Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλωσορίσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στον χώρο Σένγκεν, τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο σύμφωνα με ανακοίνωση που μόλις εξέδωσε. Από τον Μάρτιο του 2024, δεν θα υπάρχουν πλέον έλεγχοι σε αέρα και θάλασσα. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία αεροπορικώς και δια θαλάσσης, εισερχόμενοι ή εξερχόμενοι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι και οι δύο χώρες ήταν έτοιμες να γίνουν μέρος του χώρου Σένγκεν το 2011. Έκτοτε, η Βουλγαρία και η Ρουμανία η οποία ζητά αυξημένη συνεργασία με την ΕΕ συνέχισαν να αποδεικνύουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη του Σένγκεν και οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν εκ νέου το 2022 και το 2023 ότι είναι έτοιμες να γίνουν μέλη.

Σε αυτές τις δύο χώρες έχουν θεσπιστεί υψηλά μέτρα ασφαλείας, αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας μέσω μεταρρυθμίσεων, για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ παραμένει ισχυρή απέναντι στις απειλές ασφαλείας.

Αναμένεται να ανέβουν οι τουριστικές ροές στις γειτονικές χώρες

Αυτή είναι η ένατη κατά σειρά διεύρυνση του χώρου Σένγκεν και αναμένεται  να δώσει ώθηση στα ταξίδια, το εμπόριο και τον τουρισμό και να ενισχύσει την εσωτερική αγορά σύμφωνα με την ΕΕ. Η άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί αργότερα εντός του έτους.

Ο χώρος Σένγκεν εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία, χωρίς συνοριακούς ελέγχους για σχεδόν 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν στην ΕΕ ή επισκέπτονται την ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων σημαίνει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ μπορεί να ταξιδεύει, να εργάζεται και να ζει σε μια χώρα της ΕΕ χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις (σ.σ. βίζα ή διαβατήριο πλην εξαιρέσεων). Η ένταξη των δύο χωρών είχε ανακοινωθεί από τα τέλη του 2023, όμως σήμερα επισημοποιήθηκε.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα