Ένα καλό σενάριο, μείωση χρέους και αναπτυξιακή δυναμική, και ένα κακό σενάριο, αύξηση του χρέους και δυσμενή σοκ, σκιαγραφεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στο φετινό review των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης, στο οποίο και επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι 2,4% το 2023, 1,7% το 2024 και 2% το 2025.

Όπως αναφέρει, η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων διακυβέρνησης, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι οποίοι είναι μεταξύ των υψηλότερων των ομολόγων της που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Τα πλεονεκτήματα αυτά αντιπαραβάλλονται με τις “κληρονομιές” της κρίσης δημόσιου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και χαμηλό μεσοπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης και ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.

Fitch: Αυξάνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 1,9% το 2023

Ο οίκος αναμένει να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 1,2%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών. Τα φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια των αρχών προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο 2024-2026, βασισμένα εν μέρει στη βελτίωση της είσπραξης εσόδων. Οι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις στις δαπάνες θα μπορούσαν να περιπλέξουν την επίτευξη αυτών των στόχων.

Χρέος και χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, προβλέπεται ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί κατά πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025 από το υψηλό του 206% το 2020, μια από τις πιο απότομες μειώσεις σε όλα τα κράτη που αξιολογεί, αλλά εξακολουθεί να είναι 3 φορές πάνω από τη διάμεση τιμή των χωρών με αξιολόγηση “ΒΒ”. Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης, οι περιορισμένες ανάγκες ανανέωσης του χρέους και η σημαντική ταμειακή θέση (35 δισ. ευρώ) θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαχείριση του χρέους.

Σταθερή μακροσκοπική εικόνα

Η αύξηση του ΑΕΠ υπερβαίνει εκείνη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης λόγω της αύξησης των επενδύσεων και της πολύ σταθερής ανάπτυξης του τουρισμού το 2023. Σε συνδυασμό με τον σχετικά σταθερό πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ, αυτό αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της ανάπτυξης κατά μέσο όρο στο 2% το 2023-2025. Τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να χρηματοδοτηθούν κυρίως από την αύξηση των ΑΞΕ και των εισροών κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος.

Θετικές αλλαγές

– Δημόσια οικονομικά: Εμπιστοσύνη σε μια μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί σε σταθερή καθοδική πορεία του λόγου δημόσιου χρέους/ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
– Μακροοικονομικά: Βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης δυναμικής των επενδύσεων και/ή της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αρνητικές αλλαγές

– Δημόσια οικονομικά: Διαρκής ανοδική τάση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, για παράδειγμα λόγω διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, αδύναμης ανάπτυξης ή υλοποίησης ενδεχόμενων υποχρεώσεων από τον τραπεζικό τομέα.
– Μακροοικονομικά: Νέα δυσμενή σοκ στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη ή το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους