Μπορεί κανείς να μην νιώθει άνετα προς το παρόν να μιλά με… αριθμούς, προκειμένου να μην εγκλωβίσει προσδοκίες και εκτιμήσεις σε συγκεκριμένα ποσοστά, όπως προκύπτει από τις δημόσιες αρχηγικές τοποθετήσεις, ωστόσο στο παρασκήνιο οι στοχεύσεις του Ιουνίου τίθενται από τώρα στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν τους δικούς τους διαφορετικούς… πήχεις και κινούνται προς την τελευταία σφυγμομέτρηση της τετραετίας με διαφορετικές στρατηγικές. Συνεπώς αναμένεται διαφορετικό και το περιεχόμενο της προεκλογικής καμπάνιας της κάθε πλευράς, που θα ξεδιπλώνεται από τις αρχές του 2024. Η μόνη σύγκλιση ωστόσο είναι ότι τα στοιχήματα της ευρωκάλπης αντιμετωπίζονται από κάθε στρατηγείο με την ίδια κρισιμότητα.

Και αυτό γιατί σε έξι μήνες και στην πιο χαλαρή αναμέτρηση, όπως παραδοσιακά είναι οι ευρωεκλογές, θα κλείσει ο μακρύς εκλογικός κύκλος, δίνοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς για την υπόλοιπη τριετία. Θα έχει προηγηθεί μια περίοδος μεγάλων ανατροπών στον αντιπολιτευτικό χώρο, ακόμα και στον κοινοβουλευτικό χάρτη.

Ο Μητσοτάκης

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει τουλάχιστον τρεις φορές το τελευταίο διάστημα ενώπιον διαφορετικού ακροατηρίου ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι κομβικό μόνο για τη διεθνή θέση της Ελλάδας αλλά επιπλέον θα καθορίσει και την «εσωτερική ζωή» της. Εξού και έρχεται από τώρα στο προσκήνιο το αφήγημα της «πολιτικής σταθερότητας» στη χώρα.

Το μίνιμουμ ποσοστό που βρίσκεται στη σκέψη της Πειραιώς είναι το 33%+ που πέτυχαν οι γαλάζιοι στις ευρωεκλογές του 2019. Στην πραγματικότητα όμως ο στόχος είναι πιο φιλόδοξος, ένα ποσοστό που, όπως λένε κομματικές πηγές, θα δίνει χωρίς αμφισβήτηση την εικόνα πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ. Είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν αρκείται στην πρωτιά, ούτε στέκεται μόνο στη δική της επίδοση. Εκείνο για το οποίο θα παλέψει, ξορκίζοντας την έκφραση δυσαρέσκειας, είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη δυνατή «ψαλίδα» από τον δεύτερο.

Σε έξι μήνες κλείνει ένας εκλογικός κύκλος που θα δώσει τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης τριετίας

Τα στοιχήματα της ευρωκάλπης αντιμετωπίζονται από κάθε στρατηγείο με την ίδια κρισιμότητα.

Ο Κασσελάκης

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «μάζεψε» αρχική τοποθέτησή του σχετικά με έναν χαμηλό πήχυ (στο επίπεδο του 17%) και ορίζει πλέον δημόσια ως στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρωτιά στην ευρωκάλπη.

Για την Κουμουνδούρου και προσωπικά για τον πρόεδρό της η ευρωκάλπη αποτελεί την σημαντικότερη πρόσκληση, με την προσοχή στραμμένη και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ήδη σε δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα.

Παράλληλα στο «παιχνίδι» υπάρχουν η Νέα Αριστερά και το – ενισχυμένο δημοσκοπικά – ΚΚΕ, που στοχεύουν σε αποτελεσματικά σινιάλα προς κομμάτια του συριζαϊκού εκλογικού κοινού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και πάλι για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Η πρωτιά, όπως είπε (ΕΡΤ), είναι κοινωνική αναγκαιότητα «γιατί ο κόσμος πονάει εκεί έξω», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το 41% του Κυριάκου Μητσοτάκη βγήκε «από τη δική μας αποχή».

Ο Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την ευρωκάλπη ως σημαντικό βήμα, έναν σταθμό στη διαδρομή προς τη διεκδίκησης της κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές του 2027. Εξού και η ηγετική ομάδα της Χαρ.Τρικούπη διαμηνύει ότι η αγωνία δεν είναι απλώς μια προσπέραση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ άρα θέλει με το εκλογικό αποτέλεσμα του ερχόμενου Ιουνίου – με ένα καλό διψήφιο δηλαδή – να εδραιώσει την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε καθαρά αυτό τον στρατηγικό στόχο: το ΠΑΣΟΚ να είναι, όπως είπε (Alpha), ο «αξιόμαχος αντίπαλος» της ΝΔ, καθώς ο αγώνας δεν δίνεται για μια «πρόσκαιρη ηγεμονία» στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Εφιάλτης» η ακρίβεια

«Μέρα – μέρα κρινόμαστε» παραδέχονται στο μεταξύ κυβερνητικοί παράγοντες, με τους γαλάζιους να εστιάζουν στον «εφιάλτη» της ακρίβειας, ο οποίος αναγκάζει το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο σε διαρκή πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση, καθώς και σε αναζήτηση πειστικών λύσεων. Τελευταία, ο Μητσοτάκης βρέθηκε στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), ενόψει των Χριστουγέννων, για να διαμηνύσει ότι «εργαλεία όπως η μόνιμη μείωση τιμών και το καλάθι των Χριστουγέννων θα βοηθήσουν να συγκρατήσουμε τις τιμές», ενόσω στην κυβέρνηση αναλύουν προσεκτικά τα ποιοτικά δεδομένα από τις μετρήσεις στην κοινή γνώμη.

Από όλες τις δημοσκοπήσεις των ημερών προκύπτει άλλωστε η σκληρή πραγματικότητα: η ακρίβεια είναι – με διαφορά – το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών. Η έρευνα της MRB με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2023 έδειξε ότι ο πληθωρισμός/ακρίβεια είναι στην κορυφή της ανησυχίας σε ποσοστό 61,5% και ακολουθεί ο τομέας της υγείας/περίθαλψης (43,1%). Αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της Interview, επτά στους 10 Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την κατάσταση της χώρας ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 30,7% των πολιτών είναι η ακρίβεια, ακολουθούμενη και σε αυτό το γκάλοπ από το σύστημα Υγείας (14,8%).

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα