Η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα συνεχίζει να καλπάζει αδειάζοντας τα πορτοφόλια, με την κυβέρνηση – ενόψει και ευρωεκλογών- να έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι καταβάλλει προσπάθειες να τη δαμάσει, αλλά χωρίς επιτυχία, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία.

Φρούτα, λάδι και λαχανικά αδειάζουν το πορτοφόλι, με τον πρωθυπουργό προσφάτως, να ορίζει συνυπεύθυνο τον καταναλωτή «μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει», ελπίζοντας πως αυτό θα «βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».

Οι πολίτες, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA,  εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, ως σημαντικότερο πρόβλημα, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

«Αγκάθι»

Με την αποκλιμάκωση των τιμών να αργεί και τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν γονατίσει η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και κατά συνέπεια αν και «εισαγόμενη» πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης στο MEGA.

«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, ωστόσο είναι υποχρέωση κάθε χώρας να την αντιμετωπίσει» είπε, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα όπως μείωση τιμών στα προϊόντα και το «καλάθι του νοικοκυριού», «τα οποία απέδωσαν».

«Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε είναι μόνιμες παρεμβάσεις», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αυξήσεις μισθών, και συμπλήρωσε:

«Με την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες προσπαθούμε να κάνουμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και κάθε πρόβλημα που προκύπτει να το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κυβέρνηση διέσωσε μία διαλυμένη οικονομία και τα κατάφερε εν μέσω αυτής της κρίσης».

Τιμές «φωτιά» – Οι φτωχότεροι πληρώνουν το «μάρμαρο»

Τα φτωχότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα βιώνουν τις συνέπειες του πληθωρισμού με πολύ χειρότερο τρόπο σε σχέση με τα πλουσιότερα, όπως διαπιστώνει ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανάλυση, το φτωχότερο 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 20% του εισοδήματός του για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του πλουσιότερου 20%.

Η Ελλάδα, εξάλλου,  επί μια διετία κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό στην Ευρώπη των «27» κατακτώντας συνεχώς αρνητικές πρωτιές ειδικά στον δείκτη τιμών των τροφίμων που σκαρφαλώνει παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα για τον  Ιανουάριο 2023/2024 σημειώθηκαν αυξήσεις σε:

-Ελαιόλαδο + 67,4 %,

-Λαχανικά + 14,4 %,

-Φρούτα + 14,2 %,

-Αναψυκτικά – χυμοί + 11,7 %,

-Ψάρια + 7,7 %,

-Εστιατόρια + 6,8 %,

-Κρέας + 6,0 %,

-Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0 %,

-Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.

Ενώ στον τομέα της υγείας υπήρξαν οι παρακάτω αυξήσεις:

-Ασφάλιστρα υγείας + 14,0 %,

-Φαρμακευτικά προϊόντα + 12,7 %.

«Φτωχοποίηση» – Ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 μέρες του μήνα

Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ  φαίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των νοικοκυριών που δηλώνει ότι ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα. Πλέον ο αριθμός αυτών των οικογενειών έχει ξεπεράσει το 60%, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί.

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε αύξηση κι αν δοθεί στους μισθούς, είμαι βέβαιος ότι αν δεν κρατηθούν οι τιμές της αγοράς κι αν δεν ελέγξουμε ουσιαστικά την αισχροκέρδεια που υπάρχει, θα εξαφανιστεί αμέσως».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία