
Τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων φυτών για ζωοτροφές στην ΕΕ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές εισροών, προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτραπεί η καλλιέργεια τους σε γη υπό αγρανάπαυση.
Στο ψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την πρωτεΐνη, που εγκρίθηκε με 305 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 69 αποχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι μόνο το 29% των πρώτων υλών υψηλής περιεκτικότητας, σε πρωτεΐνες που απαιτούνται για την εξισορρόπηση των ζωοτροφών στην ΕΕ προέρχεται από τα κράτη μέλη, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τρίτες χώρες.
ΕΕ: Δοκιμάζονται οι αντοχές των αγροτών – Οι προοπτικές του αγροτικού τομέα
Κυκλική παραγωγή πρωτεΐνης
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι μια βιώσιμη παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών αυξάνει την κυκλικότητα στις αλυσίδες αξίας των τροφίμων και των ζωοτροφών και μπορεί να έχει οφέλη για το κλίμα.
Ως εκ τούτου, καλούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής οικολογικών συστημάτων για τα όσπρια και τους βοσκοτόπους και να δημιουργήσουν ειδικά ταμεία πρωτεϊνούχων φυτών.
Μάλιστα, καλούν την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτραπεί η καλλιέργεια τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες σε γη υπό αγρανάπαυση, αναφέρεται στο κείμενο.
Αυτάρκεια των αγροτών
Τοποθετώντας τους αγρότες στο επίκεντρο της στρατηγικής, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να τους βοηθήσει να μετατρέψουν τις καλλιέργειές τους σε πιο ελκυστικές και πιο ανταγωνιστικές, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα, τις αποδόσεις και την ποιότητα των πρωτεϊνών.
Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη σχετικά με την παραγωγή και την ασφάλεια των πρωτεϊνών στην ΕΕ και τον αντίκτυπό τους, καθώς και μια επιστημονική και εθελοντική ετικέτα που θα επιτρέπει τη σύγκριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τροφίμων και των ζωοτροφών.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες τον Μάρτιο του 2022, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσδιόρισαν την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης στην ΕΕ ως μέσο για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση