Συγκρατημένα υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, επιχειρώντας να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας, μετά τον “κατακλυσμό” αποφάσεων πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,04% στις 7.651 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,51% στις 16.838 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,33% στις 7.600 μονάδες.

Οι αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα. Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, αλλά το κλίμα στις αγορές ενισχύθηκε καθώς αποκάλυψε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδίαζαν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησαν επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια τους, αλλά η πρώτη υποβάθμισε τις προσδοκίες της αγοράς διατηρώντας την επιθετική καθοδήγησή της ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη περίοδο».

Παράλληλα με την απόφασή της, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ και ανακοίνωσε σχέδια για επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bundesbank προέβλεψε σήμερα ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι πιθανό να καταγράψει συρρίκνωση 0,1% για το συνολικό 2023. Στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, η Bundesbank αναμένει πτώση του πραγματικού ΑΕΠ για το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2024, 1,2% το 2025 και 1,3% το 2026.

«Από τις αρχές του 2024, η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να επιστρέψει σε τροχιά επέκτασης και σταδιακά να επιταχύνει», σημείωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nage.

Τέλος, ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συνέχισε να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο, με τη δραστηριότητα να πέφτει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global. Ο Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) μειώθηκε από 47,8 τον Νοέμβριο σε 46,7 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας σε περιοχή συρρίκνωσης για έξι διαδοχικούς μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια