Παρά τη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη, στην βρετανική πρωτεύουσα οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι μακράν τα ακριβότερα σε σχέση με τους μισθούς στη Βρετανία.

Στοιχεία από την διαδικτυακή πύλη πωλήσεων Zoopla, που μελέτησε το Bloomberg, έδειξαν ότι τα σπίτια στο Λονδίνο κοστίζουν τώρα 13 φορές τις μέσες ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 15 φορές το 2016. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με φορολογικές αλλαγές και αλλαγές στις τιμές των κατοικιών και τους μισθούς αποτελούν κάποιους από τους λόγους για αυτή την μεταβολή.

Ακίνητα: Αυξήθηκαν οι αγορές δισεκατομμυρίων στο Λονδίνο το 2023

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά του Λονδίνου ψύχεται σιγά-σιγά μετά από την υπερβολική ανάπτυξη που κατέστησε τις τιμές των κατοικιών απρόσιτες για πολλούς νεότερους αγοραστές. Η βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ζήτησης στην πρωτεύουσα, η οποία έχει δει χαμηλότερες συναλλαγές και ασθενέστερη αύξηση των τιμών των κατοικιών τα τελευταία επτά χρόνια.

Η αγορά ακινήτων στο Λονδίνο έχει πληγεί από μια φορολογική καταστολή που στοχεύει σε επενδυτές και ξένους αγοραστές, μαζί με το Brexit και την αλλαγή των προτύπων εργασίας μετά την πανδημία. Οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο έχουν ανέβει μόλις 13% από το 2016, σε σύγκριση με άνοδο 34% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Zoopla.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μακράν το πιο ακριβό μέρος της χώρας για αγοραστές κατοικιών. Οι τιμές στα Μίντλαντς, τη Βόρεια Βρετανία, την Ουαλία και τη Σκωτία είναι πολύ κάτω από το οκταπλάσιο των μέσων αποδοχών.

Η έκθεση της Zoopla επιβεβαίωσε ότι η αγορά κατοικίας ξεκίνησε το 2024 «με το δεξί» μετά την πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Οι συμφωνηθείσες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% από έτος σε έτος, με τη ζήτηση νέων αγοραστών να αυξάνεται κατά 21% στο Λονδίνο. Η προσφορά κατοικιών έχει αυξηθεί περισσότερο από το ένα πέμπτο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή