Δεύτερες σκέψεις κάνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια επιδότηση σχετική με το πετρέλαιο θέρμανσης, την ώρα που οι διεθνείς τιμές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Παράγοντες της αγοράς υγρών καυσίμων εκτιμούν ότι η τιμή θα ξεπεράσει το 1,55 ευρώ ανά λίτρo στα αστικά κέντρα, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης στην αντλία, δημιουργεί μια ιδιαιτέρως συνθήκη για τους καταναλωτές. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η περυσινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια. Σε αυτή τη φάση, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν συνεχιζόμενη αυξητική τάση, με κάποιες εκτιμήσεις να θεωρούν πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 δολάρια τις προσεχείς εβδομάδες.

Καύσιμα: Καίνε οι αυξήσεις αμόλυβδης και ντίζελ στην αντλία [γράφημα]

Το θέμα της επιδότησης

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει την επιδότηση στην αντλία, όπως εκφράστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης τύπου του οικονομικού επιτελείου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ωστόσο, οι πρατηριούχοι προβλέπουν ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερή, κάτι το οποίο έχει φτάσει στις «κεραίες» του υπουργείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάκοιες δεύτερες σκέψεις, ιδίως εάν η κατάσταση εξελιχθεί με ακόμη πιο δυσμενή τρόπο. Εφόσον η τρέχουσα διεθνής κατάσταση διατηρηθεί και την ίδια στιγμή η ζήτηση παραμένει αυξημένη, η ανοδική πορεία των τιμών δεν αναμένεται να σταματήσει, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Πάντως, για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, θα εφαρμοστεί ένας νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Τα κριτήρια

Ειδικότερα για τη νέα χειμερινή σεζόν 2023-2024:

–Το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

–Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο  αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

–Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

–Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια