Γιατί η Πειραιώς έφερε πιο νωρίς τα αποτελέσματα

·        Στην Πειραιώς στρέφονται πλέον τα βλέμματα, μετά και την απόφασή της να επισπεύσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά δύο εβδομάδες.

·        Πολλοί προεξοφλούν πως δεν αργήσει η στιγμή που το ΤΧΣ θα πυροδοτήσει τη διαδικασία διάθεσης του 27% που κατέχει στην τράπεζα.

·        «Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος χρηματιστής μόλις έγινε γνωστή η είδηση της επίσπευσης των αποτελεσμάτων.

·        Βέβαια, λίγοι γνωρίζουν εάν τελικά διατεθεί το σύνολο του ποσοστού ή σπάσει σε δύο κομμάτια, όπως έγινε με την Εθνική.

·        Στο τραπέζι ήδη υπάρχουν σενάρια για να κρατήσει το Ταμείο ένα ποσοστό 5% -6%, προκειμένου διατεθεί στο μέλλον με καλύτερους όρους…

·        Την τελική απόφαση για το ποσοστό που τελικά θα διατεθεί εκτιμάται πως θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου…

————

Ο άλλος δρόμος για την κρίση στην Ερυθρά

·        Έντονος είναι ο προβληματισμός στην αγορά για την κλιμάκωση που φαίνεται να λαμβάνουν η σύγκρουση στην Ερυθρά.

·        Οι προσδοκίες και οι ελπίδες που υπήρχαν ότι η «φωτιά» θα σβήσει γρήγορα και θα αποκατασταθεί η εφοδιαστική αλυσίδα διαψεύστηκαν.

·        Τα εμπορεύματα έρχονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 12 ημερών ενώ υπάρχουν φόβοι για αύξηση του μεταφορικού κόστους κατά περίπου 20%.

·        Κερδισμένες είναι όσες επιχειρήσεις φρόντισαν να μετριάσουν την εξάρτησή τους από την Άπω Ανατολή.

·        H Jumbo ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που στην προηγούμενη κρίση των ναύλων έσπευσαν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

·        Και να βρουν προμηθευτές πολύ πιο κοντά στα τελικά σημεία πώλησης του δικτύου τους.

·        Κάτι που βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο μιας και τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από την Ευρώπη…

————

Που θα γίνει το επόμενο deal στα σούπερ μάρκετ

·        Η συγκέντρωση του κλάδου των σούπερ μάρκετ σε λίγα και εύρωστα σχήματα έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

·        Και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση τόσο μέσα στην πανδημία όσο και μετά την ενεργειακή κρίση.

·        Με τον Σκλαβενίτη και όχι μόνο να δίνει τον τόνο, βάζοντας κάτω από την ομπρέλα του μια σειρά από περιφερειακές αλυσίδες…

·        Το ερώτημα ωστόσο που εξακολουθεί να απασχολεί την πιάτσα είναι ένα και αυτό αφορά στο εάν θα δούμε κάποιο super deal μέσα στο 2024.

·        Οι περισσότεροι θεωρούν πως δεν υπάρχει περιθώριο για συνένωση δύο κολοσσών στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων.

·        Και αυτό όπως λένε γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τους αναγκάσει να «αποχωριστούν» αρκετά καταστήματα και να αφήσουν χώρο στους υπόλοιπους.

·        Εκεί ωστόσο που φαίνεται πως υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό είναι στη μεσαία κατηγορία.

·        Και ακριβώς εκεί στοιχηματίζουν πως θα υπάρξουν εξελίξεις ακόμη και μέσα στην χρονιά που διανύουμε.

·        Η πίεση που υφίσταται το διαθέσιμο εισόδημα από τον υψηλό πληθωρισμό εκτιμάται πως θα υποχρεώσει κάποιους να ξαναδούν από άλλη οπτική το θέμα της πώλησης…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino