Εξαγωγές 13 εκατομμυρίων τόνων προϊόντων έχει πραγματοποιήσει η Ουκρανία μέσω ενός ναυτιλιακού διαύλου στη Μαύρη Θάλασσα που δημιούργησε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη “συμφωνία για τα σιτηρά” που εγγυήθηκε για αρκετούς μήνες την ασφαλή κυκλοφορία των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή.

Τα λιμάνια δέχτηκαν 430 πλοία για φόρτωση από τότε που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος θαλάσσιος δίαυλος τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov σε μια ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), το Σάββατο.

Ρωσία: Το παιχνίδι με τα σιτηρά και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Δημιουργία διαδρόμου

Το Κίεβο δημιούργησε τον διάδρομο για να επιτρέψει τη μεταφορά κρίσιμων εμπορευμάτων, ειδικά δημητριακών, από τα λιμάνια βαθέων υδάτων του, αφού η Μόσχα τον Ιούλιο απέσυρε τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που είχε υποστηριχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και είχε εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση για δημητριακά κυρίως προϊόντα.

Η Μπρίτζετ Μπρινκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη μεταφορά φορτίων «σημαντικό επίτευγμα καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να τροφοδοτεί τον κόσμο».

Η ικανότητα της Ουκρανίας να πραγματοποιεί θαλάσσια δρομολόγια με πλοία μέσω της Μαύρης Θάλασσας έρχεται καθώς η Ρωσία μετέφερε τον ναυτικό της στόλο από την Κριμαία στο Νοβοροσίσκ ως απάντηση σε επανειλημμένες επιθέσεις σε πλοία της, με την πιο πρόσφατη έχει λάβει χώρα στις 26 Δεκεμβρίου.

Οι προμήθειες βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow και γαλλικών πυραύλων Scalp βοήθησαν την Ουκρανία να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντάς της να αποφύγει την αεράμυνα για να πραγματοποιήσει ακριβή πλήγματα σε ρωσικούς στόχους.

Ο ρωσικός στόλος «δεν είναι πλέον σε θέση να επιχειρεί στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy, αποκαλώντας το «ιστορικό επίτευγμα» για τη χώρα του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή