Η Ελλάδα είναι έτοιμη εάν της ζητηθεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. Είμαστε, είπε, πολύ κοντά στην πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικάνοι με δέκα χώρες για την διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν.

«Εάν χρειασθεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας.

Έκρηξη ναύλων λόγω Χούτι, στρατιωτική δράση ζητά η Bimco

Μάλιστα δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της χώρας μας και με πολεμικό πλοίο. Το συζητάμε, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο ίδιος συμπλήρωσε «εάν με ρωτάτε εγώ είμαι υπέρ» και υπενθύμισε την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση Atalanta που προστάτευε πριν μερικά χρόνια τα εμπορικά πλοία από τους Σομαλούς πειρατές.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή τη βάση στήνεται μια ευρύτερη συμμαχία και εμείς είμαστε παρόντες πρέπει να είμαστε αν μας ζητηθεί, τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι εκτός της συμμαχίας αυτής καθώς αυτό που ενδιαφέρει την διεθνή πρωτοβουλία είναι η διαμόρφωση μιας ευρύτερης βάσης και με την συμμετοχή αραβικών χωρών με στόχο αποκλειστικό στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας.

Στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις γίνονται με drones που είναι ιρανικής προέλευσης, ασκείται και μία πίεση στο Ιράν και εκτίμησε ότι με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες το πρόβλημα θα ελεγχθεί, αν και παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με την κρίση του 1954 στο Σουέζ.

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ακόμη ότι δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τις ναυτιλιακές εταιρείες και ότι μόνο αυτές αποφασίζουν εάν θα εκτρέψουν τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα και θα ακολουθήσουν τον περίπλου της Αφρικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση