Με επισπεύδουσα τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank AG – δια του υποκαταστήματός της στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας – και οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών χτυπάει σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, το ηλεκτρονικό σφυρί για το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της άλλοτε πανίσχυρης εταιρείας Καπνική Α. Μιχαηλίδης Α.Ε., στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Σήμερα επίσης έχουν οριστεί οι πλειστηριασμοί δύο ακόμη ακινήτων, ιδιοκτησίας Αλέξανδρου Ι. Μιχαηλίδη, προέδρου και CEO της Καπνικής. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα και ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για το εκτός λειτουργίας βιομηχανικό ακίνητο της Καπνικής, κάποτε κορυφαία ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού και η τέταρτη μεγαλύτερη επιχείρηση επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, έχει οριστεί στα 6,491 εκατ. ευρώ, ενώ για το διαμέρισμα και το γραφείο 93.000 και 81.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το συνολικό ποσό της απαίτησης ανέρχεται σε 253.554.515,41 ευρώ ενώ το ποσό της εκτέλεσης είναι 500.000 ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Ο πλειστηριασμός αφορά ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ. μετά του επ’ αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ. και βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και συγκεκριμένα επί του 2ου χλμ της επαρχιακής οδού Σιταριάς-Πολυκάστρου.

Επί του γηπέδου έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού επιφάνειας 81.602 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών που ωστόσο δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων που περιλαμβάνει δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο.

Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ.και 45.329,64 τ.μ. αντίστοιχα και περιλαμβάνουν το βιομηχανοστάσιο.

Πιο αναλυτικά το βιομηχανοστάσιο αποτελεί ένα ισόγειο κτίσμα παραλληλόγραμμου σχήματος που εξυπηρετούσε την διαλογή και επεξεργασία καπνού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θαλάμους τεχνητής ωρίμανσης, γραφειακούς χώρους και βοηθητικούς χώρους (κουζίνα,WC και χώροι προσωπικού).

Τα δάπεδα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα ή επενδεδυμένα με συνθετικό υλικό και κεραμικά πλακίδια κατά περίπτωση, ενώ η εσωτερική τοιχoποιία και οροφή των θαλάμων τεχνητής ωρίμανσης φέρουν επένδυση από μονωμένα πάνελ πολυουρεθάνης.

Αναφορικά με το κτίριο φυσικής ζύμωσης πρόκειται για διώροφο κτίσμα παραλληλόγραμμου σχήματος που λόγω της μορφολογίας και κλίσης του εδάφους το ισόγειο προς τα ΒΑ βρίσκεται σε υπόγειο επίπεδο και αντιστοίχως ο 1ος όροφος σε επίπεδο ισογείου.

Η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων επιτυγχάνεται μέσω 4 μεταλλικών κλιμακοστασίων και 5 υδραυλικών ανελκυστήρων. Τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα (εστιατόριο, αποθήκη κ.λπ.) είναι ισόγεια και ποικίλων κατασκευαστικών προδιαγραφών.

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η Καπνική Μιχαηλίδης, η οποία έκανε τα πρώτα βήματά της το 1886 στη Δράμα ως εταιρεία «καπνών εις φύλλα», αποτελούσε το πάλαι ποτέ τον ορισμό της ελληνικής εξαγωγικής μεταποιητικής επιχείρησης.

Διαθέτοντας παρουσία σε οκτώ χώρες (Β. Μακεδονία, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία και Βουλγαρία) με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες, η Καπνική διέθετε τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Bιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley.

Αν ο τζίρος της εταιρείας, που εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καλλιέργεια αμερικανικού τύπου καπνών, ήταν υψηλός (ξεπερνούσε κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ) εξίσου υψηλός ήταν και δανεισμός της.

Η αρχή του τέλους

Τον Οκτώβριο του 2016, όταν η ΕΤΕ έλεγξε τις αποθήκες της θυγατρικής της, ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος), άρχισε να γράφεται ο επίλογος για την κραταιή εταιρεία.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σημαντική έλλειψη στις ποσότητες καπνού για τις οποίες υπήρχαν αποθηκευτικοί τίτλοι από την Καπνική. Ως επακόλουθο, οι αποθηκευμένες ποσότητες κατασχέθηκαν, με την εταιρεία να αδυνατεί να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της, να πραγματοποιήσει εξαγωγές και να αντιμετωπίσει την πτώση που ακολούθησε.

Έκτοτε ξεκίνησε ένα δικαστικό μπαράζ με τις αρχές να αναγνωρίζουν την κυριότητα των παραγωγών επί των καπνών της σοδειάς του 2016, που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ποσότητα καπνών πρέπει να δημοπρατηθεί προς όφελος των εργαζομένων στην επιχείρηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Ακολούθησαν και άλλοι πλειστηριασμοί για ποσότητες καπνών.

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών ήταν 2.067.049 ευρώ έναντι 6.780.600 ευρώ το 2021, ενώ οι ζημίες της χρήσης έφτασαν τα 22.984.053 ευρώ (έναντι 20.481.836 ευρώ το 2021) και με τα αποτελέσματα εις νέο να δείχνουν ζημίες ύψους 638.173.844 ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανήλθε σε 606,34 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις