Μετά από ένα πολύ ισχυρότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (+1,3% σε τρίμηνο), η UniCredit αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για την οικονομία της Ελλάδας το 2023, κατά 0,6 π.μ. στο 2,4%. Όπως εξηγεί, η επιτάχυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπεραντιστάθμισε τις καθοδικές αναθεωρήσεις του ΑΕΠ για το β’ εξάμηνο του έτους. Για το επόμενο έτος, η ιταλική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,4% (έναντι 1,5% προηγουμένως).

Η UniCredit αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο προτού αρχίσει να επιβραδύνεται το φθινόπωρο καθώς υποχωρεί η επίδραση από την τουριστική περίοδο. Την ίδια ώρα, η μετάδοση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία επιταχύνεται και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζει διάφορους τομείς.

EBRD: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2024 στην Ελλάδα

Οι πρόδρομοι δείκτες

Το παραπάνω αντανακλάται σε ενδείξεις από τις τελευταίες οικονομικές έρευνες, οι οποίες υποδεικνύουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη μέχρι τον Αύγουστο, λόγω της ισχυρής δυναμικής των υπηρεσιών και της ανθεκτικής μεταποιητικής δραστηριότητας. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες παρέμεινε σε επίπεδα κοντά στα υψηλά του 2008, ενώ ο PMI της μεταποίησης κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου αυξήθηκε κατά μια πλήρη μονάδα πάνω από αυτόν του δεύτερου τριμήνου. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί επίσης να υποστηρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η επιτάχυνση της διάθεσης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης (RRF) θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις, ιδίως σε κατασκευές μη κατοικιών και, σε μικρότερο βαθμό, σε εξοπλισμό. Αυτή η ώθηση θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πιθανής επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οι καθαρές εξαγωγές θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, η οποία πλησίασε τα επίπεδα του 2019 έως τον Ιούνιο. Ένα νέο πακέτο μέτρων εισοδηματικής στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μαζί με την επέκταση των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει επίσης να μετριάσει τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία και των υψηλότερων επιτοκίων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Τα 2 καλά της επενδυτικής βαθμίδας

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αύξησε την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) για πρώτη φορά από τότε που η Αθήνα εντάχθηκε στα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ενώ η αντίδραση της αγοράς στην κίνηση της DBRS ήταν σε μεγάλο βαθμό ήπια (τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σε επίπεδα IG), η αναβάθμιση είναι καλά νέα για τη χώρα για διάφορους λόγους.

Πρώτον, η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της διεύρυνσης της βάσης εξασφαλίσεων. Δεύτερον, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στους δείκτες IG, κάτι που συνήθως απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή τους S&P, Moody’s ή Fitch.

Η UniCredit εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν την αξιολόγηση για την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία