Οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κογκρέσο της Αργεντινής που κυριαρχείται από την αντιπολίτευση, καθώς ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι προσπαθεί να προωθήσει τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ενώ επιτίθεται σε νομοθέτες που αντιτίθενται.

Ο Μιλέι, του οποίου το κόμμα έχει ελάχιστες έδρες στο νομοθετικό σώμα, κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα για να αξιοποιήσει αυτό που οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι σύντομος μήνας μέλιτος εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης της Αργεντινής.

Αργεντινή: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Χαβιέ Μιλέι

Ο Μιλέι έχει υποβάλει περισσότερες από 1.000 αλλαγές νόμων μέσω ενός σαρωτικού διατάγματος έκτακτης ανάγκης που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα και ενός προτεινόμενου πολυνομοσχεδίου. Οι αλλαγές στην απορρύθμιση των βιομηχανιών, στη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών, στη μείωση του δικαιώματος διαμαρτυρίας και στην επίτευξη περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου του Μιλέι για εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος.

Τόσο το διάταγμα όσο και ο νόμος αντιμετωπίζουν το Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες, και ο πρόεδρος έχει πάρει έναν αδιάλλακτο τόνο προς την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτεί» για το νομοσχέδιο ή το διάταγμα και κατηγορώντας τους νομοθέτες που τα αμφισβητούν ότι «ψάχνουν ανταλλάγματα».

Για να περάσει η σειρά αλλαγών του Μιλέι, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει με το μέρος της αρκετές δεκάδες νομοθέτες από το UCR και άλλα κεντρώα ή ανεξάρτητα μπλοκ. Μαζί, το LLA και ο χαλαρός σύμμαχός του, το δεξιό PRO, κατέχουν μόλις 75 από τις 257 έδρες στην Κάτω Βουλή και 13 από τις 72 στη Γερουσία.

Πιο ρεαλιστές οι νομοθέτες του Μιλέι

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες του συνασπισμού του, La Libertad Avanza (LLA), στο Κογκρέσο επιδεικνύουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, δήλωσε στους Financial Times ο Αλεχάντρο Κάκασε, κοινοβουλευτικός γραμματέας του κεντρώου μπλοκ Union Civica Radical (UCR).

Μεγάλα περονιστικά μπλοκ και στα δύο σώματα έχουν ορκιστεί να απορρίψουν τα περισσότερα μέτρα που έχει προτείνει ο Μιλέι.

Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου ξεκίνησε τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα. Ο Μιλέι ελπίζει να διεξαχθεί ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, αφού επιστρέψει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου πρόκειται να μιλήσει την Τετάρτη.

Ο Κάκασε είπε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες τον οδήγησαν να πιστέψει ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για αυτά τα ζητήματα με το LLA.

Πηγή του LLA στην Κάτω Βουλή είπε στους FT ότι οι ηγέτες εκεί είχαν αποδεχτεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν «απίθανο να περάσει» όπως είναι διατυπωμένη, παρά τη στάση του Μιλέι, και ότι «διαπραγματεύονταν μανιωδώς» για να ικανοποιήσουν πιθανούς συμμάχους.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης να ξαναγράψουν άρθρα για την απορρύθμιση των τομέων της αλιείας και των βιοκαυσίμων μετά από επικρίσεις από φορείς της βιομηχανίας και ακύρωσαν ένα άρθρο που όριζε τις διαμαρτυρίες ως οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση τριών ή περισσότερων ατόμων, για τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να απαιτήσει από τους διοργανωτές να ειδοποιούν τις αρχές εκ των προτέρων.

Αυταρχικός ο πυρήνας του νομοσχεδίου

Ωστόσο, ο Ζερμάν Μαρτίνεζ, ηγέτης του 102 εδρών περονιστικού μπλοκ Unión por la Patria στην Κάτω Βουλή, είπε ότι τέτοιες παραχωρήσεις απλώς αποσπούν την προσοχή από τον αυταρχικό πυρήνα του νομοσχεδίου.

«Ο πρόεδρος θέλει να μπορεί να ασκεί απόλυτη εξουσία χωρίς αντίβαρο από το Κογκρέσο», είπε ο Μαρτίνεζ, συμπληρώνοντας ότι περίμενε ότι το κόμμα του θα ήταν σε θέση να προσεταιριστεί τους 27 συναδέλφους που χρειάζονται για να σταματήσει την έγκριση ή τουλάχιστον να περιορίσει δραματικά το νομοσχέδιο.

Μια ακόμη σκληρότερη μάχη προετοιμάζεται για το έκτακτο διάταγμα του Μιλέι, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το διάταγμα θα παραμείνει σε ισχύ εκτός εάν και τα δύο σώματα ψηφίσουν να το απορρίψουν. Οι νομοθέτες θα είναι ελεύθεροι να ζητήσουν ψηφοφορία από τις 19 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση είναι έκτακτη υποστηρίζει ο Μιλέι

Ο Μιλέι υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση της Αργεντινής, κατά την οποία ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 210% τον Δεκέμβριο, συνιστά έκτακτη ανάγκη που δικαιολογεί το διάταγμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αργεντινής, τέτοια διατάγματα επιφυλάσσονται για εξαιρετικές καταστάσεις και κάποιοι νομοθέτες θεωρούν ότι το διάταγμα περιλάμβανε ζητήματα που σαφώς δεν είναι επείγοντα, όπως ένα άρθρο για ιδιωτικοποίηση ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Το UCR κάλεσε την κυβέρνηση να εισαγάγει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο ή να αποσύρει το διάταγμα και να το αντικαταστήσει με πολλά μίνι διατάγματα, ώστε οι νομοθέτες να μπορούν να ψηφίσουν για μεμονωμένες αλλαγές.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα, εμμένοντας στην προσέγγιση «όλα ή τίποτα».

Το διάταγμα αντιμετωπίζει κύμα νομικών προκλήσεων στα ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι είπε ότι εάν το Κογκρέσο καταρρίψει το διάταγμα, θα προκηρύξει ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, «έτσι τότε [οι νομοθέτες] μπορούν να εξηγήσουν γιατί είναι εναντίον του λαού». Ανέφερε το μερίδιο ψήφων του 56% στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Νοεμβρίου ως εντολή για ταχεία αλλαγή.

Η προκήρυξη δημοψηφίσματος θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου» κατά των νομοθετών, δήλωσε στους FT ο Ιγνάσιο Λαμπακουί, ανώτερος αναλυτής με έδρα το Μπουένος Άιρες στη συμβουλευτική εταιρεία Medley Advisors.

Είπε ότι οι επόμενες ημέρες θα καταστήσουν σαφές εάν η στρατηγική του Μιλέι«είναι να ζητήσει πολλά με την ελπίδα να προωθήσει το 30, 40, 50%» των προτάσεών του, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιτυχείς, ή «αν πραγματικά βρίσκεται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με το Κογκρέσο, το οποίο νομίζω ότι θα τελειώσει άσχημα για την κυβέρνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή