Μπορεί το brain drain να μετατραπεί σε brain regain; Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Rebrain Greece» στοχεύει στον επαναπατρισμό των νέων με υψηλές ειδικεύσεις και προσόντα, που έφυγαν από τη χώρα μας σταδιακά από το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Tην περίοδο 2008-2017 εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 500.000 νέοι με προσόντα και δεξιότητες υψηλού επιπέδου, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. Πρόκειται για το 4,6% του συνολικού και πιο παραγωγικού πληθυσμού, εκ των οποίων, όπως έχει υπολογίσει ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), το 51,4% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 25-44 και το 70% είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι Έλληνες CEOs επενδύουν στις επιχειρησιακές λειτουργίες, το ταλέντο και την ανθεκτικότητα

Όπως αναφέρει στον ΟΤ ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και ένταξης στην Εργασία Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, με το άρθρο 20 του ν.5053/2023, προβλέπεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας REBRAIN GREECE- TALENT CENTER,η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία στην αρχική της φάση.

Σκοπός της πλατφόρμας, συνεχίζει ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και ένταξης στην Εργασία, είναι η ανάπτυξη μηχανισμού με στόχο τη συγκέντρωση θέσεων υψηλής εξειδίκευσης του ιδιωτικού τομέα σε ένα σημείο (HUB) και την διασύνδεσή τους με εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων που διαμένουν εντός Ελλάδος ώστε να παραμείνουν στην χώρα και να αποφευχθεί η διαρροή τους, καθώς και η προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού.

O Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας Ασφάλειας και ένταξης στην Εργασία Κωνσταντίνος Αγραπιδάς

«Η δράση αυτή είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή στρατηγική, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ενίσχυσης Ταλέντων (European Talent Booster Mechanism)για την αξιοποίηση και την διατήρηση των ταλέντων στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες με την χρηματοδότηση σχετικών δράσεων.

Για την προσέλκυση των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν θεσπιστεί φορολογικά κίνητρα για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας (Ν, 4758/2020), για την απαλλαγή κατά του 50% του φόρου εισοδήματος, για το εισόδημα που θα αποκτήσουν στην Ελλάδα για μια επταετία. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο και η ανωτέρω δράση καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα, αναμένεται να αναβαθμιστούν, ώστε να παρέχονται τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες, για την προσέλκυση των ταλέντων» καταλήγει ο κ. Αγραπιδάς.

Ήδη η πλατφόρμα έχει δεχθεί πάνω 40 αιτήσεις από Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην πατρίδα.

Αγγελίες αναζήτησης προσωπικού έχουν αναρτήσει ήδη τραπεζικά ιδρύματα αλλά και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως: η Alpha Bank, η Βίκος Α.Ε, η EY, ο ΟΤΕ, η SIGMASOFT, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  η Eθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Atlantis Engineering, ο ΟΛΘ κ.ά.

Η πλατφόρμα

Με ένα κλικ στην πλατφόρμα (https://platform.rebraingreece.gr/) οι επιχειρήσεις επιλέγουν τις ειδικότητες που αναζητούν από έναν κατάλογο με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης και, από την πλευρά του, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του για την προσφερόμενη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει.

Στη νέα πλατφόρμαg ο ενδιαφερόμενος θα δημιουργήσει τον ατομικό του λογαριασμό, με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του. Τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα στους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν Έλληνες μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης, θα πρέπει εκτός από την αγγελία με τη θέση εργασίας να αναρτούν ηλεκτρονικά, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του, ή την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.

Στη συνέχεια, ενημερώνεται η εταιρεία με e-mail και ακολουθεί συνέντευξη, που θα κρίνει, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα προσόντα του υποψηφίου, αν θα προσληφθεί ή όχι.

Τα επαγγέλματα

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, αναζητούν ήδη προσωπικό τραπεζικά ιδρύματα, εταιρίες συμβούλων, που παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, της βιομηχανίας, των κατασκευών, κ.λπ., ενώ τη δυνατότητα να βρουν το κατάλληλο προσωπικό έχουν και οι νέοι κλάδοι και ειδικότητες που αναδύονται στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και απασχόλησης.

Εως τώρα, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι οι εξής: μηχανικοί, επαγγελματίες του τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, διευθυντές επιχειρήσεων παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, διευθυντές υπηρεσιών των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες σύμβουλοι πωλήσεων, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, ασκούντες επιστημονικά επαγγέλματα και μηχανικοί, δικηγόροι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια