«Χρειάστηκε μια πολύμηνη επίθεση γοητείας από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και μερικά γεύματα από τους Γάλλους για να πείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, να συμφωνήσει να στηρίξει την αποστολή βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία».

Αυτό γράφει σε δημοσίευμά του Politico, αναλύοντας το παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές φορές πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες, μπλοκάροντας αρκετές αποφάσεις.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, οι οποίοι δεν δεν συμμερίζονται τις ακροδεξιές πολιτικές απόψεις της, η Μελόνι ηγήθηκε των συνομιλιών με τον Όρμπαν λόγω της μακροχρόνιας σχέσης τους: «Προσπάθησε αρκετές φορές να γίνει γέφυρα και η εντύπωση είναι ότι αυτή τη φορά λειτούργησε», είπε ένας από τους διπλωμάτες στο Politico.

«Πράσινο φως» για επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την ΕΕ

Σημειώνεται ότι η απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής, θεωρήθηκε καθοριστικής σημασίας για τους ηγέτες της ΕΕ που ήθελαν αφενός να δείξουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, και αφετέρου να τονίσουν ότι είναι σε θέση να διατηρούν υπό έλεγχο τις «εξεγέρσεις» της Ουγγαρίας. «Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών ζητημάτων, προκειμένου να διεκδικήσει χρήματα από την ΕΕ» γράφει το Politico.

Ενιαίο μέτωπο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης την Πέμπτη, οι ηγέτες τόνισαν ότι ενώ μια συμφωνία χωρίς την Ουγγαρία θα ήταν δυνατή, θα σήμαινε έλλειψη ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στη Ρωσία.

«Υπάρχει μόνο ένα σόου στην πόλη σήμερα και αυτό είναι και με τους 27», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε το πρωί της Πέμπτης πριν ανακοινωθεί η συμφωνία.

Πηγής κοντά στην ιταλίδα πρωθυπουργό ανέφεραν ότι η Μελόνι ξεκίνησε το λεγόμενο διπλωματικό της έργο πριν από μήνες, με συνομιλίες και συναντήσεις με διάφορους υπουργούς και αξιωματούχους, ακόμη και πριν οι 27 ηγέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη βοήθεια στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο, επειδή ο Ορμπάν δεν υποστήριξε. Και το βράδυ της Τετάρτης, οι αντιπροσωπείες εργάστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Αυτή την εβδομάδα, η Μελόνι αύξησε τις προσπάθειές της, μιλώντας με τον Όρμπαν μέσω τηλεφώνου, και εν συνεχεία συναντώντας τον στο υπέροχο ξενοδοχείο Amigo των Βρυξελλών για ακόμα συζήτηση την Πέμπτη το πρωί πριν ξεκινήσει η συνάντηση.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε επίσης με τον Όρμπαν, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα, επιχείρησε να κερδίσει τον Ούγγρο ηγέτη κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στα Ηλύσια. Κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος, ο Μακρόν ζήτησε από τον Όρμπαν να μοιραστεί το όραμά του για το πώς να ενσωματωθούν καλύτερα οι χώρες της Ανατολικής ΕΕ.

Ο Μακρόν έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τόνισαν οι Γάλλοι, μια άποψη με την οποία συμφώνησαν και μη Γάλλοι αξιωματούχοι.

«Ποτέ δεν ήθελε να ανταγωνιστεί τον Όρμπαν, αλλά μάλλον να τον πάρει μαζί του. Είναι η προσέγγιση που αποδίδει καρπούς σήμερα», είπε κάποιος από το στενό περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

Επιθέσεις γοητείας

Αυτές οι επιθέσεις γοητείας επέτρεψαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ξεκινήσει αμέσως τη σύνοδο κορυφής ανακοινώνοντας την πολυαναμενόμενη συμφωνία, είπε ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συζήτηση στην αίθουσα.

Ο Μισέλ παρέλειψε τις τυπικές διαδικασίες, εκθέτοντας γρήγορα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον Όρμπαν, στην οποία κανένας ηγέτης δεν αντιτάχθηκε, συμπεριλαμβανομένων μικρών παραχωρήσεων προς την Ουγγαρία. Μια ετήσια συζήτηση για το πακέτο βοήθειας και «εάν χρειαστεί» μια αναθεώρηση σε δύο χρόνια θα επιτρέψει στον Όρμπαν να μην έχει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, δήλωσε επίσης στο Politico,ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Ουγγαρία έσπευσε να περιγράψει το αποτέλεσμα ως νίκη για τη Βουδαπέστη. Ο πολιτικός διευθυντής του Όρμπαν, Balázs Orbán – ο οποίος δεν έχει σχέση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό – ισχυρίστηκε ότι η Βουδαπέστη πήρε αυτό που ήθελε από τη σύνοδο κορυφής.

«Στο τέλος του πρώτου έτους, η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί και στο τέλος του δεύτερου έτους, ολόκληρο το θέμα θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την επόμενη περίοδο», έγραψε ο Balázs Orbán στο X (πρώην Twitter).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι στον Όρμπαν δεν δόθηκαν πρόσθετες παραχωρήσεις.

Η πρόταση

Ακόμη πιο σημαντική για να πει το ναι η Βουδαπέστη ήταν η πρόσθεση μιας γραμμής στο κείμενο που αναφέρεται σε προηγούμενα συμπεράσματα συνόδου κορυφής, τα οποία παρέχουν εγγυήσεις ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Αυτό έγινε για να αποκατασταθεί η βαθιά δυσπιστία που έχει η Βουδαπέστη προς την Επιτροπή σχετικά με την εκταμίευση χρημάτων στην Ουγγαρία. «Ο Όρμπαν έλαβε τη δέσμευση να του φέρονται δίκαια», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή