Οι εταιρικές συμφωνίας πραγματοποιούν φέτος ένα επικό comeback φέτος.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, η Capital One συμφώνησε να εξαγοράσει το Discover για 35 δισεκατομμύρια δολάρια, η Truist Financial ανακοίνωσε πώληση 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ασφαλιστικού της βραχίονα και η Walmart έδωσε τα χέρια για να αγοράσει τον κατασκευαστή τηλεοράσεων Vizio για 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έκλεισε το πρώτο μέγα deal της χρονιάς – Νέα εταιρεία κολοσσός στις πιστωτικές κάρτες

Και σύμφωνα με το Bloomberg, οι τρεις αυτές συναλλαγές, συνολικής αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξησαν την αξία των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως φέτος στα 425 δισεκατομμύρια δολάρια — μια αύξηση 55% από την ίδια περίοδο του 2023.

Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση σε σχέση με αυτό που ίσχυε στην αγορά τα δύο τελευταία χρόνια. Οι παγκόσμιες αξίες των συμφωνιών μειώθηκαν από περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε λιγότερο από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και οι όγκοι μειώθηκαν κατά 17% σε 55.000 συμφωνίες, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ισχυρό πλήγμα

Τα Megadeals χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά. Οι συναλλαγές αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκαν κατά 60%, από σχεδόν 150 συμφωνίες το 2021 σε λιγότερες από 60 πέρυσι, σύμφωνα με το LSE Group.

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) και άλλοι τύποι συμφωνιών μειώθηκαν το 2022 και το 2023, επειδή οι αυξήσεις στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έκαναν τη χρηματοδότηση πιο δαπανηρή .

Ένα σιωπηλό πρώτο εξάμηνο για τις μετοχές, φόβοι ύφεσης , αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος, ανησυχίες για χρεοκοπία των ΗΠΑ και το ξέσπασμα ενός δεύτερου πολέμου τροφοδότησε επίσης την αβεβαιότητα και ισοπέδωσε τις αποτιμήσεις.

Υψηλές αποτιμήσεις

Όπως επισημαίνει το Business nsider, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά deals,  αντανακλά μια πιο ηλιόλουστη αγορά και οικονομική προοπτική . Οι μετοχές διαπραγματεύονται σε υψηλά σχεδόν ρεκόρ, δίνοντας στις εταιρείες ένα ισχυρό νόμισμα για συναλλαγές.

Οι υψηλές αποτιμήσεις ενθαρρύνουν επίσης τις πωλήσεις και σε πολλούς αγοραστές αρέσει να στοιχηματίζουν σε περιουσιακά στοιχεία που ανεβαίνουν σε τιμές με την ελπίδα να αποκομίσουν μελλοντικά κέρδη.

Εν τω μεταξύ, η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και είναι πιθανό να πέσουν φέτος, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και μειώνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Πολλές εταιρείες βρίσκονται σε καλή κατάσταση με ισχυρές ταμειακές ροές και ισολογισμούς, που σημαίνει ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξαγορές. Υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για συμφωνίες μετά από μερικά αδύνατα χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ επιχειρήσεων που επιθυμούν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο ή έχουν έλλειψη χρημάτων, που επιδιώκουν να επεκταθούν ή θέλουν να μειώσουν το κόστος.

Επιπλέον, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκονται υπό πίεση να εξαργυρώσουν την αυξημένη αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και να προσφέρουν απόδοση στους υποστηρικτές τους.

Ωστόσο, η εικόνα απέχει πολύ από έναν ουρανό χωρίς σύννεφα για τους επίδοξους dealmakers. Οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι περιλαμβάνουν επίμονο πληθωρισμό, μια αιφνιδιαστική ύφεση , κλιμακούμενες ένοπλες συγκρούσεις, ρυθμιστικές καταστολές και αβεβαιότητα για τις φετινές προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή