Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ενάμιση έτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης πιθανότατα παρέμεινε σταθερή τον Ιανουάριο.

Η απροσδόκητη μείωση των αρχικών αιτήσεων επιδότησης ανεργίας που αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη έρχεται να προστεθεί στην ισχυρή αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο, δίνοντας μια αισιόδοξη εικόνα της οικονομίας, καθιστώντας πιο δύσκολη την απόφαση από μέρους της Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, όπως διακαώς αναμένουν οι αγορές.

«Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ενισχύει την άποψή μας ότι η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2024», δήλωσε ο Eugenio Aleman, επικεφαλής οικονομολόγος της Raymond James.

Χρυσός: Μικρή άνοδος τιμών λόγω Ερυθράς Θάλασσας και αβεβαιότητας με τα επιτόκια

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 187.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 207.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας τείνουν να είναι ασταθή στο τέλος του έτους. Μέρος της αστάθειας σχετίζεται με τις λιγότερες απολύσεις μετά τις διακοπές από ό,τι συνήθως συμβαίνει.

Αν και αυτό θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε κάποια μείωση των αιτήσεων, οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι τα στοιχεία συνάδουν με μια αρκετά σφιχτή αγορά εργασίας. Σημείωσαν ότι οι εταιρείες γενικά παρέμειναν απρόθυμες να απολύσουν εργαζομένους μετά από μια περίοδο όπου υπήρξαν δυσκολίες εύρεσης εργαζομένων κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19.

Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις για επιδότηση ανεργίας μειώθηκαν κατά 29.543 σε 289.228 την περασμένη εβδομάδα, με τις αιτήσεις να μειώνονται κατά 17.176 στη Νέα Υόρκη.

Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, τη Νότια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και τη Μινεσότα, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τις αξιοσημείωτες αυξήσεις στην Καλιφόρνια, την Αϊόβα, το Κάνσας και το Τέξας.

Περιορισμένες οι απολύσεις

«Οι εποχικές απολύσεις μετά την εορταστική περίοδο ήταν πιο ήπιες από το συνηθισμένο, οδηγώντας σε μείωση του δημοσιευμένου εποχικά προσαρμοσμένου επιπέδου των αιτήσεων», δήλωσε ο Λου Κράνταλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP. «Αυτό δεν αποτελεί παράδειγμα εποχιακής «στρέβλωσης», επειδή η στενότητα της αγοράς εργασίας που κάνει τους εργοδότες να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την προσωρινή απόλυση εργαζομένων είναι πραγματική».

Οι μετοχές στη Wall Street είχαν μεικτό πρόσημο ενώ το δολάριο αυξήθηκε έναντι μιας σειράς άλλων νομισμάτων.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειώσει τα στοιχήματά τους για μείωση επιτοκίων στη συνάντηση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 19-20 Μαρτίου σε κάτω από 60%, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία «πηγαίνει καλά» και δίνει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «την ευελιξία να κινηθεί προσεκτικά και μεθοδικά».

Η Fed αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% από τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση