Περίπου έναν χρόνο πριν, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, η γερμανική κυβέρνηση ολοκλήρωνε την κρατικοποίηση της επιχείρησης κοινής ωφέλειας Uniper, κατέχοντας το 99% των μετοχών της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να τη διασώσει.

Τώρα, το Βερολίνο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας να πουλήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper SE, σύμφωνα με  πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ανατρέποντας έτσι μια ιστορική εθνικοποίηση στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αρχικές συνομιλίες με πιθανούς συμβούλους βρίσκονται σε εξέλιξη και πως η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει το μερίδιο στα τέλη του τρέχοντος έτους ή το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Uniper ενέγραψε καθαρή ζημιά ρεκόρ ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καταδεικνύοντας -με τον πλέον επώδυνο τρόπο- το πώς η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μια δεκαετή σχέση εφοδιασμού με την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, επηρεάζει τον ενεργειακό τομέα της ηπείρου. Και οι μετοχές της το συγκεκριμένο διάστημα έχασαν το 93% της αξίας τους, με την χρηματιστηριακή αξία της να βουτά στα 1,1 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στις 3 Ιανουαρίου.

Οι προθεσμίες της ΕΕ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της Uniper σημείωσε ότι, εγκρίνοντας τη διάσωση που προέβλεπε κρατική ενίσχυση 34,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το μερίδιό της στο 25% ή λιγότερο έως το τέλος του 2028.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, αλλά είπε ότι η εταιρεία παραμένει σε συνεχή διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Uniper εξακολουθεί να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά με τις περισσότερες από τις μετοχές στα χέρια της κυβέρνησης, κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ μετοχών διαπραγματεύονται κάθε μέρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι μια πώληση μετοχών, όπως αυτή που εξετάζει η Γερμανία, είναι ουσιαστικά μια νέα αρχική δημόσια προσφορά ή «εκ νέου IPO».

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, για την κυβέρνηση, η πώληση μετοχών της Uniper θα παρείχε μια εισροή μετρητών μετά τη βύθιση της χώρας σε δημοσιονομική κρίση που πυροδοτήθηκε από μια ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής