Πλουσιοπάροχα αμείβουν κάθε χρόνο τους επικεφαλής οι τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τις συνολικές αποδοχές τους να διαμορφώνονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για το κάθε κορυφαίο στέλεχος.

Η Goldman Sachs, η JPMorgan, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Blackstone, η HSBC, η Bank of America και η Standard Chartered είναι μερικές από τις εταιρείες αυτές που ανακοίνωσαν τις αμοιβές των στελεχών τους τις προηγούμενες ημέρες για το 2023, μαζί με τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών αυτών μάλιστα προέρχεται όχι από μηνιαίους μισθούς, αλλά από δικαιώματα σε μετοχές, μερίσματα και άλλες παροχές που προσφέρουν οι εταιρείες της Wall Street και όχι μόνο στα κορυφαία στελέχη τους. Πρόκειται για τραπεζίτες οι οποίοι κλείνουν κάθε χρόνο ντιλ αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, είτε πρόκειται για εξαγορές, είτε για την παροχή υπηρεσιών στην πώληση μετοχών στις αγορές, είτε για επενδύσεις στις αγορές πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις είναι ενδεικτικές.

Οι αμοιβές

-Ο διευθύνων σύμβουλος της Blackstone, Στιβ Σβάρτσμαν, έλαβε το 2023 -ούτε λίγο ούτε πολύ- 896,7 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές και μερίσματα από την εταιρεία. Η Blackstone είναι η μεγαλύτερη εταιρεία private equity στον κόσμο. Για το 2023, οι πληρωμές μερισμάτων για τον Schwarzman αντιστοιχούσαν σε 777 εκατομμύρια δολάρια. Έλαβε επίσης 119,8 εκατομμύρια δολάρια ως κανονικές αποδοχές, ποσό μειωμένο κατά 53% από τα 253,1 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε το 2022, σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία. Ο Σβάρτσμαν κατέχει περίπου 231,9 εκατομμύρια μετοχές της Blackstone και η εταιρεία κατέβαλε ετήσιο μέρισμα 3,35 δολαρίων ανά μετοχή.

-Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs η οποία ανακοίνωσε τα χαμηλότερα κέρδη στα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανε αύξηση 24% στις συνολικές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου Ντέιβιντ Σάλομον. Ο ίδιος έλαβε 31 εκατομμύρια δολάρια για το 2023. Το διοικητικό συμβούλιο επιβράβευσε τον Σάλομον για τη στροφή στη στρατηγική της τράπεζας η οποία πέρσι περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας και αντιμετώπισε επιβράδυνση στην επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα. Η αμοιβή των 31 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Σάλομον αποτελείται από 2 εκατομμύρια δολάρια σε βασικό μισθό και μπόνους 29 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταβάλλεται σε μετοχές. Ο Σάλομον είχε λάβει αμοιβή 25 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και 35 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

– Η αμοιβή του επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, αυξήθηκε κατά περίπου 4,3% στα 36 εκατομμύρια δολάρια για το 2023, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ είχε λάβει 34,5 εκατομμύρια δολάρια τόσο το 2022 όσο και το 2021 εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, γεωπολιτικών εντάσεων και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Το πακέτο αποδοχών του Ντάιμον για το 2023 περιελάμβανε μισθό 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μπόνους απόδοσης 34,5 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 29,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, σύμφωνα με την τράπεζα.  «Η ετήσια αμοιβή για το 2023 αντανακλά τον τρόπο διαχείρισης της εταιρείας από τον Ντάιμον με ανάπτυξη σε όλους τους κορυφαίους κλάδους της αγοράς, ρεκόρ οικονομικών αποτελεσμάτων και πολύ ισχυρό ισολογισμό», ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας σχετικά. «Επιπλέον, η εταιρεία κινήθηκε με επιτυχία και υποστήριξε πελάτες της μέσα από τραπεζική αναταραχή των περιφερειακών τραπεζών, καθώς ολοκλήρωσε και την εξαγορά της First Republic» πέρσι, αναφέρεται.

-Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 17% το 2023 στα 37 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί επίσημα τον Μάιο, τερματίζοντας τη σχεδόν επί δύο δεκαετίας θητεία του στη Morgan Stanley, η οποία ανέφερε πλήγμα στα κέρδη της για το οικονομικό έτος 2023 καθώς αυτά μειώθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Γκόρμαν θεωρείται ως ένας από τους πιο πετυχημένους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

-Η Citigroup αύξησε τις συνολικές αποδοχές της διευθύνουσας συμβούλου Τζέιν Φρέιζερ κατά περίπου 6% και αυτές διαμορφώθηκαν στα 26 εκατομμύρια δολάρια για το 2023, ανέφερε η τράπεζα. Η αμοιβή της περιελάμβανε βασικό μισθό 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, μπόνους μετρητών 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων και 20,8 εκατ δολ σε μετοχές που συνδέονται με την απόδοσή της. Τον περασμένο μήνα, η Citi ανακοίνωσε ότι 20.000 εργαζόμενοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους στα πλαίσια προγράμματος αναδιάρθρωσης κι αφού η τράπεζα ανακοίνωσε τα χειρότερα κέρδη του τέταρτου τριμήνου τα τελευταία 15 χρόνια.

-Η Bank of America κατέβαλε σον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μπράιαν Μοϊνιχαν, συνολική αμοιβή 29 εκατ δολ για το έτος 2023, που είναι ελαφρά μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η αμοιβή περιλάμβανε μισθό 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με μπόνους 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως σε μετοχές της Bank of America. Ο ίδιος δεν έλαβε κανένα χρηματικό μπόνους για το 2023.

-Στην HSBC ο διευθύνων σύμβουλος Νόελ Κουίν είδε την αμοιβή του σχεδόν να διπλασιάζεται καθώς οι αποδοχές του διαμορφώθηκαν στα 10,6 εκατ. στερλίνες (13,4 εκατ. δολάρια) το 2023, από 5,56 εκατ. λίρες το 2022. Η HSBC μοίρασε συνολικά μπόνους 3,77 δισ. δολαρίων το 2023, τα υψηλότερα από το 2013. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων της αυξήθηκαν κατά 78% στα 30,3 δισ. δολάρια το 2023.

-Στην Standard Chartered ο διευθύνων σύμβουλος Μπιλ Γουίντερς είδε το πακέτο αποδοχών του να αυξάνεται κατά 22%, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο την έκθεση κερδών της τράπεζας με έδρα το Λονδίνο για το 2023. Οι συνολικές αποδοχές του Γουίντερς έφτασαν τα 9,9 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 8,1 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης