Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξαλείψει με την προσέγγιση της για υψηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξαλείψει με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια.

Το 3,2% του Σεπτεμβρίου οφείλεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτό συγκρίνεται με το 2,4% ένα μήνα νωρίτερα και είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση εκτίμηση του 3,3% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ισπανία: Το ελαιόλαδο-χρυσάφι παρασύρει και την… παέγια

Πρόβλεψη

Η πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το παρόν δείχνει ότι αναμένεται ένα ακόμη άλμα στο 3,6% για τον Οκτώβριο και η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιταχύνεται το επόμενο έτος.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας και των νωπών τροφίμων μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,8%, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο.

Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για 10η συνεχή συνεδρίαση αυτόν τον μήνα – μια κίνηση που οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές θεωρούν ότι ήταν η τελευταία αύξηση σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτόν τον στόχο εάν τα επιτόκια διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Άλλοι, όπως ο Robert Holzmann της Αυστρίας, προειδοποιούν ότι σοκ, όπως το πετρέλαιο που φτάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι, θα μπορούσε ακόμη να δικαιολογήσει πρόσθετη νομισματική σύσφιγξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή