Σαμπάνιες

Σαμπάνιες ανοίγουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – δεν γνωρίζω, γιατί δεν ήμουν παρών, αν είναι Dom Perignon ή … Cair Ρόδου – με το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα για το πρώτο πακέτο μετοχών της ΕΤΕ που διατέθηκε προς πώληση.

Επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχουν κάνει στην πλατεία Συντάγματος, μου λένε ότι το πλήθος και η ποιότητα των επενδυτών πιστοποιούν ότι η Ελλάδα, μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γίνεται ένας σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Και τα χαμόγελα φτάνουν μέχρι … τα αυτιά, διότι λένε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πως αναμένονται κι άλλες σημαντικές ειδήσεις – παρόμοιου χαρακτήρα – στο άμεσο μέλλον….

Στον κ. Ηλ. Ξηρουχάκη

Και να σας ενημερώσω ότι η επιτυχία για την αποεπένδυση των τραπεζών πιστώνεται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Ηλία Ξηρουχάκη!

Σε λιγότερο από ένα μήνα

Λένε δηλαδή πως ο διευθύνων σύμβουλος και η ομάδα του ΤΧΣ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για το γεγονός ότι οι συναλλαγές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα και μάλιστα σε λιγότερο από ένα μήνα!

Πλήρη εμπιστοσύνη

Η πηγή μου στην κυβέρνηση μάλιστα λέει πως υπάρχει πολύ δουλειά και αρκετά ξενύχτια πίσω από όλο αυτό. Και συνομιλητής μου από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει πως σχετικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να αντικατασταθεί ο κ. Ξηρουχάκης, μου επισημαίνει ότι ποτέ δεν τέτοιο θέμα. Αντιθέτως ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του κ. Κωστή Χατζηδάκη! Αυτάααα….

—-

H μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας την περασμένη εβδομάδα έκανε γνωστό με ανακοίνωση της πως μπαίνει με ποσοστό 35% στην κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GENER 2 για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Αλβανία.

Η εγκατεστημένη ισχύς της θερμικής μονάδας είναι στα 174 MW και η κοινή εταιρεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GENER 2, FIER THERMOELECTRIC συστήθηκε το 2022.

Αυτό που μαθαίνω είναι αφενός πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας διεκδικούσε καιρό την είσοδο της στο σχήμα αναζητώντας περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και αφετέρου πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πούλησε από το 70% που κατείχε στην κοινοπραξία το 35%.

Η επενδυτική απόφαση

Το έργο προχωρά αδειοδοτικά και σε επίπεδο μελετών, κοινώς ωριμάζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Απομένει η λήψη της επενδυτικής απόφασης των εταίρων, οι οποίοι πλέον είναι τρεις.

Η είσοδος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ουσιαστικά θα διασφαλίζει τις ποσότητες αερίου για τη νέα μονάδα, δεν αποκλείεται να ξεκλειδώσει και την επενδυτική απόφαση των τριών μετόχων.

Το άλλο κράτος…

Για πολλά χρόνια το κράτος ανακοίνωνε μικρά η μεγάλα έργα και αν εξαιρέσει κανείς τις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων που άλλαξαν τις μεταφορές της χώρας, πολλά από αυτά αγνοούνται η έμειναν ημιτελή.

Γιατί μου ήρθε αυτό και σας το γράφω;

Η αφορμή είναι οι ανακοινώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF) κ. Πάνου Σταμπουλίδη περί δημοπρατήσεων σειράς έργων του δημόσιου τομέα και ιδίως εκείνων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επαγγελματίες

Κυριολεκτικά κάθε ημέρα δημοσιεύονται δεκάδες διαγωνισμοί και υπογράφονται συμβάσεις για υποδομές στην υγεία, στα ερευνητικά κέντρα, στα βιομηχανικά πάρκα, στην προστασία των δασών, στην πολιτική προστασία κλπ κλπ. Και για όσους ξέρουν αυτος ο όγκος δουλειάς βγαίνει από μια ομάδα των 35 επαγγελματιών και συμβούλων υπό το ασφυκτικό management της διοίκησης του PPF.

Μήπως τελικά έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί συνολικά το δημόσιο;

Οι Διαχειριστές

Την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα μεγάλο βήμα για τη σύζευξη των αγορών ενέργειας των βαλκανικών χωρών.

Στελέχη που εκπροσωπούν  Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς, Χρηματιστηρίων Ενέργειας και Ρυθμιστικών Αρχών από βαλκανικά κράτη, υπέγραψαν, στην Αθήνα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πιο απλά λόγια οι αγορές και τα χρηματιστήρια θα προχωρήσουν στη μεταξύ τους διασύνδεση ώστε να είναι πιο εύκολες και αποδοτικές οι συναλλαγές για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο ΑΔΜΗΕ προσκάλεσε τους εκπροσώπους στα γραφεία του όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από στελέχη του Διαχειριστή για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να παρακολουθήσουν real-time εργασίες σχετικές με το διασυνοριακό εμπόριο και την αγορά εξισορρόπησης.

Η αλήθεια είναι πως ο ΑΔΜΗΕ είναι προετοιμασμένος εδώ και καιρό για τη νέα πραγματικότητα των αγορών και προς τούτη την κατεύθυνση έσπευσε να δώσει τα φώτα… του στους αντίστοιχους Διαχειριστές αλλά και τα χρηματιστήρια και τις ρυθμιστικές αρχές των γειτονικών μας αγορών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories