Οι βιομηχανίες της Βόρειας Αμερικής παρήγγειλαν κατά περίπου 30% λιγότερα ρομπότ στο 2023, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας και τα υψηλότερα επιτόκια ενέτειναν την πίεση για αγορά προηγμένων μηχανημάτων.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια σταθερής ανόδου της συμμετοχής των ρομπότ στην παραγωγική μηχανή της ευρύτερης περιοχής της αμερικανικής ηπείρου.

«Όταν η οικονομία δεν είναι καλή, είναι πιο εύκολο να καθυστερήσεις τις αγορές», δήλωσε ο Jeff Burnstein, πρόεδρος του Association for Advancing Automation, της βιομηχανικής ένωσης που παρακολουθεί τις παραγγελίες ρομπότ.

Ρομπότ: Μετά την Tesla, έρχονται και στην BMW

Οι εταιρείες αγόρασαν 31.159 ρομπότ το 2023, καταγράφοντας μείωση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 2006 και τη μεγαλύτερη πτώση που έγινε ποτέ σε απόλυτο αριθμό μονάδων, σύμφωνα με την λεγόμενη «A3». Η υποχώρηση σημειώθηκε σε βιομηχανίες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία – οι οποίες αποτελούσαν περίπου το ήμισυ της αγοράς πέρυσι – καθώς και σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων και μετάλλων.

Οι παραγγελίες το τέταρτο τρίμηνο έφτασαν τις 7.683, σημειώνοντας πτώση 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η επιβράδυνση των παραγγελιών ρομπότ ήρθε ακόμη και όταν ορισμένες εταιρείες ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη πιο προηγμένων εκδόσεων των προϊόντων τους. Η startup ρομποτικής Figure ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δημιούργησε μια συνεργασία με τη γερμανική BMW για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Νότια Καρολίνα, προκειμένου να αναλάβουν ορισμένες φυσικές εργασίες. Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla έχει επίσης στα σκαριά ένα ανθρωποειδές ρομπότ.

Ωστόσο, για πολλούς κατασκευαστές ρομπότ, η πώληση υπαρχόντων μηχανημάτων έχει παρεμποδιστεί από τις ανησυχίες για την εξομάλυνση της οικονομίας και τα υπερβολικά αποθέματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η Universal Robots, μια δανική εταιρεία κατασκευής μικρών, ευέλικτων ρομπότ, ανέφερε πρόσφατα ότι τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 7% πέρυσι, στα 304 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της Universal, Kim Povlsen, είπε, μεταξύ άλλων, στους επενδυτές: «Το 2023 χαρακτηρίστηκε από ένα δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον για πολλούς από τους βασικούς πελάτες μας με την παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα να επιβραδύνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους».

Χρονιά ρεκόρ το 2022

Οι πωλήσεις ρομπότ σημείωσαν άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 – καθώς οι παραγωγοί προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ρομποτικές μηχανές για να παράγουν προϊόντα εν μέσω τρομερής έλλειψης εργατικού δυναμικού. Πράγματι, το 2022 σηματοδότησε έτος ρεκόρ για παραγγελίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης «A3».

Βεβαίως, τα ρομπότ είναι μόνο ένας τύπος εξοπλισμού που χρειάζονται οι εταιρείες και άλλοι μηχανικά συστήματα έχουν κινηθεί καλύτερα από άποψη παραγγελιών στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά εξαιρουμένων των αεροσκαφών – ένα μέτρο που παρακολουθούν στενά οι οικονομολόγοι για την παρακολούθηση των τάσεων στις επιχειρηματικές δαπάνες – αυξήθηκαν 1,7% πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, υποδηλώνοντας ότι οι επενδύσεις σε πιο βασικούς τύπους εξοπλισμού παρέμειναν σχεδόν σταθερές καθώς η οικονομία αψηφούσε τις προσδοκίες για μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Ο Dave Fox, πρόεδρος της CIM Systems Inc, μιας εταιρείας που εδρεύει στην Ιντιάνα και είναι γνωστή ως ολοκληρωμένη εταιρεία συναρμολόγησης ρομποτικών συστημάτων για πελάτες, είπε ότι η επιχείρησή του ξεκίνησε δυναμικά πέρυσι, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε.

«Αρκετά μεγάλα έργα μετατέθηκαν για φέτος», είπε ο Fox. «Υπήρχαν σίγουρα μερικοί πελάτες που ανέφεραν την ανησυχία τους για το πού πηγαίνει η οικονομία. Και τα επιτόκια μάλλον δεν βοήθησαν». Ο Fox εκτιμά ότι ο όγκος της επιχείρησής του μειώθηκε κατά 30% το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένοι πελάτες που καθυστέρησαν τις παραγγελίες ζητούν τώρα ενημερωμένες προσφορές, κάτι που είναι καλό σημάδι για τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί εάν οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε υψηλά επίπεδα παραγγελιών όπως την περίοδο της πανδημίας.

Ο Burnstein της «A3» είπε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί ρομπότ με τους οποίους συνομιλεί είναι αισιόδοξοι ότι οι επιχειρήσεις θα ανακάμψουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, πολλές εταιρείες έκαναν επιπλέον παραγγελίες για ρομπότ επειδή ανησυχούσαν για την παραλαβή των παραδόσεων εν μέσω καθυστερήσεων στην παραγωγή και μιας κατάρρευσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. «Υπάρχει ακόμα αυτή η αίσθηση ότι οι εταιρείες αγόραζαν εκ των προτέρων για τις ανάγκες τους (το 2022),» είπε ο Burnstein, «έτσι πολλές εταιρείες έχουν τώρα απόθεμα προς επεξεργασία προτού παραγγείλουν ξανά πολλά νέα ρομπότ».

Ο Joe Gemma, επικεφαλής εσόδων της Wauseon Machine, μιας εταιρείας ενοποίησης συστημάτων στο Οχάιο, συμφώνησε ότι υπήρχε υπερπληθώρα αποθεμάτων που αλλοίωσε τα δεδομένα του κλάδου.

«Πολλοί από εμάς παραγγέλναμε επιπλέον απόθεμα, όπως και οι πελάτες μας», είπε.

Ο Gemma πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ σημαίνει ότι ο κλάδος των ρομπότ θα συνεχίσει να ευδοκιμεί. «Ήμουν πρόσφατα σε ένα εργοστάσιο που κανονικά εργάζονται 600 άτομα στην παραγωγή – και έχουν 140 ανοιχτές θέσεις», είπε. «Σχεδόν σε κάθε μέρος που πηγαίνουμε, υπάρχει ακόμα μια πρόκληση για το εργατικό δυναμικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή