Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συμμετείχε στο 27ο Συνέδριο του Economist, από το βήμα του οποίου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν ήμουν κομματικός όταν έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγην ως αουτσάιντερ», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης στην έναρξη της ομιλίας του.

«Θέλω να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, αυτών στο εσωτερικό και αυτών στο εξωτερικό», επισήμανε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Των ευάλωτων, όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς».

Το μήνυμα προς τις αγορές

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μάλιστα, έστειλε και ένα μήνυμα προς τις αγορές:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επιτέλους αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, ωστόσο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «οικειοποιείται τις προσπάθειες επί σχεδόν 15 χρόνια ενός ολόκληρου λαού και τα αποτελέσματα που έφερε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εκθειάζει τη ρύθμιση χρέους που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας στην πολύ μακράς διάρκειας ωρίμανση του δημόσιου χρέους, 19,7 ετών, και στο πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού που κλείδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 1.64% επιτόκιο», τόνισε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μίλησε για τις πληγές της ελληνικής οικονομίας καθώς την ώρα που στις τράπεζες καταγράφεται τεράστια κερδοφορία, τα επιτόκια στις καταθέσεις παραμένουν πολύ χαμηλά.

Σημείωσε πως χρειάζεται πολύς δρόμος για να υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ χαρακτήρισε άδικο το φορολογικό σύστημα και έκανε λόγο για την στρεβλή αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων.

Στόχος, όπως υπογράμμισε, πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και να μπει σε πρώτο πλάνο η κοινωνική ατζέντα με έμφαση στη στέγη, την υγεία και την παιδεία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης διαβεβαίωσε πως θα είναι στο πλευρό των ανθρώπων «που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που λαχταρούν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, που είναι θαμμένοι σε στοίβες λάσπης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και με αμελητέα κρατική υποστήριξη», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση.

«Δεν είμαι λαϊκιστής»

«Οι επενδυτές που μας παρακολουθούν μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν είμαι λαϊκιστής, αλλά είμαι απολύτως με τον πληθυσμό στο σύνολό του – με τους ανθρώπους – σε αντίθεση με την τυφλή τήρηση των μετρήσεων της οικονομικής απόδοσης» πρόσθεσε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δημοσιονομικές και κοινωνικές μας πολιτικές θα παράξουν ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα».

Και αυτό, όπως είπε, επειδή «η υποψηφιότητά μου βασίστηκε σε ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής, που θα μεταρρυθμίσουν δραστικά το ελληνικό κράτος – να απαλλαγούμε από τη χρόνια διαφθορά και τα εδρεωμένα συμφέροντα που ο συναγωνιστής μου με σπουδές στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός και γιος ενός δεξιού πρωθυπουργού, ήταν θλιβερά ανίκανος να αντιμετωπίσει».

«Είναι η ανθρώπινη ζωή που κάνει τα οικονομικά αυτό που είναι. Δεν έχει να κάνει με την αύξηση του ΑΕΠ και τις αξιολογήσεις ομολόγων – είναι η ανθρώπινη ζωή που έχει σημασία για τα οικονομικά να έχουν οποιοδήποτε νόημα», τόνισε.

«Πιστεύω ότι η σύγχρονη αριστερά και όλοι οι προοδευτικοί πρέπει να επικεντρωθούν στο μέρισμα ευημερίας ή ευτυχίας παράλληλα με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «οι προοδευτικοί στην Ευρώπη και παντού θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν την κύρια εντολή τους για να προσαρμοστούν τους καιρούς».

«Φυσικά θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η ισότητα στο δικαίωμα να επιδιώκουμε την ευτυχία – ο καθένας από εμάς με τον δικό του τρόπο»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε ιδιαίτερα αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Ο προκάτοχός μου, αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ήθελε να παραμείνει».

Και τόνισε πως «ο Αλέξης είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα