Την ώρα που η ακρίβεια επιμένει και ο πληθωρισμός «ανέβηκε» κατά σχεδόν 2 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «κλείδωσε» μετά την σημαντική υπέρβασης κρατικών εσόδων στο 10μηνο, η οποία άνοιξε δημοσιονομικό χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας «κουμπάρας» 300 εκατ. ευρώ για στήριξη των ευάλωτων έναντι της ακρίβειας.

Ακρίβεια: Μπορεί το «οπλοστάσιο» του ΥΠΑΝ να ρίξει τις τιμές;

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 16,4% ή 832 εκατ. ευρώ και συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά 8,4% ή 3,921 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 6,084 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,746 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2022.

Στην παρούσα φάση, η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί το νούμερο ένα στοίχημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η ακρίβεια παραμένει πληγή

Άλλωστε αποτελεί το μακράν το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, όπως αποτυπώθηκε σε νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Συγκεκριμένα, 61,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ακρίβεια τον απασχολεί περισσότερα. Το 38,4% λέει πως είναι η οικονομία/ανάπτυξη, το 16,7% η ανεργία, το 12,9% η κατάσταση στο ΕΣΥ, το 10,6% την εγκληματικότητα/φαινόμενα βίας, το 9,9% η λειτουργία του πολιτικού συστήματος/οι πολιτικοί και το 9,8% τα εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου -τουλάχιστον- τριμήνου, ως βασικό πρόβλημα της κοινωνίας παρουσιάζεται η ακρίβεια.

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «η εκτίναξη του πληθωρισμού δημιουργεί νέα δυσεπίλυτα προβλήματα, ενόψει χειμώνα.

Η Ε.Ε. τονίζει πως τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και οι εισαγωγές τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με τη συνεισφορά του κόστους εργασίας που είναι σαφώς μικρότερη, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια έως το 2025. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 4,3% φέτος, 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025».

«Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακριβείας, ο εγχώριος πληθωρισμός εμφανίζει μηνιαίο υπερδιπλασιασμό.

Με ετήσια αύξηση 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους, η Eurostat κατατάσσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στον όγδοο υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, όπου με το 2,9% τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών» σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης

Σύμφωνα, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, με τις επίμονες συνθήκες ακρίβειας, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο παρεμβάσεων προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με τελευταίο τα 352 εκατ. ευρώ για 2,3 εκατ. δικαιούχους για τις γιορτές, ενώ πραγματοποιεί διαρκείς ελέγχους στην αγορά με στόχο τη μείωση των τιμών σε καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης.

Το πακέτο μέτρων

Μαζί με το έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύψους που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, θα δοθούν και άλλες νέες παροχές που έχουν ήδη εξαγγελθεί, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών σε 717 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

– 42 ευρώ έως 840 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά: 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Αφορά περίπου 800.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Συνεπώς η επιπλέον ενίσχυση κυμαίνεται από 42 ευρώ έως και 840 ευρώ για μια οικογένεια με 5 τέκνα.

Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μία οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

– 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους: 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024.

Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

– Στήριξη στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %.

Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

– 200 ευρώ σε ΑμεΑ:  225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

– Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

– Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.

– Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.

– Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.

– Το αυξημένο κατά 8 % ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων