Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας που βιώνει τη σφοδρότερη επίθεση από το Ισραήλ όλων των τελευταίων χρόνων.

Μακελειό σε νοσοκομείο της Γάζας – Βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανελέητα με δεκάδες νέους νεκρούς, ενώ τα χτυπήματα στοχεύουν πλέον και στη Ράφα.

ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι τα θύματα στον αποκλεισμένο θύλακα θα είναι αμέτρητα.

Η Ουάσιγκτον άσκησε βέτο στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και μαζί με τις δυτικές κυβερνήσεις στηρίζει το Ισραήλ.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε όλον τον κόσμο ενώ στις ΗΠΑ Αμερικανοεβραίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ζητώντας να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Δείτε live τις εξελίξεις

23:29 Ανάρτηση Μπάιντεν εν όψει του διαγγέλματος

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε ανάρτηση εν όψει του διαγγέλματός του στις 03:00 ώρα Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

23:21 Ποια είναι η ομάδα «Jewish Voice for Peace» που διαμαρτυρήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο;

Όπως διαβάζει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης: «Η «Jewish Voice for Peace» είναι μια οργάνωση εθνικού επιπέδου που αγωνίζεται για την ελευθερία των Παλαιστινίων και για τον Ιουδαϊσμό που «βρίσκεται απέναντι» από τον Σιωνισμό.

23:14 Η Χαμάς καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να διαδηλώσουν έξω από τις ισραηλινές και αμερικάνικες πρεσβείες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, Αμπού Ουμπαϊντάχ κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να διαδηλώσουν έξω από τις ισραηλινές και αμερικάνικες πρεσβείες, σύμφωνα με τη Haaretz.

23:04 Οι σειρήνες ηχούν και πάλι στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι σειρήνες ηχούν και πάλι στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ.

22:55 Πεντάγωνο: Οι πύραυλοι που καταρρίφθηκαν από το αμερικάνικο πλοίο «ίσως να προορίζονταν για στόχους στο Ισραήλ»

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ίσως οι πύραυλοι που αναχαίτισε το αμερικάνικο πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης και κατευθύνονταν βόρεια «ίσως να προορίζονταν για στόχους στο Ισραήλ»

22:49 Δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς οι «εγκέφαλοι» της σφαγής λένε οι IDF

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) βρίσκονται δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, και ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγάς της, Μοχάμεντ Ντέιφ, γνωστός ως «Επισκέπτης».

22:35 Al Jazeera: Το Ισραήλ βομβάρδισε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Ισραήλ βομβάρδισε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας.

Με βάση την ίδια πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες.

Δείτε μαρτυρία για την επίθεση:

22:27 Επίθεση σε βάση με Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ

Σύμφωνα με το Reuters, επίθεση σε βάση με Αμερικανούς στρατιώτες έγινε στο Ιράκ, με drone και ρουκέτες.

22:26 Ένας νεκρός και δύο τραυματίες δημοσιογράφοι στον Λίβανο

Μια ομάδα εννιά δημοσιογράφων, αποτελούμενη από έξι Ιρανούς και τρεις Λιβανέζους, βρέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινών πυρών ενώ έκανε ρεπορτάζ στον νότιο Λίβανο.

Προς το παρόν, πηγές αναφέρουν ότι ένας από αυτούς σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν, ενώ κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από τις IDF.

Μετά από διαμεσολάβηση του αποσπάσματος UNIFIL στην περιοχή, οκτώ δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν, δύο από αυτούς τραυματίστηκαν, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ο νεκρός είναι Ιρανός ή Λιβανέζος.

22:19 Η ομιλία Νετανιάχου στους Ισραηλινούς στρατιώτες στο Γκολάν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε σε στρατιώτες στο Γκολάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τους ρωτούσε ξανά και ξανά αν είναι έτοιμοι για τη συνέχεια, με τη χερσαία επέμβαση να φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών.

22:12 Συναγερμός στα ανοιχτά της Υεμένης – Επίθεση σε αμερικάνικο πλοίο

Επίθεση σε αμερικάνικο πολεμικό πλοίο έγινε κοντά στις ακτές της Υεμένης. Σύμφωνα με το CNN, την επίθεση πραγματοποίησαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που σχετίζονται με το Ιράν.

22:02 Αναφορές ότι σκοτώθηκε Ιρανός δημοσιογράφος στα λιβανέζικα σύνορα από τις IDF

Το Midde East Spectator και άλλες πηγές αναφέρουν ότι σκοτώθηκε Ιρανός δημοσιογράφος στα σύνορα του Λιβάνου από ισραηλινές δυνάμεις.

21:55 Βρετανία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στην ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμφώνησαν στην ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή και συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνάντηση των ηγετών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σούνακ στη Σαουδική Αραβία.

«Ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τον πρίγκιπα διάδοχο να χρησιμοποιήσει την ηγετική θέση της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή για να υποστηρίξει τη σταθερότητα, τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

21:30 Απάνθρωπη δήλωση από τον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ για τους ομήρους

21:25 Χαμάς: Έχουμε αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες για να τους ανταλλάξουμε με όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ο πρώην αρχηγός της Χαμάς, Κάλεντ Μεσαάλ είπε στο Al Rabiya ότι η ένοπλη οργάνωση έχει αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες ως ομήρους για να ανταλλάξει με όλους τους Παλαιστινίους κρατούμενους.

21:17 Τι αναφέρει η έρευνα του Al Jazeera για τον ισχυρισμό του Ισραήλ για το νοσοκομείο στη Γάζα

Η έρευνα του Sanad ανέλυσε χρονοκωδικοποιημένο υλικό από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης μιας ζωντανής μετάδοσης από δημοσιογράφο του Al Jazeera την ώρα του χτυπήματος.

21:12 Χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε πάρκο με παιδιά στην αραβοϊσραηλινή πόλη Ουμ αλ-Φαμ

Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε πάρκο με παιδιά στην αραβοϊσραηλινή πόλη Ουμ αλ-Φαμ, μετά από διαμαρτυρία κατά του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με τη Haaretz.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Οι διαδηλωτές φώναζαν ότι το Ισραήλ είναι «κράτος – τρομοκράτης».

Δείτε βίντεο:

21:03 Για 100 με 300 νεκρούς στο νοσοκομείο της Γάζας μιλούν οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι από το χτύπημα στο νοσοκομείο Al Ahli σκοτώθηκαν πιθανότατα από 100 έως 300 άνθρωποι, ανέφερε το CNN επικαλούμενο μη διαβαθμισμένες εκτιμήσεις των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτή εκτίμηση, οι αμερικανικές υπηρεσίες «παρατήρησαν μόνο ελαφρές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», χωρίς να παρατηρηθούν ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου και χωρίς να υπάρχουν κρατήρες πρόσκρουσης.

«Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τα πιθανά στοιχεία των θυμάτων και η εκτίμησή μας μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αποτελεί μια συγκλονιστική απώλεια ζωής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους θανάτους όλων των αμάχων και εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», τονίζεται στην εκτίμηση.

20:54 Οι παρατηρητές του ΟΗΕ θα επιθεωρούν τα φορτηγά βοήθειας πριν εισέλθουν στη Γάζα

Σημαία του ΟΗΕ θα υψωθεί στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα για την προστασία από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν το Associated Press και οι New York Times.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος και ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσαν επίσης στο AP ότι παρατηρητές του ΟΗΕ θα επιθεωρούν τα φορτηγά με τη βοήθεια πριν περάσουν στο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ελπίζουν ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια θα μπορέσουν να εισέλθουν στη Γάζα την Παρασκευή, σύμφωνα με το Al Jazeera.

20:51 IDF: Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει τις συνέπειες

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι λέει ότι η Χεζμπολάχ έδωσε στη Χαμάς του Λιβάνου την άδεια να εκτοξεύσει ρουκέτες στο Ισραήλ και ως εκ τούτου «θα υποστεί τις συνέπειες».

20:49 Συνάντηση Σούνακ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Ριάντ, μετέδωσαν τα σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

20:43 Times of Israel: Το Ισραήλ απέσυρε όλους της τους διπλωμάτες από την Τουρκία

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και την πρέσβειρα Ιρίτ Λιλιάν, για λόγους ασφαλείας, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, επικαλούμενη δύο Τούρκους αξιωματούχους.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ είχε εκδώσει την Τρίτη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, εκφράζοντας φόβους ότι οι Ισραηλινοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή μπορεί να στοχοποιηθούν. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς να φύγουν το συντομότερο δυνατόν.

Η απόφαση για την αποχώρηση των διπλωματών ελήφθη μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ στην Τουρκία και αφού ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην πρεσβευτική κατοικία στην Άγκυρα και σε ένα κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι διπλωμάτες έφυγαν για λόγους ασφαλείας και ότι η αποχώρησή τους δεν έγινε για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι διπλωμάτες του Ισραήλ στην Ιορδανία, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν έχουν επίσης φύγει από τις χώρες αυτές, για τους ίδιους λόγους.

20:39 Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ.

20:30 «Φοβόμαστε για το χειρότερο»

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι «φοβόμαστε για το χειρότερο» για τον πόλεμο στη Γάζα.

Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ ο Σαφάντι είπε ότι ο πόλεμος θα είχε «καταστροφικές επιπτώσεις» και προέτρεψε «να προστατεύσουμε την περιοχή από τον κίνδυνο της επέκτασής του».

20:23 Αμερικανοί αξιωματούχοι: Επίθεση από drones σε αμερικάνικη βάση στη νότια Συρία

Επίθεση σε αμερικάνικη βάση στη νότια Συρία ανακοίνωσαν ότι έγινε Αμερικάνοι αξιωματούχοι.

20:18 Αναφορές για νεκρό Ισραηλινό στρατιώτη στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Al Rabiya, Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στον καταυλισμό Νουρ Σαμς.

20:12 Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις κρατών στους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τον Λίβανο

ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και την πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ.

20:03 Περίπου 700 άτομα έχουν ζητήσει από την Τουρκία να τους απομακρύνει από τη Γάζα

Περίπου 700 άτομα έχουν ζητήσει από την Τουρκία να τους απομακρύνει από τη Γάζα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Αχμέτ Γιλντίζ.

19:53 Νετανιάχου σε στρατιώτες: «Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με στρατιώτες των IDF κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τους είπε: «Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλος ο λαός του Ισραήλ στέκεται πίσω σας και θα δώσουμε ένα ισχυρό πλήγμα στους εχθρούς μας για να πετύχουμε τη νίκη».

19:45 Διαδήλωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το voria.gr, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και μέλη του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στη Θεσσαλονίκη

Δείτε βίντεο:

19:38 Ηνωμένα Έθνη: Οι υποδομές στη Γάζα έχουν χτυπηθεί βάναυσα από τις ισραηλινές επιθέσεις

    • Το 25% των σπιτιών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή είναι κατεστραμμένα.
    • 59 επιθέσεις έχουν γίνει σε υποδομές Υγείας (ανάμεσά τους και το νοσοκομείο Al Ahli)
    • 170 υποδομές εκπαίδευσης έχουν χτυπηθεί
    • Εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές

19:28 Έτοιμος να εισβάλει στη Γάζα ο ισραηλινός στρατός

«Τώρα, οι ελιγμοί μας θα μεταφέρουν τον πόλεμο στην επικράτειά τους. Θα είναι μακρύς, θα είναι έντονος, οι καλύτεροι διοικητές και στρατιώτες είναι εδώ», δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής του νότιου μετώπου, Γιάρον Φίνκελμαν.

19:20 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Αδιάκοποι είναι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ απειλεί με χερσαία επέμβαση.

19:15 Η κρατική μαροκινή εταιρεία διακόπτει τις πτήσεις της από και προς το Ισραήλ

Τις πτήσεις της από και προς το Ισραήλ από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα ακυρώνει η κρατική μαροκινή εταιρεία Royal Air Maroc.

19:06 «Παγκόσμιος συναγερμός» για τα ταξίδια από το State Department

Το State Department εξέδωσε ανακοίνωση – ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, διαδηλώσεις ή βίαιες δράσεις απέναντι σε Αμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων.

19:02 Al Qahera News: «Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα θα ανοίξει αύριο Παρασκευή»

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει αύριο Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε ένα τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληφοροριών.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες «πηγές», το κανάλι Al Qahera News μετέδωσε ότι «η Ράφα θα ανοίξει αύριο». Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν «έως και 20 φορτηγά». Ο αριθμός αυτός ωστόσο κρίθηκε «παντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

19:00 Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

18:54 Τρεις τραυματίες μετά από εκτόξευση ρουκέτας στην Κιριάτ Σεμόνα στο βόρειο Ισραήλ

18:47 Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αιγύπτου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συζήτησε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι τις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων και τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ανέφερε μια πηγή του τουρκικού υπουργείου.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για την επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ.

18:42 Αυτή είναι η εικόνα στη Γάζα

Ο ουρανός στη Γάζα δεν φαίνεται μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ.

18:40«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» – Έτσι είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας σε στρατιώτες

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

18:35 Η CPJ καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει στους δημοσιογράφους του Al Jazeera να κάνουν τη δουλειά τους

Το Ισραήλ ενέκρινε την Τετάρτη νέους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για λογοκρισία του Al Jazeera, του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που εδρεύει στο Κατάρ και μιας από τις λίγες διεθνείς εταιρείες μέσων ενημέρωσης με φυσική παρουσία τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στο Ισραήλ.

18:30 Εκπρόσωπος Σούνακ: Τουλάχιστον εννέα Βρετανοί είναι νεκροί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί Βρετανοί είναι εννέα, ενώ τουλάχιστον επτά αγνοούνται μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Κάποιοι από αυτούς θεωρείται ότι είναι ανάμεσα στους νεκρούς ή τους ομήρους.

18:20 Το Ισραήλ απομακρύνει όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία

Όπως μεταδίδει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού, το Ισραήλ αποσύρει τους διπλωμάτες του από την Τουρκία για λόγους ασφάλειας.

18:17 Χαμάς: Καμία βοήθεια δεν έχει περάσει μέσα στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς για το πέρασμα της Ράφα, Γουαέλ Αμπού Ομάρ λέει ότι δεν έχει εισέλθει στη Γάζα καμία βοήθεια ή εξοπλισμός για την επισκευή δρόμων από την Αίγυπτο.

18:10 ΠΟΥ: Πέντε φορτηγά με ιατροφαρμακευτικό υλικό «είναι έτοιμα και περιμένουν» να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα

Πέντε φορτηγά γεμάτα με ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι έτοιμα και περιμένουν στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλωσορίζοντας την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι δεν θα μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τα φορτηγά μας είναι γεμάτα και έτοιμα να ξεκινήσουν» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Πρόσθεσε ότι ελπίζει τα εφόδια αυτά να παραδοθούν αμέσως μόλις ανοίξει η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, αύριο».

18:01 Χρησιμοποίησε η Χαμάς αμερικάνικα όπλα στο Ισραήλ;

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δημοσιεύτηκαν πολλές φωτογραφίες και βίντεο στα social media που δείχνουν χιλιάδες πυραύλους να εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ, drones και χειροβομβίδες να καταστρέφουν άρματα μάχης, αλλά και εκατοντάδες μαχητές οπλισμένους με πολυβόλα να παραβιάζουν τα περιφραγμένα σύνορα μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Όλο αυτό το υλικό έχει οδηγήσει πολλούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, να αμφισβητούν την προέλευση του οπλοστασίου της Χαμάς και την ικανότητα της οργάνωσης να επιτεθεί αιφνιδιαστικά στο Ισραήλ.

Μαχητές της Χαμάς.

17:55 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη 30 ρουκετών από τον Λίβανο στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη 30 ρουκετών από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός στη δική του ενημέρωση σημειώνει ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 20 επιθέσεις από τη μεριά του νοτίου Λιβάνου.

17:47 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων μετά τις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ή από Ισραηλινούς εποίκους μετά τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν «σε επίθεση του κατακτητή (σ.σ. Ισραήλ) στον καταυλισμό προσφύγων του Νουρ Σαμς». Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος ενός 16χρονου στον ίδιο καταυλισμό.

Δείτε βίντεο


Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αυτόν τον απολογισμό. «Οι στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον καταυλισμό για να καταστείλουν τρομοκρατικές δραστηριότητες» αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Εξάλλου, ένας 17χρονος σκοτώθηκε από σφαίρες στον καταυλισμό Ντεϊσέχ, κοντά στη Βηθλεέμ και ένας 32χρονος στο Μπουντρούς, στα δυτικά της Ραμάλα. Στο Μπουντρούς ο στρατός υποστηρίζει ότι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν «βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα» εναντίον των στρατιωτών ενώ έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων.

17:40 Πάνω από 20 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τον Λίβανο στο Ισραήλ την Πέμπτη το απόγευμα

Το Al-Mayadeen, που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στη Χεζμπολάχ μεταδίδει ότι πάνω από 20 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τον Λίβανο στο Ισραήλ την Πέμπτη το απόγευμα.

Οι IDF έχουν ανακοινώσει ότι έχουν απαντήσει στις επιθέσεις, σύμφωνα με τη Haaretz.

Τοπικό συμβούλιο στα σύνορα με τον Λίβανο κάλεσε τους Ισραηλινούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για «περιστατικό ασφαλείας».

Το περιφερειακό συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας κάλεσε τους κατοίκους των Μασ’ άντε, Μανάρα, Μαργκαλιότ και Γιφτάχ να καταφύγουν σε ασφαλείς χώρους.

17:35 Το Al Jazeera διαψεύδει το αφήγημα του Ισραήλ για το νοσοκομείο στη Γάζα

Το Al Jazeera υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την ψηφιακή έρευνα που πραγματοποίησε δεν βρήκε καμία βάση στους ισχυρισμούς του Ισραήλ για το ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας έγινε με ρουκέτα.

17:29 Νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ Supernova

Η Jerusalem Post παρουσίασε νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ Supernova και συγκεκριμένα από το πώς μπλόκαραν τους δρόμους κοντά στο Ρέ’ιμ.

17:21 Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για τον κύκλο βίας χιλιάδων νεκρών στον οποίο βυθίζονται το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πιθανή επέκταση της σύρραξης σε περιφερειακό επίπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης.

17:18 Αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ στην ανατολική Γάζα

Αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιεί το Ισραήλ στην πόλη Αλ Σουτζαεϊαχ στην ανατολική Γάζα.

17:10 Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο προέτρεψε την Πέμπτη τους Αμερικανούς πολίτες να «σχεδιάσουν την αναχώρησή τους το συντομότερο δυνατό, ενώ υπάρχουν ακόμη επιλογές».

«Συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε η αμερικάνικη πρεσβεία.

Στις 17 Οκτωβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προέτρεπε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο λόγω της «απρόβλεπτης κατάστασης».

Αντίστοιχη οδηγία υπάρχει και για τους Βρετανούς πολίτες.

17:08 Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δείτε σε ποιες πόλεις έχει σημάνει συναγερμός.

17:04 Ισραηλινός υπουργός: «Αν εκτιμάτε τη ζωή, μετακινηθείτε νότια»

Ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ περιόδευσε στη δυτική Νεγκέβ και επισκέφθηκε τις συνοριακές κοινότητες της Γάζας, Μπε’ έρι, Κφαρ Αζά και Μεφαλσίμ.

Ο Γκαντζ απευθύνθηκε στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνοντας: «Αν εκτιμάτε τη ζωή, μετακινηθείτε νότια. Μην γίνετε ανθρώπινη ασπίδα για αυτά τα ανθρώπινα θηρία».

16:57 Ρουκέτα έπεσε και στην πόλη Σακίμπ αλ-Σαλάμ

Μέχρι στιγμής από την επίθεση στην πόλη Σακίμπ αλ-Σαλάμ στο νότιο Ισραήλ δεν υπάρχουν τραυματίες. Δείτε βίντεο:

16:48 Γκάλαντ: «Μείνετε έτοιμοι. Η διαταγή θα εκδοθεί σύντομα»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα στους στρατιώτες των IDF κατά μήκος του νότιου μετώπου: «Μείνετε έτοιμοι. Η διαταγή θα εκδοθεί σύντομα».

16:36 Η Αίγυπτος και η Ιορδανία καταδικάζουν τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συναντάται με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας για να συζητήσουν για τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Γάζα.

Σε χωριστές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αργότερα, η αιγυπτιακή προεδρία και ο Ιορδανός βασιλιάς δήλωσαν ότι οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν την ενιαία θέση τους απορρίπτοντας την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας με την πολιορκία, την πείνα ή τον εκτοπισμό» των Παλαιστινίων.

16:32 Τουλάχιστον δύο ρουκέτες χτύπησαν το νότιο Ισραήλ

Δύο ρουκέτες χτύπησαν τη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα ακούγονταν σειρήνες στη συγκεκριμένη πόλη και την Ασκελόν.

Δείτε τα αποτελέσματα της επίθεσης:

Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Σντερότ

16:30 Τρεις οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη μετά από ισραηλινά πυρά

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και αριθμού ενόπλων συνεχίζονται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

16:18 Τι ξέρουμε για την παραίτηση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λόγω του πολέμου

Ο Τζος Πολ, διευθυντής στο Γραφείο Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων έγραψε σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που κάνει η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

16:11 Μεγάλα θύματα του πολέμου τα παιδιά

Τουλάχιστον 1.524 παιδιά είναι νεκρά μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18. Ο συνολικός πληθυσμός της Λωρίδας είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

16:02 Σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται στις πόλεις Ασκελόν και Αστνόντ στο νότιο Ισραήλ.

15:53 Αυξήθηκαν σε 28 οι νεκροί Γάλλοι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων Γάλλων που έχασαν τη ζωή τους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς είναι πλέον 28.

15:05 Υπερήφανος ο Σούνακ που στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανέφερε σε δήλωσή του μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι «υπερήφανος που στέκεται στο πλευρό σας στην πιο σκοτεινή ώρα του Ισραήλ», εν μέσω διήμερης επίσκεψης στη Μέση Ανατολή.

Ο Σουνάκ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο θέμα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μεταξύ των οποίων είναι αρκετοί Βρετανοί υπήκοοι. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εκτιμά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τη Βρετανία στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σουλτς είχε δίκιο όταν αποκάλεσε τη Χαμάς «τους νέους Ναζί» και ότι πρέπει «να τους πολεμήσουμε μαζί όπως όλος ο κόσμος πολεμά τους Ναζί».

14:57 Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στο Λίβανο να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λίβανο προέτρεψε την Πέμπτη τους πολίτες της να «σχεδιάσουν την αναχώρησή τους το συντομότερο δυνατό, ενώ οι εμπορικές επιλογές είναι ακόμη διαθέσιμες».

Μέσω σχετικού email που στάλθηκε προς τους πολίτες, η πρεσβεία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στο Λίβανο. «Συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν να προετοιμαστούν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η πρεσβεία.

Στις 17 Οκτωβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προέτρεπε τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο λόγω της «απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας».

14:51 «Θα είναι μακρύς ο πόλεμος» λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η επίθεση-σοκ της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από ενόπλους της Χαμάς είχε στόχο να εμποδίσει τη διεύρυνση των ειρηνικών σχέσεών του στη Μέση Ανατολή, και ζήτησε από τη Βρετανία να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την αντεπίθεση στη Γάζα.

«Βρισκόμασταν στα πρόθυρα να διευρύνουμε αυτή την ειρήνη και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους που αναλήφθηκε αυτή η δράση», είπε ο Νετανιάχου στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που επισκέπτεται το Ισραήλ.

«Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει πως θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».

14:12 Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο πλοίο στη Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών. Ενισχύουν δε και την παρουσία τους στην Μέση Ανατολή, στέλνοντας το USS Mount Whitney, την ναυαρχίδα του έκτου Αμερικανικού Στόλου.

13:20 Στο Κάιρο ο βασιλιάς της Ιορδανίας

13:00 IDF: Συλλάβαμε πάνω από 80 τρομοκράτες στη Δυτική Όχθη

Η IDF, η Shin Bet και η Συνοριακή Αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβαν την Τετάρτη στη Δυτική Όχθη πάνω από 80 ύποπτους τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων 63 μελών της Χαμάς, σύμφωνα με αναφορές του IDF.

Το IDF ενημέρωσε ότι από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, έχουν συλληφθεί 524 ύποπτοι τρομοκράτες στη Δυτική Όχθη, με πάνω από 330 από αυτούς μέλη της Χαμάς.

Υπενθυμίζουμε ότι επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερις έφηβοι 14, 15, 16 και 17, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το τελευταίο 24ωρο.

12:41 ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα αεροπλανοφόρα στάλθηκαν στο Ισραήλ για την ανάγκη πιθανής εκκένωσης κατοίκων

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Τούρκους ομολόγους τους ότι τα αεροπλανοφόρα που μετακινήθηκαν πιο κοντά στο Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο προορίζονται για την πιθανή εκκένωση αμάχων, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύο αεροπλανοφόρα – και τα πλοία υποστήριξής τους – στην ανατολική Μεσόγειο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις ΗΠΑ για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα διαπράξουν «σοβαρές σφαγές» στη Γάζα.

Είπε επίσης ότι η ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων εμποδίζει τις τουρκικές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ηρεμίας στην περιοχή.

«Όταν θέτουμε αυτό το ζήτημα στους Αμερικανούς ομολόγους μας, μας λένε ότι τα αεροπλανοφόρα στάλθηκαν εκεί ως μέρος των επιχειρήσεων εκκένωσης για τους αμάχους στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

12:25 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ συναντήθηκε με τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ.

Ο Rishi έγραψε ότι «Το να σου παίρνουν το παιδί σου είναι ο χειρότερος εφιάλτης των γονέων» και ότι «Σήμερα το πρωί άκουσα από οικογένειες που περνούν αυτή την αβάσταχτη αγωνία» Ο Ρίσι πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter, ότι είναι «αποφασισμένος να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που έχουν απαχθεί από τους τρομοκράτες της Χαμάς»

11:56 Ισραηλινός στρατός: Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε προς ισραηλινή πόλη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

11:55 Σε εξέλιξη η συνάντηση Σούνακ – Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πραγματοποιεί συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Σούνακ πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς και με συγγενείς ομήρων της Χαμάς.

10:35 Ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας απειλεί να στείλει αντιπολεμικούς διαδηλωτές στη Γάζα

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ δήλωσε ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, απειλώντας να στείλει τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές στη Γάζα.

Τα σχόλια του Kobi Shabtai διατυπώθηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι TikTok της ισραηλινής αστυνομίας την Τρίτη. Η αστυνομία διέλυσε μια συγκέντρωση στη Χάιφα για την υποστήριξη της Γάζας την Τετάρτη, συλλαμβάνοντας έξι άτομα.

«Όποιος θέλει να γίνει ισραηλινός πολίτης, είναι ευπρόσδεκτος», δήλωσε ο Shabtai. «Όποιος θέλει να ταυτιστεί με τη Γάζα είναι ευπρόσδεκτος. Θα τον βάλω στα λεωφορεία που κατευθύνονται προς τα εκεί τώρα».

10:28 Για κατάπαυση του πυρός πιέζει η Κίνα

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Mostafa Madbouly, είχε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ  στην Κίνα. Ο Σι ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το πιο επείγον καθήκον στον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας.

Πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η Κίνα προσπαθούσε να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα φέτος, μεσολάβησε για συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των σκληρών αντιπάλων Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, τις πρώτες μετά από επτά χρόνια.

Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τη Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου – αν και λέει ότι αντιτίθεται σε πράξεις που βλάπτουν αμάχους.

10:10 Ιράκ: Κατάρριψη drones με στόχο στρατεύματα των ΗΠΑ

Επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ «απετράπησαν» και τα drones αυτά «καταρρίφθηκαν», με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελαφρείς τραυματισμοί, ανέφεραν οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ, με φόντο τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ο αμερικανικός στρατός αμύνθηκε εναντίον τριών drones που βρίσκονταν κοντά σε δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Ιράκ», σημείωσε το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Στο δυτικό Ιράκ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον δυο drones, καταστρέφοντας το ένα και προκαλώντας ζημιά στο άλλο, κάτι που είχε αποτέλεσμα να υποστούν ελαφρείς τραυματισμούς δυνάμεις του συνασπισμού. Στο βόρειο Ιράκ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέστρεψαν ένα drone, χωρίς το συμβάν να προκαλέσει τραυματισμούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM, στην οποία δεν διευκρινίζεται σε ποιους, ή σε ποιες οργανώσεις, ανήκαν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

09:55 Σούνακ: Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ, εκτίμησε πως Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία μπορούν να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον πρόεδρο Χέρτζογκ.

09:35 Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ: «Ασφάλεια για τους Ισραηλινούς, ελπίδα για τους Παλαιστίνιους»

«Θα παραδοθούμε σε αυτή την τρομακτική βία και θα επιτρέψουμε να πεθάνει οριστικά η αναζήτησή μας για ειρήνη ή θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειρήνη;».

Αυτό το ερώτημα θέτει, με παρέμβασή του στην ισπανική «El Pais» ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης και μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

09:06 Έφτασε ο Σούνακ στο Τελ Αβίβ

Προσγειώθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Τελ Αβίβ

08:50 Κλιμάκωση από τη Χεζμπολάχ βλέπουν οι IDF

Υπήρξε μια «σημαντική κλιμάκωση» της Χεζμπολάχ στις αψιμαχίες της με το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις IDF

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πολυάριθμους αντιαρματικούς πυραύλους από τον Λίβανο στο Ισραήλ, στοχεύοντας τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές θέσεις και προκαλώντας απώλειες και στις δύο ομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους στον Τζον Βάους του CNN την Πέμπτη.

Ο Conricus πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ έχει επίσης επιχειρήσει να διεισδύσει στο Ισραήλ και έχει αναχαιτιστεί από τις IDF.

08:17 Έκρηξη στη Δυτική Όχθη – Δείτε βίντεο

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στη βόρεια Δυτική Όχθη. Η στιγμή καταγράφεται σε βίντεο που δημοσιεύει το Al Jazeera Arabic.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Nour Shams, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιδρομή από χθες το βράδυ.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατηγορήθηκαν επίσης ότι σκότωσαν έναν έφηβο στην ίδια γειτονιά. Συνολικά τις τελευταίες ώρες και χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν θύματα από την έκρηξη, έχουν σκοτωθεί τέσσερις Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές δυνάμεις.

08:06 Επιβεβαιώνει τα χτυπήματα στη Ράφα ο ισραηλινός στρατός – Πλήξαμε μαχητές της Χαμάς

Πάνω από 30 είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Ράφα τα ξημερώματα. Οι βόμβες έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη που συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι και από όπου αναμένεται να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εάν υλοποιηθεί η συμφωνία ΗΠΑ – Αιγύπτου.

Οι IDF με ανακοίνωσή τους επιβεβαίωσαν το χτύπημα, αναφέροντας ότι «έπληξαν εκατοντάδες τρομοκρατικές δομές της Χαμάς» και ότι σκότωσαν τον επικεφαλής της «τρομοκρατικής οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης (PRC), Rafat Harb Hussein Abu Hilal.

«Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, οι IDF έπληξαν εκατοντάδες τρομοκρατικές δομές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων στη Shuja’iyya. Οι κατασκευές περιλαμβάνουν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, τούνελ τρομοκρατών, υποδομές πληροφοριών και πρόσθετα κέντρα διοίκησης. Χτυπήθηκαν επίσης δεκάδες εκτοξευτές όλμων, η πλειονότητα των οποίων καταστράφηκε αμέσως μετά την εκτόξευση βλημάτων στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια των μαχών, στο στόχαστρο μπήκαν πολυάριθμοι τρομοκρατικοί πράκτορες της Χαμάς που ανήκαν στις δυνάμεις «Nukbha», οι οποίες ηγήθηκαν της βάρβαρης εισβολής στις κοινότητες που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από δέκα τρομοκράτες αποτέλεσαν στόχο μιας αεροπορικής επιδρομής ακριβείας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

07:59 Οργή κατά Νετανιάχου εντός και εκτός Ισραήλ στη σκιά της σφαγής στο νοσοκομείο της Γάζας

Αντιμέτωπη με την οργή μεγάλης μερίδας της ισραηλινής κοινωνίας βρίσκεται η κυβέρνηση του Ισραήλ και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που ο πόλεμος με τη Χαμάς βρίσκεται σε εξέλιξη και ο αραβικός κόσμος βράζει, ενώ διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιούνται καθημερινά και σε χώρες της Δύσης μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

07:40 Στο Ισραήλ σήμερα ο Ρίσι Σούνακ

Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός. Η Βρετανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και σήμερα αναμένεται να ανανεώσει τη στήριξή της όπως και οι περισσότερες χώρες της Δύσης.

07:34 Εκατοντάδες συλλήψεις εβραίων διαδηλωτών στις ΗΠΑ – Εισέβαλαν στο Καπιτώλιο με σύνθημα «σταματήστε τη γενοκτονία της Παλαιστίνης»

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Jewish Voice for Peace αναφέρει ότι 500 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους κατά της «συνεχιζόμενης καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ» στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

«Κλείνουμε το Κογκρέσο για να τραβήξουμε τη μαζική προσοχή στη συνενοχή των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ», ανέφερε η ομάδα των Αμερικανοεβραίων.

07:25 Μέχρι και απόρρητους χάρτες είχαν οι μαχητές της Χαμάς

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, αποκαλύπτεται βήμα προς βήμα ο σχεδιασμός που είχε κάνει η οργάνωση. Το νέο στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει το σχέδιο τους, είναι ότι οι μαχητές ήταν εξοπλισμένοι με λεπτομερείς χάρτες των πόλεων τους Ισραήλ και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν ως στόχο. Κάποιοι μάλιστα είχαν μαζί τους αναλυτικούς οδηγούς στους οποίους περιγράφονταν τα αδύνατα σημεία των τεθωρακισμένων οχημάτων του ισραηλινού στρατού.

07:00 Εντολή εκκένωσης της Γάζας εντός 24 ωρών από το Ισραήλ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Το Ισραήλ απειλεί με χερσαία εισβολή στη Γάζα

06:55 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει νέα επίθεση σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ, ως απάντηση σε επιθέσεις με πυροβολισμούς.

06:49 Πάνω από 30 νεκροί μετά από βομβαρδισμό στη Ράφα

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 21 τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις τα ξημερώματ στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, η σειρά των χτυπημάτων έπληξε το συγκρότημα κατοικιών τριών πολυμελών οικογενειών στην πόλη Ράφα.

06:00  Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» σχόλια του προέδρου της Κολομβίας

Η αμερικανική διπλωματία «καταδίκασε» χθες Πέμπτη σχόλια που έκανε ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, συγκρίνοντας δηλώσεις ισραηλινού υπουργού με αυτές που έκαναν οι ναζί, και τον παρότρυνε να καταδικάσει τη Χαμάς.

Ο κ. Πέτρο έχει κάνει δεκάδες αναρτήσεις στο X (το πρώην Twitter) μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, το Σάββατο, από μέλη της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πυροδότησε διεθνή κατακραυγή όταν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή «απόλυτης πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων των παραδόσεων τροφίμων και καυσίμων για τον πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων του θύλακα, καθώς είπε μεταξύ άλλων πως το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο με «ανθρώπινα κτήνη».

«Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους. Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική», ήταν η αντίδραση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος πρόσθεσε πως «ο λόγος μίσους αυτός, αν συνεχιστεί, δεν θα φέρει παρά ολοκαύτωμα».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις δηλώσεις του προέδρου Πέτρο και τον καλούμε να καταδικάσει τη Χαμάς, τρομοκρατική οργάνωση, για τους βάρβαρους φόνους ισραηλινών ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε χθες η Ντέμπορα Λίπστατ, του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (SEAS), επίσης μέσω X.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα