Αμερικανικό δικαστήριο, την 31 Οκτωβρίου, εξέδωσε ετυμηγορία στην ομοσπονδιακή αγωγή Sitzer-Burnett διαπιστώνοντας ότι Η Εθνική Ένωση Μεσιτών και μεγάλα franchise real estate συνωμότησαν για να διογκώσουν τις προμήθειες ακινήτων, απαιτώντας από τους πωλητές κατοικιών να πληρώσουν προμήθεια στον πράκτορα που εκπροσωπεί τον αγοραστή ως προϋπόθεση για την πώληση. Αυτή είναι η ετυμηγορία αμερικανικού δικαστηρίου σε ομοσπονδιακή αγωγή, με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση 1,8 δισ. δολαρίων στους ενάγοντες.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί παρόμοια αγωγή που εκπροσωπεί ενάγοντες στο Ιλινόις, ζητώντας αποζημίωση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων real estate Redfin, to Υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί στενά και αυτές τις υποθέσεις.

Real Estate: Γιατί στον Καναδά μειώθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών

Το μέγεθος της ετυμηγορίας έχει ήδη οδηγήσει, σε τουλάχιστον μία παρόμοια αγωγή, με ενάγοντες σε άλλες πολιτείες, και με κάθε μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία να κατονομάζεται στο κατηγορητήριο.

Έρχονται αλλαγές

Το δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί μέρες ή εβδομάδες για να αποφασίσει ποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα συνεπάγεται η ετυμηγορία. Προς το παρόν, από μόνο του το αρχικό μέγεθος των αποζημιώσεων δρομολογεί αλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιες εβδομάδες πριν από την ετυμηγορία, η παναμερικανική ένωση National Association of Realtors φρόντισε να επικαιροποιήσει τις οδηγίες της για να επιτρέψει στους μεσίτες να καταγράφουν σπίτια προς πώληση που δεν προσφέρουν προμήθεια στον πράκτορα του αγοραστή.

Οι μεγάλοι μεσιτικοί όμιλοι θα εκπαιδεύσουν τους αντιπροσώπους τους ώστε να ενημερώνουν τους πωλητές ακινήτων για όλες τις επιλογές. Οπότε, αντί να λένε ότι μια αμοιβή για τον μεσίτη των αγοραστών 2% ή 3% είναι συνήθης ή συνιστάται, θα πρέπει να ενημερώνουν ότι η αμοιβή αντιπροσώπου αγοραστή, εφόσον προσφέρεται,  είναι αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρια του πωλητή.

Μεγαλύτερες αλλαγές

Είναι επίσης πιθανό οι αγοραστές να γίνουν αυτοί που θα αποφασίσουν πόσο θα πληρώσουν στον μεσίτη τους. Ακόμη και χωρίς δικαστική εντολή, οι τοπικές Υπηρεσίες Πολλαπλής Καταχώρισης που χρησιμοποιούν οι πράκτορες για την καταχώριση κατοικιών ενδέχεται να αποφασίσουν να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ των αντιπροσώπων των αγοραστών και των πωλητών για αμοιβές. Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί αγοραστές θα εξακολουθήσουν να προσλαμβάνουν έναν μεσίτη, αλλά με διαπραγματεύσιμη αμοιβή.

Όμως, κάποιοι παρατηρητές του κλάδου είναι της άποψης ότι οι διαπραγματεύσεις για ακίνητα στις ΗΠΑ θα μπορούσαν απλά να γίνονται όπως και στην Ευρώπη, με έναν μεσίτη να εκπροσωπεί και τον αγοραστή και τον πωλητή.

Οι φόβοι των μεσιτών

Η μεγαλύτερη ανησυχία της Γκρέτσεν Πίρσον, μεσίτριας-ιδιοκτήτριας της Berkshire Hathaway HomeServices Drysdale Propertie είναι πώς η βιομηχανία θα μπορέσει να πληρώσει δυνητικά τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. (Θα αυξηθεί στα 5,36 δισεκατομμύρια δολάρια εάν το δικαστήριο επιτρέψει τριπλάσια αποζημίωση από αυτήν, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο.)

Η ίδια θεωρεί ότι οι μεμονωμένοι μεσίτες θα επιβαρυνθούν με τις αποζημιώσεις, κινδυνεύοντας να οδηγηθούν σε χρεωκοπία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή