Στην εποχή των Data Centers μπαίνει για τα καλά η Ελλάδα με τον αμερικανικό κολοσσό της Microsoft να φουλάρει τις μηχανές για την δημιουργία τριών Κέντρων Δεδομένων σε δύο περιοχές στην Αττική. Μετά μάλιστα την έκδοση υπουργικής απόφασης και Προεδρικού Διατάγματος, η εταιρεία μπορεί να χαράξει το roadmap για να καταστεί η Ελλάδα υπολογίσιμος παίκτης παγκόσμιας εμβέλειας στις υποδομές  cloud (υπολογιστικό νέφος), την ώρα που η ψηφιακή εποχή τρέχει με χίλια καθιστώντας κάτι παραπάνω από απαραίτητη την προσαρμογή μας στις απαιτήσεις  της.

Microsoft: Πράσινο φως για επένδυση 1,2 δισ. στην Αττική

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η Microsoft βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιλογή του αναδόχου, ενδέχεται μάλιστα ήδη να έχει «κλειδώσει», για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου project  (η εταιρεία έχει λάβει προσφορές από τις ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Άκτωρ – Intrakat) ενώ με fast track διαδικασίες αναμένεται από μέρα σε μέρα να εκδοθεί και η άδεια για να ξεκινήσουν πρόδρομες εργασίες για το πρώτο από τα τρία Κέντρα στα Σπάτα. Στόχος είναι να μπουν μπουλντόζες τον Φεβρουάριο για να ξεκινήσει να «τρέχει» η επένδυση. Τον ερχόμενο μήνα η Microsoft αναμένεται να ξεδιπλώσει με λεπτομέρειες τoυς πυλώνες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει για να φέρει εις πέρας το επενδυτικό της πλάνο το οποίο θα κινηθεί πέριξ του 1 δισ. ευρώ με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας να ανοίγουν.

Μετά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, με την οποία άναψε το πράσινο φως για την χορήγηση κινήτρων στη Microsoft Hellas αναφορικά με την κατασκευή τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Data Centers) στην Αττική με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην Ελλάδα συνολικού κόστους 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 15ης Ιανουαρίου «θωρακίζει» και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για να τρέξει το εμβληματικό επενδυτικό σχέδιο.

H επένδυση έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ποσού 746.548.800 ευρώ. Όπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ύψους 229.620.000 ευρώ για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.α.

Τα παρεχόμενα κίνητρα είναι κίνητρο ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης, ο συνολικός χρόνος υλοποίησης της επένδυσης δεν δύναται αν υπερβαίνει τα 15 έτη και η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει 100% με ίδια κεφάλαια.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα της Microsoft:

– Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

– Το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» στο Κορωπί.

Ο αμερικανικός κολοσσός χρηματοδοτεί την επένδυση του στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης όπως προαναφέραμε είναι 976,168 εκατ. και σε αυτόν περιλαμβάνεται η αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ., η κατασκευή των κέντρων δεδομένων 404,956 εκατ., ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός τους, 264,192 εκατ., ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.Ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης δεν δύναται να υπερβαίνει τα δεκαπέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της υπουργικής απόφασης (8 Ιανουαρίου).

Βάσει του ΠΔ, το συγκρότημα των τριών Data Centers θα καταλαμβάνει έκταση 84.537,41 τ.μ. στο επιχειρηματικό Πάρκο «Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. Tο επενδυτικό πλάνο θα καταλάβει δύο οικοδομικά τετράγωνα επιφάνειας 69.538,91 τ.μ. και 14.998,50 τ.μ.

Στο πρώτο οικόπεδο (69.538,91 τ.μ.) επιτρέπονται οι κάτωθι χρήσεις γης:

Κέντρα Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (Data Centers)

Γραφεία

Εστιατόρια

Αναψυκτήρια

Χώροι συνάθροισης κοινού

Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις

Κτίρια εκπαίδευσης

Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας

Κτίρια, γήπεδα στάθμευσης

Επίσης ορίζεται για το ίδιο οικόπεδο:

Ποσοστό κάλυψης: 30%

Συντελεστής Δόμησης: 0,30

Μέγιστος αριθμός ορόφων: 2

Μέγιστο ύψος κτιρίων: 14,00μ.

Μέγιστος συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης: 5,00

Τι είναι τα Data Centers – 1,11 δισ. ευρώ η αξία της αγοράς μέχρι το 2028

Τα Data Centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα Data Centers.

H εμβληματική επένδυση της Microsoft η oποία θα δημιουργήσει ένα Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενο από τρία Κέντρα Δεδομένων σε δύο περιοχές στον νομό Αττικής, βάζει για τα καλά την Ελλάδα στον τεχνολογικό χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το «οικοσύστημα» των Data Centers στην χώρα μας θα ενισχυθεί και από την επένδυση της Google καθώς το 2025 θα είναι έτοιμο το πρώτο από τρία Data Centers που έχει ανακοινώσει η εταιρεία. H  ολοκλήρωσή τους έως το 2030 θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των data centers αποτιμήθηκε σε 735 εκατ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της εταιρείας ερευνών Arizton, ενώ αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2028, δεδομένης της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,78%, προσεγγίζοντας τα 1,21 δισ. δολάρια, περίπου 1,11 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αποκτήσει Data Center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων Data Center).

Μέχρι τώρα, τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα Data Centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας ενώ η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις