Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τείνει να οδηγήσει μια ακόμη αμερικανική τράπεζα τη Wall Street. Αυτήν τη φορά πρόκειται για την New York Community Bancorp (NYCB) με έδρα το Λονγκ Άιλαντ. Η τράπεζα που έχει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, με μια σειρά ανακοινώσεων που εξέδωσε χθες Πέμπτη προκάλεσε… déjà vu στους επενδυτές οι οποίοι ήδη βρίσκονταν σε επιφυλακή από τη στιγμή που είχε ανακοινώσει καθαρή ζημία, στις 31 Ιανουαρίου.

Η NYCB διόρισε επίσης νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον Alessandro DiNello, ο οποίος διαδέχθηκε τον Thomas Cangemi.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν ότι σε ρυθμιστική κατάθεση ενημέρωσε πως «εντόπισε σημαντικές αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους της που σχετίζονται με την εσωτερική αναδιάρθρωση δανείων». Η τράπεζα απέδωσε τα προβλήματα σε «αναποτελεσματικές δραστηριότητες εποπτείας, εκτίμησης κινδύνου και παρακολούθησης».

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Παραιτείται ο επί περισσότερο από 10 χρόνια διοικητής

Ακόμη, δεσμεύει αναδρομικά μια επιβάρυνση απομείωσης υπεραξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο και είπε ότι θα υποβάλει καθυστερημένα την ετήσια έκθεσή της για το 2023 βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης των εσωτερικών ελέγχων.

Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις βύθισαν τη μετοχή της NYCB κατά 20% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου.

Η μετοχή είναι 53% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, έχοντας πέσει μέχρι και 60% στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η αναταραχή έρχεται περίπου ένα χρόνο αφότου η NYCB απέκτησε περιουσιακά στοιχεία από την Signature Bank, η οποία κατέρρευσε λίγο μετά τη Silicon Valley Bank.

Αυτή η εξαγορά οδήγησε τα περιουσιακά στοιχεία της NYCB πάνω από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποβάλλοντάς την σε πιο αυστηρούς τραπεζικούς κανονισμούς.

Ένας σημαντικός δανειστής ακινήτων

Τα προβλήματα της NYCB παρακολουθούνται στενά πολύ περισσότερο γιατί είναι η μητρική εταιρεία της Flagstar Bank -μιας από τις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες των ενός- και ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας σε ολόκληρες πολυκατοικίες.

Όπως εξήγησε ο Theron Mohamed του Business Insider τον προηγούμενο μήνα, τα ζητήματα της NYCB έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι τα δάνεια και τα περιουσιακά της στοιχεία στους τομείς των ακινήτων διέρχονται δύσκολες ώρες, πόσω μάλλον σε μια περίοδο κατά την οποία ο τομέας των εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζει προκλήσεις από την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Η Piper Sandler, περιέγραψε την κατάσταση στη NYCB υποβάθμισε τη μετοχή της τράπεζας από «overweight» σε «neutral» χθες την Πέμπτη.

«Χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση είναι λίγο αβέβαιη στη NYCB αυτήν τη στιγμή», έγραψε ο Fitzgibbon της Piper Sandler, σύμφωνα με το Bloomberg. «Φοβόμαστε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόσθετα ζητήματα που θα τεθούν με την ανάληψη της διοίκησης από μια νέα ομάδα», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.