Έγχρωμα

Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε! Οχι δεν πρόκειται για «καραβάκια στο Αιγαίο», αλλά για τα τιμολόγια του ρεύματος. Κι ανακοινώθηκαν κι οι τιμές. Εγχρωμες κι αυτές! Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Στη φτήνια

Χθες μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 δήλωσε πως οι τιμές του ρεύματος είναι χαμηλότερες από πέρυσι που είχαμε την κρατική επιδότηση. Και διευκρίνισε ότι «στο πράσινο τιμολόγιο και στο μπλε τιμολόγιο έχουμε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που είχαμε με την επιδότηση του κράτους». Ρούμπος!

Στο πράσινο…

Βέβαια ο κ. Σκυλακάκης είναι και «σκληρός παίκτης». Χθες το βράδυ δήλωσε πως ο ίδιος έχει επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, αλλά είναι στο ακριβότερο πάροχο, στον οποίο δίνει ένα μήνα περιθώριο να μειώσει τις τιμές, διαφορετικά … » μην το είδατε τον Παναή»! Οχι παίζουμε!

Και το θερμοσίφωνα!

Τώρα μπορείτε να καταναλώνετε όσο ρεύμα θέλετε! Μπορεί να πλησιάζετε τα ράφια των σούπερ μάρκετ με την … κατάποση υπογλώσσιου – αν είστε και κάποιας ηλικίας… – αλλά στο σπίτι μπορείτε να έχετε όχι μόνο όλα τα φώτα αναμμένα, αλλά να είστε large και με τον… θερμοσίφωνα!

 

Οφειλές

Σας έγραφα χθες για τις οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, ότι σ΄αυτές ακριβώς οφείλεται ένα μέρος του πλεονάσματος και του 2023, αλλά και του φετινού, του 2024.

Νοσοκομεία

Λοιπόν, σας ενημερώνω ότι με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ανέρχονταν στα 2,5 δισ. ευρώ. Κι από αυτό το ποσό τα 1,45 δισ. ευρώ αφορούσαν στα δημόσια νοσοκομεία. Προσφάτως, εξάλλου, εκδόθηκε και σχετική διαμαρτυρία των επιχειρήσεων.

Ενα κλάσμα

Λένε πάντως πως από τις εισπράξεις του «κεφαλικού φόρου» που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες ένα μέρος θα διοχετευθεί για την πληρωμή ενός κλάσματος των οφειλών. Οχι τίποτ΄ άλλο αλλά για να μην χάνουμε την πραγματικότητα με την έκδηλη χρήση της πολιτικής καλλιέπειας…

Πάρτε κόσμε!

Ας μην είμαστε πάντως αχάριστοι. Ολο ακρίβεια κι ακρίβεια! Ερχονται κι οι εκπτώσεις ρε παιδιά! Μην κάνετε έτσι! Με 20%, 30%, 40% ακόμη και με 50%! Τζάμπα πράγμα. «Το αφεντικό τρελάθηκε και ξεπουλάει» που φώναζαν και παλιότερα οι κράχτες στους «μέσα» δρόμους, στο κέντρο της Αθήνας.

Αρχισαν

Οπως καταλαβαίνετε οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται για να «αποστραγγίξουν» ότι έχει αφήσει η χριστουγεννιάτική αγορά στο διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα. Και ξεκίνησαν τις χειμωνιάτικες προσφορές πριν από τις εκπτώσεις.

«Τον χειμώνα ετούτο…»

Κι οι μικροί της αγοράς από πίσω αγκομαχώντας! «Τον χειμώνα ετούτο, άμα τον πηδήσαμε. Γι’ άλλα δέκα χρόνια, άιντε καθαρίσαμε» που τραγουδούσε κι ο παλιός Νιόνιος…

Κι οι καταθέσεις!

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι ιδιωτικές καταθέσεις όλο και μειώνονται. Το Νοέμβριο η μείωση των καταθέσεων – για δεύτερο συνεχόμενο μήνα – ανήλθε στα 904 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, είχε ανέλθει στα 2,143 δισ. ευρώ! Δηλαδή όλο και περισσότεροι πολίτες τρώνε από τα έτοιμα…

Λίγα

Βέβαια η δουλειά των τραπεζών είναι να πουλάνε χρήμα. Ολα τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά. Ετσι αποφάσισαν να βελτιώσουν την «πιστωτική τους επέκταση» γιατί όλο και περισσότεροι από τους παλιούς δανειολήπτες φροντίσουν να εξοφλήσουν τον δανεισμό τους για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο – μ΄ αυτά τα επιτόκια!

Ετσι το Νοέμβριο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 85 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 430 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Αλλά επί της ουσίας η αγορά συνεχίζει να κινείται με «ιδίαις δυνάμεις»…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories