Άνοδο του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, λόγω βελτίωσης σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, έναντι υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνεται στο τελευταίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που εκδίδει το ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 111,7 μονάδες, έναντι 111,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 100,7 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο, με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες να υποχωρούν ήπια.

ΙΟΒΕ: Ενισχύεται εκ νέου ο δείκτης του οικονομικού κλίματος – Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις -35,4 μονάδες (από -28,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα, ωστόσο, επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-54,2 μονάδες).

Μεταξύ των άλλων, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας φαίνεται να έχει περιορίσει τις αβεβαιότητες, καθώς οδηγεί σε σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που σε έναν βαθμό έχει ήδη φανεί και από την πορεία στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Σε ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις, πάντως, το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 6,2% τον Ιούλιο με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να διευρύνεται σε 123 μονάδες βάσης, από 96 μ.β. τον Ιούνιο.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 106,4 μονάδες (από 104,6 μον. τον Ιούλιο), σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (99,5 μον.), λόγω μείωσης των αποθεμάτων.

Ωστόσο, στους επιμέρους δείκτες,  παρατηρείται επιδείνωση του αρνητικού ισοζυγίου για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση και υποχώρηση του ισοζυγίου για τα αποθέματα, ενώ παραμένουν οι σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας, με τις εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον να μην μπορούν να αποκλειστούν.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι το ισοζύγιο των προβλέψεων των βιομηχάνων για τις τιμές είναι αρνητικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία