εφαρμογές ανταλλαγής βίντεο που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όπως το Instagram και το YouTube.

Σε μια προσπάθεια να «καταπνίξει» την ανησυχία, η TikTok ανέφερε ότι τα ευαίσθητα δεδομένα των αμερικανών χρηστών μεταφέρονται σε διακομιστές που ελέγχονται από την Oracle Corp. με έδρα το Όστιν του Τέξας και ότι ο πηγαίος κώδικας του TikTok θα διατεθεί για έλεγχο από τρίτους.

Οι νέοι

Επιπλέον των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του TikTok στην ψυχική υγεία των νέων. Το TikTok μπορεί να είναι εθιστικό και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Όπως και οι περισσότερες πλατφόρμες, το TikTok καλωσορίζει χρήστες από 13 ετών. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο χρόνο περνούν οι νέοι παρακολουθώντας βίντεο και κατά πόσο το περιεχόμενο υπονομεύει την αυτοεκτίμησή τους, π.χ. αλλοιώνοντας την αίσθηση της εικόνας του σώματός τους. Η Qustodio, κατασκευαστής λογισμικού γονικού ελέγχου, ανέλυσε 400.000 οικογενειακούς λογαριασμούς για το TechCrunch και διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί έφηβοι και τα παιδιά περνούσαν κατά μέσο όρο 99 λεπτά την ημέρα στο TikTok το 2021, σε σύγκριση με 61 λεπτά στο YouTube.

Το 2023, η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ από ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για παραλείψεις σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών.Επιπλέον, ορισμένες τάσεις του TikTok αποδείχθηκαν επικίνδυνες. Μια από αυτές, η οποία ονομάζεται πρόκληση blackout, συνδέθηκε με τον θάνατο τουλάχιστον 20 παιδιών κάτω των 15 ετών σε διάστημα 18 μηνών.

Ποιες ενέργειες έχουν ληφθεί κατά της TikTok

Επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, η Ινδία απαγόρευσε το 2020 τη χρήση του TikTok και δεκάδων άλλων εφαρμογών που αναπτύχθηκαν από κινεζικές εταιρείες. Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη λήψη ή τη χρήση του TikTok σε ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές- το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Βέλγιο και η Ταϊβάν, έχουν θεσπίσει παρόμοιες απαγορεύσεις. Μια πολιτεία των ΗΠΑ, η Μοντάνα, έφτασε στο σημείο να θεσπίσει νόμο που απαγορεύει τη λήψη του TikTok από το ευρύ κοινό από το 2024- το TikTok αμφισβήτησε το νόμο για λόγους ελευθεροτυπίας.

Μπορούν πραγματικά οι ΗΠΑ να απαγορεύσουν πραγματικά μια εφαρμογή;

Δεν υπάρχει προηγούμενο για την απαγόρευση μιας τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Κίνα, η οποία έχει απαγορεύσει το Facebook από το 2009. Εάν μια απαγόρευση στις ΗΠΑ επιβίωνε από νομικές προσφυγές, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναγκάσει τους διαχειριστές καταστημάτων εφαρμογών να αφαιρέσουν το TikTok από το μενού των προσφορών τους. Αυτό θα αποτελούσε εμπόδιο για πολλούς ανθρώπους να γίνουν χρήστες του δημοφιλούς μέσου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης