Χαλαρά μπουλόνια σε αρκετές πόρτες των 737 Maxes της εντόπισε η United Airlines μετά από έλεγχο, σε μια εξέλιξη η οποία απειλεί να διευρύνει τα προβλήματα για την Boeing, η οποία βρίσκεται σε νέα περιδίνηση μετά  το ατύχημα της Παρασκευής.

Ο αερομεταφορέας με έδρα το Σικάγο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επιθεωρήσεις του 737 Max 9s, μιας παραλλαγής του μονόκλιτου τζετ  που περιέχει περισσότερες θέσεις από το πιο δημοφιλές Max 8, «βρήκαν περιπτώσεις που φαίνεται να σχετίζονται με ζητήματα εγκατάστασης στο βύσμα της πόρτας — για παράδειγμα, μπουλόνια που χρειάζονταν επιπλέον σφίξιμο».

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι η ομάδα τεχνικών επιχειρήσεων θα επιλύσει το πρόβλημα ώστε να «να επιστρέψει με ασφάλεια το αεροσκάφος στην υπηρεσία».

Σε αυλή σπιτιού βρέθηκε η πόρτα που αποκολλήθηκε από το Boeing – Βουτιά 8% στη μετοχή

Η είδηση ​​της ανακάλυψης της United, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το εμπορικό έντυπο The Air Current, έπληξε περαιτέρω τις μετοχές της Boeing . Η μετοχή της έκλεισε με πτώση κατά 8% τη Δευτέρα στα 229 δολάρια, ενώ οι μετοχές της Spirit AeroSystems, του μεγαλύτερου προμηθευτή της , έχασαν 11% και διαμορφώθηκαν στα 28,20 δολάρια.

Οι αυξημένοι  έλεγχοι στα αεροσκάφη αυτού του τύπου έρχονται μετά από το ατύχημα που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, όταν αποκολλήθηκε μία πόρτα από Max 9 της Alaska Airlines, το οποίο πετούσε από το Πόρτλαντ στην Καλιφόρνια στα 16.000 πόδια. Υπήρχαν 171 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος στο αεροσκάφος, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Ακυρώσεις και έρευνες

Η Alaskan ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι «οι αρχικές αναφορές από τους τεχνικούς μας δείχνουν ότι κάποιο χαλαρό υλικό ήταν ορατό σε ορισμένα αεροσκάφη».

Το Σάββατο η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας καθήλωσε όλα τα Max 9s.

Η National Transportation Safety Board, η οποία διερευνά το περιστατικό, εντόπισε την πόρτα από την πτήση της Alaska Airlines τη Δευτέρα σε προάστιο του Πόρτλαντ.

Η United διαθέτει 79 Max 9 με αυτήν τη διαμόρφωση, από τα 215 περίπου που λειτουργούν παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής αεροπορικών δεδομένων Cirium. Και είναι περισσότερα από τα 65 της Alaskan, ή τα 52 στην Copa Airlines, της Aeroméxico και της Icelandair.

Η United ακύρωσε 200 πτήσεις με το Max 9, κάτι λιγότερο από το 8 τοις εκατό των πτήσεων της τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων FlightAware. Η Alaska Airlines έχει ακυρώσει το 22%.

Η United δήλωσε το Σάββατο ότι είχε αρχίσει να προετοιμάζεται να επιθεωρήσει τα προσγειωμένα αεροπλάνα της αφαιρώντας δύο σειρές καθισμάτων και το εσωτερικό πάνελ για πρόσβαση στο βύσμα της πόρτας. Από το εσωτερικό, οι βουλωμένες πόρτες έχουν παράθυρο και φαίνεται να είναι ένα αδιάσπαστο τμήμα του τοίχου του αεροπλάνου.

Τεχνικές οδηγίες

Όπως γράφουν οι Financial Times, η Boeing εξέδωσε τεχνικές οδηγίες για τις αεροπορικές εταιρείες τη Δευτέρα, περιγράφοντας πώς πρέπει να εγκατασταθεί σωστά η συγκεκριμένη πόρτα. Η FAA, η οποία εξέτασε τις οδηγίες, είπε ότι κάθε επιθεώρηση πρέπει να διαρκέσει τέσσερις έως οκτώ ώρες.

«Καθώς οι χειριστές διενεργούν τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις, παραμένουμε σε στενή επαφή μαζί τους και θα βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση όλων των ευρημάτων. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε αεροπλάνο Boeing πληροί τις προδιαγραφές σχεδιασμού και τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας. Λυπούμαστε για τον αντίκτυπο που είχε αυτό στους πελάτες μας και τους επιβάτες τους», δήλωσε ο κατασκευαστής αεροπλάνων.

Η United είπε ότι οι ομάδες επιθεώρησης πέντε ατόμων θα δουλέψουν σε κάθε αεροσκάφος για «αρκετές ώρες». Αναμένει να έχει μια σαφέστερη εκτίμηση του χρόνου μετά τη διενέργεια περισσότερων επιθεωρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή