Ακρίβεια

Το μείζον πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ακρίβεια – εκτός βέβαια από τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών την τεκνοθεσία τους, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία! Το πιστοποιούν τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπικών ερευνών.

«Σαράκι»

Ο μόνος τρόπος για αντιμετωπιστεί η ακρίβεια είναι μία αξιόλογη αύξηση των αμοιβών, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ότι έδωσε ή πρόκειται να δώσει είναι … peanuts! Κάτι όμως πρέπει να κάνει, γιατί η ακρίβεια είναι σαν το … σαράκι που τρώει το ξύλο!

Διαχείριση

Στην αρχή του είπαν οι επικοινωνιολόγοι να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της ακρίβειας. Πως; Περιοδεύοντας στα σούπερ μάρκετ και διαπιστώνοντας ότι υπάρχει … ακρίβεια! Αυτό τελείωσε. Όπως και οι διαπιστώσεις…. Μετά έκανε ελέγχους και έριξε πρόστιμα. Καλώς! Αλλά το πρόβλημα δεν το έλυσε.

«Κατακούτελα»

Και μετά του ήρθε … «κατακούτελα» το βρεφικό γάλα. Και μάλιστα σε μία στιγμή που βρισκόταν σε μεταρρυθμιστικό … οίστρο! Να σκεφτείτε ότι πιο συχνά επικοινωνεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα – που βρίσκεται χωρίς αρμοδιότητες στις τελευταίες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου – παρά με τον … υπουργό Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσο! Που λέει ο λόγος….

Αγοράζει χρόνο

Στον τρίτο όροφο του υπουργείου, στην πλατεία Συντάγματος, έστυψαν το … μυαλό τους και βρήκαν μερικά μέτρα – αμφίβολης αποτελεσματικότητας λέει η αγορά, αλλά θα φανεί… – τα οποία ανακοίνωσαν χθες. Με δύο λόγια όλη τους η προσπάθεια είναι – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – να αγοράζουν χρόνο. Και να δείχνουν ότι προσπαθούν αλλά το «θηρίο» δεν παλεύεται! Γιατί;

Μάιο

Για να φτάσουν μέχρι τον Μάιο. Ετσι η «πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμών 5%» έχει χρονικό ορίζοντα ως τον Μάιο και ως τον Ιούνιο παρέτειναν την εφαρμογή της ρύθμισης για το πλαφόν στο μικτό κέρδος των εταιρειών – το πηγαίνουν εξάμηνο – εξάμηνο. Για το «καλάθι του νοικοκυριού» – από τότε που έφυγε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης από το υπουργείο, που έκανε τα … «μυθικά shows» κάθε εβδομάδα – έχασε πλέον το ενδιαφέρον του. Το μόνο που έχει απομείνει – εκτός από τα χθεσινά μέτρα – είναι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ.

Ανοίγει ο καιρός…

 Διότι εκεί τα πράγματα – για να πούμε την αλήθεια! – βελτιώνονται. Πρώτον, ο καιρός ανοίγει και αφαιρείται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό το κόστος της ενέργειας. Δεύτερον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι δουλειές στην τουριστική βιομηχανία και αρκετός κόσμος έχει αρχίσει να εργάζεται.

Από το φθινόπωρο…

Ε, κι όσο νάναι το καλοκαίρι τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Η ακρίβεια συνεχίζει να υπάρχει, αλλά μην ξεχνάτε ότι είμαστε και στο νότο της Ευρώπης…. Από το φθινόπωρο βλέπουμε…. Κάπως έτσι το βλέπουν το πρόβλημα, εκεί στα ψηλά της κυβέρνησης!

Η επόμενη ημέρα

Όμως τα ημίμετρα ή η επικοινωνιακή διαχείριση του μείζονος προβλήματος του ελληνικού νοικοκυριού, «έχουν κοντά πόδια». Και μπορεί η αντιπολίτευση να είναι εξαιρετικά αδύναμη, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως ξημερώνει η επόμενη μέρα…. 

 —

 Απολιγνιτοποίηση

 Από το 2019 η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει σταδιακά το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη.

Κι αν φρέναρε για λίγο μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, εντούτοις το χρονοδιάγραμμα με το οριστικό σβήσιμο των φουγάρων των μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη δεν αλλάζει.

Ο στόχος να κλείσει η τελευταία λιγνιτική μονάδα το 2028 (Πτολεμαϊδα 5) παραμένει. Όσες απομείνουν θα βάλουν λουκέτο μέχρι το 2025.

Και η απολιγνιτοποίηση θα είναι γεγονός…

 Αποξήλωση

Πάντως, στη ΔΕΗ έχουν πιάσει δουλειά σε όσες μονάδες και ορυχεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Κι εννοών την αποξήλωση μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού.

Πρόσφατα στο ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη στο Αμύνταιο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποξήλωσης αποθέτη, ενός από τα μηχανήματα που τα τελευταία 30 χρόνια διακινούσε άγονα υλικά του λιγνιτωρυχείου και είχε συνδέσει άρρηκτα την λειτουργία του με την εξόρυξη λιγνίτη.

Πρόκειται για όσους έχουν βρεθεί στις λιγνιτικές περιοχές για τα θηριώδη μηχανήματα. Το συγκεκριμένο που αποξηλώθηκε ζυγίζει 1.200 τόνους χάλυβα και τα τμήματα του θα δοθούν προς ανακύκλωση.

Το βίντεο που έχει αναρτήσει η ΔΕΗ στον λογαριασμό της στο LinkedIn με τη διαδικασία της αποξήλωσης είναι εντυπωσιακό.

 Το ΤΑΙΠΕΔ….

 Με ένα βίντεο που παρουσιάζει τον απολογισμό του έργου της Μονάδας Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF), το ΤΑΙΠΕΔ αποχαιρέτησε το 2023 και καλοσωρίζει το 2024.

Αναρτήθηκε στα social media και πράγματι αν το συγκρίνει κάποιος με αντίστοιχες αναρτήσεις άλλων δημόσιων φορέων θα διαπιστώσει πως διαφέρει. Δεν έχει ευχές, εορταστικά στολίδια κλπ.

 … και η «Formula 1»

Το PPF πράγματι έχει ωριμάσει και προκηρύξει δεκάδες διαγωνισμούς έργων για το δημόσιο. Από εκείνα για τον καθαρισμό των δασών μέχρι την ανακαίνιση νοσοκομείων.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Θυμήθηκα υπουργό, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα εκείνα του PPF και διέκρινε μία ταμπέλα στην είσοδο που υποδέχεται τα στελέχη της υπηρεσίας: «Push, push…» γράφει, και δεν είναι άλλο από το σύνθημα των μηχανικών στους οδηγούς της «Formula 1». Τους προτρέπουν από την ενδοεπικοινωνία να συνεχίσουν να γκαζώνουν και να ζορίζουν τα λάστιχα των αγωνιστικών προκειμένου να φέρουν τη νίκη…

Ποιος ξέρει; Ίσως το «push, push…» να πιάνει και στα στελέχη του PPF…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories