Σε βασικό τροφοδότη του ιδιωτικού τομέα σε στελεχιακό δυναμικό έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ο τραπεζικός κλάδος.

Οι περιορισμοί στις αποδοχές τους, λόγω της στήριξης που έλαβαν οι συστημικοί όμιλοι από το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, σε συνδυασμό με τη διαδικασία μετασχηματισμού τους, οδήγησε στην έξοδο πλήθος τραπεζιτών.

Eurobank: Ο Ιάκωβος Γιαννακλής διάδοχος του Ανδ. Αθανασόπουλου

Η αρχή έγινε με μαζικό τρόπο μετά τη δημιουργία των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Οι εσωτερικές μονάδες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τριών συστημικών ομίλων αποσχίστηκαν και πουλήθηκαν σε ξένους ομίλους με ειδίκευση στον τομέα.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, στελέχη με μακρά διαδρομή και εμπειρία στο banking πέρασαν στην άλλη πλευρά της βιομηχανίας των πιστώσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Θεόδωρος Καλαντώνης, ο Τάσος Πανούσης, ο Γιώργος Γεωργόπουλος και ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος που ανέλαβαν τα ηνία των μεγάλων servicers.

Ένας ακόμη γύρος αποχωρήσεων έλαβε χώρα μετά την πώληση των μονάδων εκκαθάρισης συναλλαγών από κάρτες, που μεταβίβασαν επίσης σε διεθνείς ομίλους όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται τις Wordline, NBG Pay, Euronet Wordline και Nexi που στελεχώθηκαν κατά κύριο λόγο από προσωπικό των Eurobank, Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank αντίστοιχα.

Οι μεταγραφές

Εκτός από τα παραπάνω, υπήρξαν και μεταγραφές σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς στον τρέχοντα αναπτυξιακό κύκλο.

Πριν από μερικούς μήνες, η Φωτεινή Ιωάννου παρατήθηκε από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions και μετακινήθηκε στον όμιλο Mytilineos, όπου ανέλαβε καθήκοντα Chief of Staff.

Ακολούθησε ο Κώστας Αδαμόπουλος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Στρατηγικών Συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος πλέον εργάζεται στην Intrakat ως Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών.

Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η περίπτωση του Ανδρέα Αθανασόπουλου, οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή CEO της Eurobank.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά θα είναι ο όμιλος Olympia, από τη θέση του CEO.

Τη θέση του στη Eurobank θα πάρει ο Ιάκωβος Γιαννακλής, που είχε επίσης αποχωρήσει πριν μερικούς μήνες από την Eurobank, αναλαμβάνοντας το ρόλο του επικεφαλής Retail Banking στην Bank Muscat στο Ομάν.

Οι αιτίες

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο βασικός λόγος των αποχωρήσεων από τον τραπεζικό τομέα στα χρόνια της υπερδεκαετούς κρίσης, ήταν το μισθολογικό.

Όπως λένε, μία σειρά από νόμους επέβαλαν περιορισμούς στις αποδοχές των στελεχών στις τράπεζες, λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβαν από το κράτος, μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με την αποχώρηση του Δημοσίου από τους μεγάλους ομίλους ωστόσο, οι σχετικές απαγορεύσεις αίρονται.

Ήδη η Eurobank έχει καταστεί η πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα μετά την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σειρά παίρνει αυτόν το μήνα η Alpha Bank μέσω του εν εξελίξει διαγωνισμού.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να ξεκινήσει και η αποεπένδυση του κράτους από την Εθνική Τράπεζα, με τη διάθεση του ήμισυ της συμμετοχής του, ήτοι του 20%.

Επιπλέον, με βάση την πιο πρόσφατη νομοθεσία (2022) που ορίζει τους μισθολογικούς κανόνες στις τράπεζες, η υποχώρηση του δείκτη καθυστερήσεων κάτω από το 10% άνοιξε το δρόμο για αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών τους.

Ήδη οι περισσότεροι μεγάλοι όμιλοι προχώρησαν σε αναπροσαρμογές των μισθών της ανώτερης διοικητικής τους ομάδας.

Πρόκειται για το μοναδικό σήμερα τρόπο εφαρμογής αυξήσεων, μιας και ισχύει ακόμη η απαγόρευση διανομής bonus σε μετρητά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις