Ο πιο άτυχος

Τελικά ο πιο άτυχος υπουργός αυτής της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Δεν τον αφήνουν να … «αγιάσει» τον άνθρωπο. Αφήστε που μπορεί να είναι και «ματιασμένος». Δεν αποκλείω ακόμη και το … βουντού. Διότι με τις πολυεθνικές που τα έχει βάλει, αυτές δεν αποκλείεται να έχουν και την τεχνογνωσία του … βουντού στο χαρτοφυλάκιο τους. Σατανικά πράγματα….

Πολυεθνικές

Αφού, λοιπόν, τα έβαλε με τις πολυεθνικές εταιρείες – τέσσερις τις «βάρεσε στο σταυρό» και άλλες τέσσερις παίρνουν ήδη σειρά για το … «ικρίωμα» – και τα «έφερε βόλτα» επιτυχώς. Κέρδισε το στοίχημα με τα – κάθετα – ταμπελάκια στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Πήγαινε για το τρίτο, το «επικό» μέτρο. Ηθελε να καταργήσει – όχι ακριβώς να καταργήσει, να περιορίσει δραματικά – τις προσφορές των εταιρειών στα σούπερ μάρκετ. Το καινούργιο σχέδιο το είχε «βαφτίσει» «every day low price»!

Κανονιστικό πλαίσιο

Να σκεφτείτε όμως ότι – κατά μέσο όρο – το 41% των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ πραγματοποιείται με προσφορές! Κι η παρέμβαση που είχε επεξεργαστεί ο υπουργός Ανάπτυξης αφορούσε την εμπορική πολιτική των εταιρειών. Δηλαδή διαμόρφωνε κανονιστικό πλαίσιο. Πρωτοφανές στην Ευρωπαϊκή Ενωση – μία τέτοια εμπειρία είχε μόνο η Ισπανία πριν από αρκετά χρόνια.

Πύραυλοι…

Κι όπως αντιλαμβάνεστε «πάτησε κάλους» κι όχι μόνο πολλούς, αλλά και ισχυρούς. Τα μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου είχαν την ίδια ταχύτητα με τους … πυραύλους που εκτοξεύονται στη Μέση Ανατολή! Και το σερί των επιτυχιών του κ. Σκρέκα έμεινε στις δύο. Η τρίτη ήταν κι η .., φαρμακερή!

Με τη χαρά…

Χθες, λοιπόν, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως «δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρέμβει στο πώς οι εταιρείες προωθούν τα προϊόντα τους ούτε και στον τρόπο που επιλέγουν οι καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα. Αλίμονο εάν απαγορεύαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων»! Κι ο κ. Σκρέκας έμεινε με την χαρά….

Ένα success story

Όσοι γνωρίζουν καλά την τραπεζική αγορά έβλεπαν το 2019 πως η «νεοφώτιστη» τότε Optima bank σχεδίαζε είχε φιλοδοξίες! Τα πρώτα της βήματα ήταν αθόρυβα, μικρά αλλά σταθερά. Ακόμη και μέσα στην πανδημία.

Ελάχιστοι, ωστόσο, θα φανταζόντουσαν πως λίγα χρόνια μετά θα ανακοίνωνε το υψηλότερο στην Ελλάδα (και δεύτερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πίσω από την Banca Generali) ποσοστό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, 24,9%! Τα κέρδη της στο φετινό 9μηνο αγγίζουν τα 73,6 εκατ. ευρώ και ίσως ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Κερδίζει

Η διοίκηση προγραμματίζει διανομή μερίσματος για το 2023 που θα αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο στο 30% των κερδών της – μερισματική απόδοση περίπου 6%. Ετσι όταν υπάρχει στρατηγική και οι κατάλληλοι άνθρωποι, τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα – τουλάχιστον!

Πρόκειται για μια επενδυτική και επιχειρηματική επιτυχία, σε ένα δύσκολο τομέα όπως είναι ο τραπεζικός. Τελικά, ο κ. Γιώργος Τανισκίδης και η ομάδα του φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα….

Καταγραφή

Το φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να δόθηκε και επίσημα αρχές εβδομάδας σε δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση να περιμένει να καταγραφούν – γραπτώς και προφορικώς – όλες οι αντιδράσεις από φορείς και επαγγελματίες για να προχωρήσει σε κάποιες διορθώσεις.

Λίγα

Ωστόσο η «στήλη» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν λάβει εντολή να εξετάσουν όλες τις πιθανότητες βελτίωσης των φορολογικών διατάξεων με δύο όμως σταθερές: ότι δεν θα αλλοιώσουν τον βασικό χαρακτήρα και τον στόχο του νομοσχεδίου που δεν είναι άλλος από την περιστολή της φοροδιαφυγής και την εμπέδωση της φορολογικής συμμόρφωσης και ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που έχει προϋπολογίσει το κράτος να εισπράξει το 2023 αλλά και τα επόμενα έτη! Πως λέμε «μικρό καλάθι». Αυτό ακριβώς….

Μάγος

Δύσκολη εξίσωση θα μου πείτε αλλά ακόμη πιο δύσκολοι είναι υπολογισμοί που κάνει η κυβέρνηση για το πόσοι επαγγελματίες θα δυσαρεστηθούν και το σημαντικότερο πόσοι από αυτούς θα της γυρίσουν την πλάτη στις επόμενες κάλπες – ευρωεκλογές – για να την τιμωρήσουν από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που θα υποστούν.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με κάτι το αντιδημοφιλές – όπως εν προκειμένω το φορολογικό νομοσχέδιο – την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός βγάζει από το καπέλο σαν τον μάγο και μία έκτακτη ενίσχυση….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories