Ισχυρότερη ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας κατέγραψε η οικονομία της Ισπανίας, καθώς αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η πορεία του ΑΕΠ.

Αύξηση της τάξης του 6,4%  σημείωσε το ΑΕΠ το 2021 και 5,8% το 2022, πολύ υψηλότερα από τις αρχικές μετρήσεις που τοποθετούσαν το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 5,5% και για τα δύο έτη, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εθνική στατιστική υπηρεσία, γνωστή ως INE. Οι αναθεωρημένες μετρήσεις δείχνουν ότι η ισπανική οικονομία επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2022 αντί για τα μέσα του 2023.

Ισπανία: Το ελαιόλαδο-χρυσάφι παρασύρει και την… παέγια

Ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης, η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα χαμηλότερα από το 110% φέτος έναντι 111,9% της προηγούμενης, όπως ανακοίνωση με ξεχωριστή δήλωση του το υπουργείο Οικονομίας.

Από το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg,  οικονομολόγοι έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων του INE, το οποίο ανακοίνωνε στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης που δεν αντικατοπτρίζανε την ακμάζουσα αγορά εργασίας και τα υψηλά φορολογικά έσοδα. Πέρυσι, ο επικεφαλής του INE παραιτήθηκε μετά από διαφορές μεταξύ του οργανισμού και της κυβέρνησης σχετικά με τον υπολογισμό των βασικών οικονομικών στοιχείων.

Τα νέα στοιχεία ήρθαν μετά από μια αντίστοιχη απότομη αναθεώρηση προς τα πάνω στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες των στατιστικών υπαλλήλων που αντιμετώπισαν να μετρήσουν τη δραστηριότητα μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή