Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του επιτοκίου της έκτακτης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και αυτού που η κεντρική τράπεζα πληρώνει τα ιδρύματα που καταθέτουν  τα αποθεματικά υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι θα αφήσουν το πρόγραμμα να λήξει τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Wrightson ICAP.

Η Fed, όπως αναφέρει το Bloomberg,  σχεδίασε το Bank Term Funding Program, ή BTFP, νωρίτερα φέτος για να διαχειριστεί την τραπεζική κρίση, όταν κατέρρευσαν τρεις περιφερειακές τράπεζες. Το πρόγραμμα προβλέπει οι τράπεζες και οι πιστωτικές ενώσεις να δανείζονται κεφάλαια για διάστημα έως και ενός έτους, ενεχυριάζοντας ως εγγύηση ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και χρέη οργανισμών που αποτιμώνται στην ονομαστική τους αξία. Το επιτόκιο για αυτά τα δάνεια – μονοετής ανταλλαγή δεικτών μίας ημέρας (Οvernight Index Swaps) συν 10 μονάδες βάσης – είναι επί του παρόντος 4,84% και 56 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το επιτόκιο για τους τόκους των αποθεματικών υπολοίπων.

Fed: Πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν προώρες τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων

H στροφή της  Fed στην τελευταία συνεδρίαση για το 2023 που έδωσε σήμα για περισσότερες από το αναμενόμενο μειώσεις επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα τα επιτόκια OIS που τα παρακολουθούν να υποχωρήσουν παίρνοντας μαζί τους και τα BTFP ,ενισχύοντας την ελκυστικότητα της συναλλαγής arbitrage.

Το χαμηλότερο κόστος οδήγησε τον δανεισμό σε ρεκόρ 131 δισ. δολαρίων την εβδομάδα έως τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed. Η αυξανόμενη χρήση, σε συνδυασμό με την ευκαιρία για arbitrage, οδήγησαν τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναρωτηθούν αν η κεντρική τράπεζα θα κλείσει αυτό το παράθυρο για νέα δάνεια που λήγει στις 11 Μαρτίου 2024, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν υποχωρήσει από τα ακραία επίπεδα και ο ρόλος της ως έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας έχει μειωθεί.

«Για να δικαιολογήσει τους γενναιόδωρους όρους του αρχικού προγράμματος, η Fed επικαλέστηκε τις “ασυνήθιστες και επείγουσες” συνθήκες της αγοράς που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός κλάδος μετά την μαζική εκροή καταθέσεων της περασμένης άνοιξης» εξηγεί ο οικονομολόγος της Wrightson ICAP, Λου Γκραντάλ. «Θα ήταν δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς μια ανανέωση στο σημερινό πιο φυσιολογικό περιβάλλον.»

Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν ακόμη σχολιάσει αν θα παραταθεί το BTFP.

Τα άλλα εργαλεία για την έκτακτη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών

Ακόμη και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιλέξουν να τερματίσουν το πρόγραμμα, η Fed διαθέτει άλλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που χρειαστούν ρευστότητα την τελευταία στιγμή: το παράθυρο προεξόφλησης και τη μόνιμη διευκόλυνση επαναγοράς ή SRF. Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να απομακρύνουν το μακροχρόνιο στίγμα που συνδέεται με το παράθυρο.

Το SRF, ένα εργαλείο που μονιμοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021, επιτρέπει στους επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους – τους πρωτογενείς διαπραγματευτές και περίπου 25 τράπεζες προς το παρόν – να δανείζουν επιλέξιμους τίτλους και να δανείζονται δολάρια με ένα διοικητικά οριζόμενο επιτόκιο, περίπου 5,5%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή