Οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί το Γενάρη είναι επικίνδυνα πράγματα. Να αναλαμβάνει κανείς τέτοια εποχή να κάτσει στον πρωθυπουργικό θώκο (σε ένα πολίτευμα προεδρικής δημοκρατίας) είναι σαν να κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα. Διότι έχει «αβλεπί» να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι, μη έχοντας εργασίες στα χωράφια μέσα στο καταχείμωνο, καβαλούν τα τρακτέρ για να μπλοκάρουν νευραλγικές οδικές αρτηρίες και να θυμίσουν στους κυβερνώντες να φροντίσουν ώστε να πληρωθεί ο αγροτικός κόσμος «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».

Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ με το που διορίστηκε από τον πρόεδρο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα τρακτέρ των συμπατριωτών του αγροτών και με μια ανηλεή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του η αντιπολίτευση τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά του κεντρώου κόμματος «Αναγέννηση» (του κόμματος του Μακρόν δηλαδή) που τον στηρίζει. Η εξ αριστερών συντονισμένη επίθεση τεσσάρων κομμάτων θα φέρει την επόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αντιμέτωπο τον νεότερο πρωθυπουργό στη γαλλική Ιστορία (το Μάρτιο κλείνει τα 35) με την πρώτη πρόταση μομφής της καριέρας του.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο Παρίσι – Επί ποδός 15.000 αστυνομικοί

Η εκ δεξιών επίθεση εκδηλώθηκε την Τετάρτη από το νεογκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών με την κατάθεση στην Εθνοσυνέλευση μιας «λευκής βίβλου για τους αγρότες». Πρόκειται για μια προσπάθεια της μετριοπαθούς Δεξιάς να «εκμεταλλευθεί την οργή των αγροτών για να δηλώσει παρούσα στη γαλλική επαρχία», όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Σε εθνικό επίπεδο ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός είναι πλέον μακράν η πρώτη πολιτική δύναμη στις δημοσκοπήσεις (με ποσοστό 28% το Δεκέμβριο), αλλά στην επαρχία η πολιτική επιρροή του κόμματος της Λεπέν είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δεύτερος δημοσκοπικά είναι ο αριστερός συνασπισμός Nupes με 24%, τρίτο το κόμμα του Μακρόν (και του Ατάλ) με 19% και μόλις τέταρτη με 11% η παραδοσιακή Δεξιά των Ρεπουμπλικανών.

Ανέξοδες υποσχέσεις

Την ώρα που ο «φρέσκος» Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχόταν από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις να «ξεκλειδώσει» τη γαλλική οικονομία καταργώντας τη γραφειοκρατία, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Ερίκ Σιοτί υποσχόταν στους αγρότες ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 1.500 ευρώ μηνιαίως που θα χρηματοδοτήσει από την αναθεώρηση (κατάργηση κατά πολλούς) της παροχής κρατικής περίθαλψης και της πολιτικής ασύλου.

Οι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών εμφάνισαν την περασμένη Τετάρτη στην Εθνοσυνέλευση υπό τη μορφή «Λευκής Βίβλου» περισσότερες από 50 προτάσεις για να «διασφαλιστεί το βιώσιμο μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας». Όπως γράφει η «Les Echos», «βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που εκλέγονται στις αγροτικές περιοχές υποδέχθηκαν με ψυχρότητα τις προτάσεις τις οποίες έκριναν ‘αδέξιες’ και ανεπαρκείς να συνδέσουν τη μεταναστευτική κρίση με τα αγροτικά αιτήματα».

Ιδεολογικοπολιτική σύγχυση

«Οι αγρότες δεν θέλουν να επιδοτούνται. Αν ψηφίζουν τη Δεξιά είναι επειδή πρόκειται για μικροεπιχειρηματίες που περιμένουν από τους πολιτικούς να τους μιλήσουν για την αξία της δουλειάς τους, να αναγνωρίσουν το έργο που επιτελούν και να εκτιμήσουν την προσφορά τους», σημειώνει στη γαλλική εφημερίδα ένας βουλευτής των Ρεπουμπλικανών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η «Les Echos» διαπιστώνει πάντως ότι οι περισσότερες από τις 50 προτάσεις της «Λευκής Βίβλου» που παρουσίασε την Τετάρτη ο εισηγητής των Ρεπουμπλικανών Ζιλιέν Ντιβ, βουλευτής της επαρχίας Εν και αδελφός καλλιεργητή ο ίδιος, εμπνέονται ευθέως από τα αιτήματα που εκφράζουν οι κινητοποιηθέντες αγρότες στα οδοφράγματα: μείωση των κοινωνικών εισφορών, άμεση άρση των συμφωνιών για τις ελεύθερες συναλλαγές, αμφισβήτηση του Γαλλικού Γραφείου για τη Βιοποικιλότητα (OFB), το οποίο οι αγρότες θεωρούν ως υπεύθυνο για τον «υπερβάλλοντα ζήλο των αρμοδίων που ελέγχουν τις δραστηριότητές τους»…

Δημοσκοπική απελπισία

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζει ότι οι καλλιεργητές «πρέπει να απολαμβάνουν μια επιχειρηματική ελευθερία που θα εφαρμόζεται στην πράξη με βάση την κοινή λογική του κόσμου της επαρχίας». Είναι προφανής η απελπισμένη, λαϊκιστική προσέγγιση στο αγροτικό ζήτημα από ένα μετριοπαθές λαϊκό κόμμα που μεταπολεμικά κυβέρνησε επί δεκαετίες τη Γαλλία διαπνεόμενο από τον πολιτικό ορθολογισμό και τις αρχές του Σαρλ Ντε Γκωλ.

«Το αγροτικό ζήτημα είναι καλό πεδίο δράσης για μας. Είναι ένας τομέας όπου θα μπορούσαμε να αποδείξουμε τη σοβαρότητά μας», δηλώνει στη «Les Echos» ένα στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, υπό τον όρο της ανωνυμίας βέβαια, που εκφράζει τη θλίψη του επειδή στη «Λευκή Βίβλο» δεν τίθεται καν το ζήτημα της οικολογικής μετάβασης.

Την «νέα λογική» του κόμματος, όμως εξέφρασε με σαφήνεια σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο εισηγητής της «Βίβλου» Ζιλιέν Ντιβ: «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος καλλιέργειας. Είναι αδικία ένας αγρότης που κλείνει 35 ώρες εργασίας σε λιγότερες από τρεις ημέρες να κερδίζει λιγότερα από 1.500 ευρώ».

Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές

Είναι ανυπόφορη η εκλογική καθίζηση και η λεηλασία των συντηρητικών ψηφοφόρων από την ακροδεξιά. Το φάσμα μιας περαιτέρω εκλογικής καταβύθισης στην ευρωπαϊκή αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι ορατή όμως τόσο για τους Ρεπουμπλικανούς όσο και για την κεντρώα Αναγέννηση του πρωθυπουργού Ατάλ και του προέδρου Μακρόν.

Σύμφωνα με το τελευταίο «βαρόμετρο» της OpinionWay-Vae Solis για την «Les Echos», οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υποχωρήσει στο 8% ως πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές, όταν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός προηγείται με 27%. Η Αναγέννηση μειώνει κατά τι τη διαφορά, ενισχυόμενη στο 20%. Στο στόχαστρο όλου του «δημοκρατικού τόξου» είναι προφανώς το κόμμα της Λεπέν, η οποία ετοιμάζεται για μία ακόμα διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας το 2027 και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της, αφού ο Μακρόν διανύει τη δεύτερη και τελευταία πενταετία του.

«Ακύρωσις δια τις περιέξεως»

Αν ο πειρασμός να ακυρώσει τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς υιοθετώντας τα μοιάζει ακαταμάχητος για τους απελπισμένους Ρεπουμπλικανούς, αποδεικνύεται βασανιστικός και για την κεντρώα Αναγέννηση. Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε στο διαφιλονικούμενο νόμο για τη μετανάστευση και το άσυλο, τον οποίο μπλόκαρε το Συνταγματικό Συμβούλιο εκθέτοντας δημοκρατικά την κυβέρνηση αλλά πρωτίστως τη γαλλική Προεδρία και τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά.

Ο φέρελπις Γκαμπριέλ Ατάλ, πάντως, που εκτός από τις κινητοποιήσεις των αγροτών αντιμετωπίζει και αυτές των δασκάλων και καθηγητών (στο 40% αναφέρεται ότι έφτασε η συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης, στο 65% στο Παρίσι) δεν χάνει το κουράγιο του και βγάζει από τη φαρέτρα της παράταξής του τα συμβατικά της όπλα: τον αδογμάτιστο πολιτικό λόγο, την εξωστρέφεια και τον ευρωπαϊσμό. Κατά την πρώτη «κατάθεση» των πολιτικών του στην Εθνοσυνέλευση έπαιξε πολύ το χαρτί της Ευρώπης που όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.

Έτσι ο Ατάλ χτύπησε αλύπητα την ακροδεξιά αντιπαραθέτοντας στον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό της Λεπέν και του νέου προέδρου που διόρισε στο κόμμα, Ζορντάν Μπαρντελά, το απτό και εύληπτο από όλους παράδειγμα της Βρετανίας. Σημειωτέον ότι η Λεπέν έχει μιλήσει ακόμα και για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, αν και εσχάτως όλοι στην ακροδεξιά προσέχουν ώστε να μην τρομάζουν τους ψηφοφόρους με πολιτικές ακρότητες.

«Λιγότερη Ευρώπη σημαίνει αποδυνάμωση της Γαλλίας. Θα σταθώ μόνο στο παράδειγμα του Brexit. Οι υποστηρικτές του υπόσχονταν μέρες χαρούμενες κι ευτυχισμένες για την οικονομία και τον βρετανικό λαό. Την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του Brexit έκλεισαν και οι τελευταίες υψικάμινοι στη χώρα και το Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε πλέον να παράγει χάλυβα. Εδώ στη Γαλλία αντίθετα, κυρίως χάρη στις ευρωπαϊκές επενδύσεις, η βαριά βιομηχανία επιστρέφει», είπε ο νέος πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή